Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών – Τι δήλωσε ο Κικίλιας

Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό. Η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είχε προγραμματιστεί από την περασμένη εβδομάδα αλλά στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά το μπαράζ αναστολών χορήγησής του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η ανησυχία είναι έντονη μετά τα περιστατικά με θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν καταγραφεί σε μια σειρά από χώρες και μελετάται εάν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο.

Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές αναμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα πως θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη προκειμένου να αποφασίσει αν χρειάζονται μέτρα για το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca, εκτιμώντας ωστόσο πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου υπερέχουν των κινδύνων.

“Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο”, ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ. Ο EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά “έναν ορισμένο αριθμό” περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται.

Κικίλιας: Κανονικά οι εμβολιασμοί – Ακολουθούμε πιστά τον ΕΜΑ

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε σχετικά με το ζήτημα ότι “από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίων εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, που είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο ΕΜΑ. Αυτός έχει δώσει τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Δεν έχει δώσει οδηγία (για αναστολή εμβολιασμών), αντιθέτως χθες το βράδυ σε έκτακτη ανακοίνωσή του μίλησε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού με τα εμβόλια της AstraZeneca και θα συνεδριάσει σε μερικές ημέρες. Το παρακολουθούμε στενά” ανέφερε.

“Έχουν γίνει 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως και έχουν βρεθεί 37 περιστατικά. Στη χώρα μας κανένα” σημείωσε. “Οι εκτιμήσεις δεν είναι για όλους είναι για τις ρυθμιστικές αρχές” συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να κάνουν όσοι εμβολιάζονται τις επόμενες ημέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca απάντησε ότι “φυσικά το κάνουν, μέχρι να πει ο ΕΜΑ κάτι άλλο, που δεν το έχει πει και αντιθέτως χθες ήταν σαφής στην ανακοίνωσή του, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη δια του ΕΜΑ. Ήδη στην Ελλάδα έχουν γίνει 172.000 εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο χωρίς πρόβλημα. Θα συνιστούσα ψυχραιμία, προσοχή στο πώς επικοινωνούμε τα πράγματα σε ότι αφορά τον εμβολιασμό”. “Ακολουθούμε πιστά τον ΕΜΑ. Περιμένουμε πώς θα επανατοποθετηθεί ο ΕΜΑ” συμπλήρωσε.

Ξανθός: Απαιτούνται πειστικές και έγκαιρες απαντήσεις

“H ανησυχία της κοινής γνώμης είναι εύλογη μετά το «ντόμινο» αποφάσεων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra-Zeneca” αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

“Τα αγωνιώδη ερωτήματα των πολιτών που πρόκειται να εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες απαιτούν πειστικές απαντήσεις από τους αρμόδιους επιστημονικούς και κρατικούς φορείς (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ΕΟΦ, ΕΟΔΥ), αλλά κυρίως από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση . Δυστυχώς η Ευρώπη και οι θεσμοί της δεν φρόντισαν έγκαιρα για μια κοινή στάση των κρατών-μελών και «πυροδότησαν» την αυτονόμηση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών” προσθέτει.

“Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις στη χώρα μας ότι όλα εξελίσσονται κανονικά και οι εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν πείθουν και υπονομεύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία για την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου. Είναι κρίσιμης σημασίας για τη συνολική αξιοπιστία του εμβολιαστικού εγχειρήματος η άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση των κομμάτων, των υγειονομικών και της κοινής γνώμης για τα δεδομένα που υπάρχουν, για την τοποθέτηση των ευρωπαϊκών επιστημονικών οργανισμών ( ΕΜΑ , ECDC) καθώς και για την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει η χώρα στο χειρισμό του προβλήματος. Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η αξία της διαφάνειας, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της διασφάλισης κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων στην αποτελεσματική διαχείριση μιας σοβαρής κρίσης Δημόσιας Υγείας” καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΟΥ: Επιτροπή ειδικών συνεδριάζει την Τρίτη για το εμβόλιο

Καθώς οι εξελίξεις τρέχουν, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες. “Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. Συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα, Τρίτη 16/3, προκειμένου να συζητήσει για το εμβόλιο, την αναστολή χρήσης του οποίου ανακοίνωσαν σήμερα η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αφού αρκετές χώρες ανέφεραν σοβαρά προβλήματα σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Μπαράζ αναστολών χρήσης του εμβολίου

Η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκή χώρα ανακοινώνει ότι προχωρά σε αναστολή της χρήσης του. Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 για προληπτικούς λόγους.

“Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τις πιθανές παρενέργειές του”, επεσήμανε η υπηρεσία. Η υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει καταγράψει 10 περιπτώσεις θρομβώσεων και μία περίπτωση χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων σε άτομα στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca. Η Δανία και η Νορβηγία έχουν καταγράψει μεμονωμένα περιστατικά αιμορραγιών, θρομβώσεων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων μετά τη χορήγηση του εμβολίου αυτού.

Την ίδια απόφαση έλαβε και η Λετονία, με τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας να ανακοινώνουν “την προσωρινή αναστολή” της χρήσης του εμβολίου αυτού για έως δύο εβδομάδες. Η απόφαση ελήφθη για “προληπτικούς λόγους” για όσο διάστημα ελέγχεται το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ στη Λετονία δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα από τη χορήγησή του, τόνισαν οι υπηρεσίες σε ανακοίνωσή τους.

“Η απόφαση βασίζεται σε αναφορές από μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες για θρομβώσεις και αντίστοιχα περιστατικά που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου”, εξηγούν. “Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον εμβολιασμό με σοβαρά προβλήματα υγείας”.

Η Ισπανία αποφάσισε με τη σειρά της να αναστείλει για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, όπως και πολλές άλλες χώρες έπειτα από την αναφορά παρενεργειών, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας. “Αποφασίσαμε να αναστείλουμε προληπτικά και προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τουλάχιστον δύο εβδομάδες”, μέχρι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να αποφανθεί για τις ανησυχίες που συνδέονται με θρόμβους αίματος, ανακοίνωσε συγκεκριμένα η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου. Η διευθύντρια της ισπανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων Μαρία Χεσούς Λάμας διευκρίνισε από την πλευρά της στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως μια περίπτωση “εγκεφαλικής θρόμβωσης” διαπιστώθηκε στην Ισπανία προχθές, Σάββατο, και πως ήταν παρόμοια με εκείνες που εντοπίστηκαν την ίδια ημέρα στη Γερμανία και στη Νορβηγία.

Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι ανέβαλε προσωρινά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca ως την Πέμπτη 18 Μαρτίου, εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο σε χώρες της ΕΕ. Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ανακοινώσεις από Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε, για προληπτικούς λόγους, να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλη τη χώρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε την αναστολή “για προληπτικούς λόγους”. Ο Μακρόν επισήμανε πως “ελπίζει να ξαναξεκινήσει” γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό “εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού”. Ο επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας στη Γαλλία Αλέν Φισέρ δήλωσε μάλιστα ότι εκτιμά πως η αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 θα είναι προσωρινή. Ο Φισέρ επεσήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι ο αριθμός των ατόμων που εμφάνισε παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό του παραμένει μικρός.

“Ο τελικός παράγοντας στην ανάλυση είναι η σχέση ωφέλειας- κινδύνου”, εξήγησε. “Οι εμβολιασμοί προχωρούν. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν”, τόνισε ο ίδιος. Πρόσθεσε εξάλλου ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι ένα κακής ποιότητας εμβόλιο. Παράλληλα η Γαλλίδα υπουργός Βιομηχανίας Ανιές Πανιέ- Ρουνασέρ σχολίασε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι το Παρίσι έλαβε την απόφαση για την προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εν λόγω εμβολίου σε συντονισμό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την απόφαση της Γαλλίας ακολούθησε και το Λουξεμβούργο με τον υπουργό Υγείας της χώρας να δηλώνει ότι η απόφαση ελήφθη ως προληπτικό μέτρο, σύμφωνα με το RTL.lu.

Στη Γερμανία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε την απόφαση της αναστολής μετά τη σύσταση από το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ (PEI), ως προληπτικό μέτρο, όπως ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το Spiegel. Η σύσταση του Ινστιτούτου γίνεται προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες, μετά και τις τελευταίες αναφορές για παρενέργειες και τα περιστατικά θρομβώσεων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει “αν και πώς τα νέα ευρήματα θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου” σημειωνόταν στο δημοσίευμα του Spiegel ενώ τόσο Γαλλία όσο και Ιταλία ανακοίνωσαν πως έλαβαν την απόφαση αυτή εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης του ΕΜΑ.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε πως η απόφαση αυτή είναι “καθαρά προληπτικό μέτρο” , τονίζοντας ότι η απόφαση “δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά τεχνική”

“Αναστέλλουμε προκειμένου να εξετάσουμε περαιτέρω. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι ανοιχτό”, τόνισε ο Σπαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ενώ ανέφερε ότι στη Γερμανία έχουν καταγραφεί επτά τέτοια περιστατικά, επί συνόλου 1,7 εκατομμυρίων εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται πως έχουν ανασταλεί οι εμβολιασμοί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία και Βουλγαρία, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, Λιθουανία και Εσθονία -σύμφωνα με γράφημα της Daily Mail- αναστέλλουν τη χορήγηση συγκεκριμένων παρτίδων του εμβολίου.

Η Δανία και η Νορβηγία σταμάτησαν να χορηγούν το εμβόλιο την περασμένη εβδομάδα έπειτα από αναφορές για μεμονωμένες περιπτώσεις θρόμβων αίματος ή χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων. Η Ισλανδία και η Βουλγαρία ακολούθησαν και η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, αναστολή χρήσης του εμβολίου.

Στις 12 Μαρτίου, η Ταϊλάνδη ανέστειλε και αυτή τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Σύμφωνα με τους FT, η Ταϊλάνδη ανέστειλε τον δημόσιο εμβολιασμό του πρωθυπουργού της με το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, αφού τρεις ευρωπαϊκές χώρες -αρχικά- ανέστειλαν τον εμβολιασμό λόγω υγειονομικών ανησυχιών. Αυτό παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η εταιρεία η ίδια επιμένουν ότι το εμβόλιο των δύο δόσεων είναι ασφαλές.

Βέλγιο: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Στην απόφαση να συνεχίσει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca κατέληξε το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας του Βελγίου. Όπως ανέφερε πρόεδρος για τον εμβολιασμό του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας, Ύβ Βαν Λαντέμ, «το Aνώτατο Συμβούλιο Υγείας αποφάσισε να συνεχίσει τον εμβολιασμό με αυτό το εμβόλιο» ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «θα ακούσει προσεκτικά τα επιχειρήματα των χωρών, οι οποίες προς το παρόν έχουν αναστείλει τον εμβολιασμό». Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, οι περιπτώσεις είναι λίγες και ελλιπώς τεκμηριωμένες ώστε η διακοπή της εκστρατείας θα ήταν πιο επιβλαβής από οτιδήποτε άλλο, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ