Εμβόλιο AstraZeneca: Θρομβοεμβολικό επεισόδιο και στην Ελλάδα – Καθησυχαστική η Παπαευαγγέλου

Και στην Ελλάδα έχει καταγραφεί περιστατικό θρομβοεμβολικού επεισοδίου σε άτομο που έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο του AstraZeneca, όπως αποκάλυψε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Είπε ότι το περιστατικό διερευνάται, ωστόσο σημείωσε ότι μέχρι στιγμής στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε “ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε χθες σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και συζήτησε όλα τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι η χώρα η οποία έχει τα πιο πολλά τέτοια εμβόλια – 11 εκατ. δόσεις – δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα σήμα κινδύνου. Δεν υπάρχει κάποια αύξηση τέτοιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε σχέση με τα αναμενόμενα”.

“Στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν εμφανιστεί 30 θρομβοεμβολικά επεισόδια σε ένα σύνολο 5 εκατ. δόσεων, που δεν είναι αυξημένος αριθμός. Στην Ελλάδα έχουμε μέχρι στιγμής πάνω από 170.000 δόσεις εμβολίου, υπάρχει ένα περιστατικό που ερευνάται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο. Όμως συνεχίζονται οι έρευνες και αυτό που πρέπει να διαβεβαιώσουμε είναι ότι υπάρχει μεγάλη επαγρύπνηση του ΕΟΦ για οποιαδήποτε παρενέργεια εμφανιστεί, να διερευνηθεί”, υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ