Κορονοϊός: Τι λέει στο enikos.gr για τον θάνατο του βρέφους ο παιδίατρος – λοιμωξιολόγος Αθ. Μίχος – Τι να προσέχουν οι γονείς

Της Εύης Κατσώλη

Σοκ και θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου ενός βρέφους, μόλις 37 ημερών από επιπλοκές του κορονοϊού. Το βρέφος νοσηλευόταν διασωληνωμένο στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» επί 17 ημέρες και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, τελικά δεν τα κατάφερε και κατέληξε. Πρόκειται για το νεότερο θύμα του κορονοϊού στη χώρα μας.

Πολλοί λοιμωξιολόγοι έχουν κρούσει «καμπανάκι» κινδύνου για το ότι η βρετανική μετάλλαξη «χτυπά» πιο εύκολα τα παιδιά σε σύγκριση με τον… κανονικό, ίσως επειδή έχει υψηλότερο βαθμό μεταδοτικότητας. Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά να νοσήσουν βρέφη και παιδιά από τον κορονοϊό; Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς, ποια είναι τα συμπτώματα εκείνα που πρέπει να τους ανησυχήσουν και πότε είναι αναγκαίο να απευθυνθούν στον γιατρό και να πάνε στο νοσοκομείο;

Στα ερωτήματα αυτά δίνει απαντήσεις μέσω του enikos.gr, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Μίχος. Αναφερόμενος στο τραγικό περιστατικό με το βρέφος που τελικά δεν τα κατάφερε, είπε ότι «συνήθως τα παιδιά που νοσούν με κορονοϊό, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Όταν δεν υπάρχει καλή εξέλιξη και δεν πάνε καλά τα πράγματα, αλλά εμφανίζονται επιπλοκές, προφανώς υπάρχει κάποιο γενετικό υπόστρωμα που ευθύνεται γι’ αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο θάνατος είναι σπάνιο γεγονός στα παιδιά, ωστόσο όπως δείχνουν και τα στοιχεία από όλον τον κόσμο, μπορεί να υπάρξει και σε νεότερες ηλικίες. Δεν είναι κάτι που δεν συμβαίνει, αν και σπάνιο».

Σε ερώτηση για το ποια συμπτώματα είναι εκείνα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς και τι να κάνουν, ο κ. Μίχος απάντησε ότι «ο κορονοϊός έχει κάποια συμπτώματα όπως όλες οι ιώσεις, που «χτυπούν καμπανάκι»: όταν το παιδί παρουσιάσει έντονη ή παρατεταμένη υπνηλία, γκρίνια, έντονο πυρετό και τα συμπτώματα αυτά επιμένουν, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους που θα τους καθοδηγήσει στην περίπτωση που χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο».

Όπως είπε επίσης στο enikos.gr ο κ. Μίχος «στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» έχουμε τη μεγαλύτερη σειρά παιδιών και βρεφών που έχουν νοσηλευθεί. Μέσα σε έναν χρόνο έχουν νοσηλευθεί 150 παιδιά, τα περισσότερα με ήπια συμπτώματα. Αυτό που μας έχει δείξει η έως τώρα εξέλιξη, είναι ότι τα παιδιά αυτά κόλλησαν από κάποιον ενήλικα, μέσα στο σπίτι, ακόμη και όταν τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Δηλαδή, οι ενήλικες είναι εκείνοι που συνήθως κολλούν τα παιδιά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ