Κοντοζαμάνης: Κανείς εκτός ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη – Θα λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο

Στη διαβεβαίωση ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην μείνει εκτός ΜΕΘ οποιοσδήποτε πολίτης στη Θεσσαλονίκη, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος επισκέφτηκε την συμπρωτεύουσα και είχε συναντήσεις με φορείς για την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία.

Ο κ. Κοντοζαμάνης μετέβη στη Θεσσαλονίκη σε μία χρονική στιγμή στην όποια τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η πίεση στα νοσοκομεία της πόλης έχει αυξηθεί, όπως τόνισε. Πραγματοποίησε σύσκεψη στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης με διοικητές νοσοκομείων και διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, η οποία διήρκεσε δύο ώρες. Αμέσως μετά, δήλωσε πως θα υπάρξει ενίσχυση των ΜΕΘ, με 18 κλίνες που ετοιμάζομαι σε μονάδα ΜΕΘ του “Παπανικολάου” συν τις 30 οι οποίες προέρχονται από την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.

Η σημερινή σύσκεψη, υπογράμμισε, έγινε προκειμένου να αναπτυχθεί το σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο αφορά στη διαχείριση των ασθενών, όσο και στην ανάπτυξη κλινών απλής νοσηλείας και κλινών εντατικής θεραπείας, στην ενίσχυση με περαιτέρω προσωπικό του ΕΣΥ και στην ενίσχυση σε εξοπλισμό.

“Από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η πανδημία έχουμε καταστήσει σαφές ως κυβέρνηση ότι γνώμονάς μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Γνωρίζουμε όλοι ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι μια δυναμική κατάσταση και για αυτό τον λόγο λαμβάνονται μέτρα που δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα αλλά αφορούν συγκεκριμένες περιοχές. Όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη. Τα μέτρα αυτά αξιολογούνται τακτικά και οι αποφάσεις μας αναπροσαρμόζονται”, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Υπογράμμισε, επίσης ότι έχουμε δύο “όπλα” στη διάθεσή μας προκειμένου να βγούμε νικητές και από αυτή τη φάση της πανδημίας.” Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός. Πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Και το δεύτερο μεγάλο όπλο είναι η πιστή τήρηση από όλους μας των μέτρων που έχει αποφασίσει η πολιτεία. Με αυτά τα δύο όπλα σύντομα θα τελειώσουμε”, σημείωσε, όπως μεταδίδει το GRTimes.gr.

Η Θεσσαλονίκη έχει την εμπειρία του περασμένου Νοεμβρίου – Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε πως “η Θεσσαλονίκη έχει την εμπειρία του περασμένου Νοεμβρίου όταν το σύστημα ξέφυγε από τα όριά του και μετά τον Νοέμβριο είχαμε σχέδια τα οποία εφαρμόζουμε στην Αττική, όπου υπάρχει μεγάλη πίεση και βέβαια θα τα υλοποιήσουμε και εδώ και ήδη ξεκινάμε. Τα σχέδια αυτά αφορούν την ανάπτυξη απλών κλινών νοσηλείας για τον κορονοϊό, αύξηση περαιτέρω της διαθεσιμότητας σε κλίνες εντατικής θεραπείας, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα” και απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Μακεδονία “να συνεργαστούν με το εθνικό σύστημα υγείας”. Όπως είπε, “αυτή τη στιγμή η χώρα είναι μια υγειονομική περιφέρεια. Ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τις υγειονομικές τους δομές συνεργάζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το σφοδρό κύμα”.

Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι “ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που έχει χορηγήσει την άδεια όχι μόνο στην AstraZeneca, αλλά και στα υπόλοιπα εμβόλια. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τα οποία περιστατικά έχουν συμβεί πρέπει πρώτα να τα συσχετίσουμε με το εμβόλιο και αναλόγως να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι τα προβλεπόμενα”. Ο ίδιος τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να μην ακυρώνει κανένας πολίτης τον εμβολιασμό, γιατί και πάει πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και αυτό θα έχει επίπτωση στην πανδημία. Συμπολίτες μας άνω των 80 ετών που έχουν αποβιώσει από κορονοϊό, το 90% και πλέον δεν είχε εμβολιαστεί. Είναι το πιο σημαντικό μας όπλο οι εμβολιασμοί”, τόνισε.

Για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

Καθημερινά αξιολογούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και υπάρχουν περιοχές της χώρας που η κατάσταση σταθεροποιείται, με τη Θεσσαλονίκη να θέλει να φτάσει σε αυτό το σημείο, της σταθεροποίησης, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με το άνοιγμα σχολείων και του λιανεμπορίου, τόνισε ότι “θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και αναλόγως θα πράξουμε”. Όπως είπε σχετικά με την απόφαση να μην ανοίξουν τελικά τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη αλλά να ανοίξουν στην Αθήνα: “είδαμε μια μεγάλη αύξηση τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στην περιοχή. Στην Αθήνα η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται. Σε κάθε περίπτωση, επαναξιολογούμε τακτικά τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει η επιτροπή στη διάθεσή της, αναλόγως γίνονται εισηγήσεις και λαμβάνονται αποφάσεις”.

Κανένας εκτός ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ο κ. Κοντοζαμάνης “όπως φάνηκε και από τη διαχείριση της πανδημίας τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, θα λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί προκειμένου να μην μείνει κάποιος συμπολίτης μας εκτός ΜΕΘ. Το σχέδιο που εφαρμόσαμε στην Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο ήταν συγκεκριμένο και εφόσον χρειαστεί θα το αναπτύξουμε πλήρως”.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ και απαντώντας σχετικά για την Αθήνα είπε ότι υπάρχει αναμονή, η οποία, όπως είπε, είναι διαχειρίσιμη και σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν την απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη που χρειάζονται όταν διασωληνώνονται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ