Κορονοϊός: Πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Αττική – Η πρόβλεψη Σαρηγιάννη

Ανησυχητικό χαρακτηρίζει τον αριθμό νέων κρουσμάτων κορονοϊού, ιδιαίτερα για την Αττική, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Στην Αττική καταγράφηκαν τη Δευτέρα 553 κρούσματα, ενώ την Κυριακή 591 κρούσματα, και σύμφωνα με την ανάλυση της ομάδας του κ. Σαρηγιάννη για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr, η τάση της καμπύλης φαίνεται να είναι αυξητική.

“Η αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Αττική αναμένουμε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 5-6 ημέρες. Επίσης τονίζουμε ξανά την ανάγκη να γίνεται γνωστός από τον ΕΟΔΥ ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης που πραγματοποιούνται ανά περιφερειακή ενότητα (ή τουλάχιστον στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη). Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 47 % των κρουσμάτων, αλλά πλέον, εμφανίζει λίγο λιγότερα από τα πενταπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη” αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανάλυσή τους ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

“Δυστυχώς, διαφαίνεται ότι η πτώση δεν είναι η αναμενόμενη αρχικά με βάση το σκληρό lockdown που εφαρμόσθηκε (η απόδοση του lockdown είναι μειωμένη κατά 45% σε σχέση με το lockdown του Απριλίου 2020), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό της Αττικής, είναι υψηλότερη από αυτή που έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα. Δυστυχώς, η μη γνώση του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους, καθώς και η ημερομηνία που ελήφθησαν τα δείγματα, δυσχεραίνει πολύ την εκτίμηση της πορείας της επιδημίας, ιδιαίτερα στην Αττική. Η πιο σαφής εικόνα των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, θα επέτρεπε και την καλύτερη κατανόηση του βαθμού εφαρμογής του lockdown, και κατά πόσο και με ποιο τρόπο αυτό θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί” σημειώνουν.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση που παρατηρείται πλέον στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), καθώς και ο αριθμός των θανάτων συνάδουν με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα, ενώ και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει ανησυχητικός. Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτυπώνονται και στο δείκτη θετικότητας. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας αυξήθηκε στο 4,3% (η ημερήσια τιμή τη Δευτέρα ήταν 6,6%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι πλέον 1,30 (τιμές του Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

Ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του επιμένουν ότι το lockdown στην Αττική πρέπει οπωσδήποτε να επεκταθεί τουλάχιστον έως τις 14 Μαρτίου, ενώ εκτιμούν πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα μέτρα αυτά δεν φαίνονται να είναι ικανά να αναχαιτίσουν προσωρινά την επέλαση ενός τρίτου κύματος, εν αναμονή και επιπλέον στοιχείων, τόσο για τη μεταδοτικότητα του στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2, όσο και της διασποράς του στην κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που προβληματίζουν, εκτός από την Αττική, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία είναι οι εξής: η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Θάσος, η Χαλκιδική, η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Φθιώτιδα, η Λάρισα, τα Γρεβενά, η Χίος, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Προσοχή, υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΑΠΘ, πρέπει να δοθεί στην επιδημιολογική παρατήρηση στα Ιωάννινα και την Ημαθία. “Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και η Θεσσαλονίκη, στην οποία ενώ οι προβλέψεις με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι απαισιόδοξες, ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στην κοινότητα και αντίστοιχης αύξησης των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες” αναφέρουν, επισημαίνοντας πως παρότι η αυξητική τάση είναι προς το παρόν συγκρατημένη, οι αβεβαιότητες που εισάγει η μη πλήρης εικόνα της πραγματικής διασποράς της βρετανικής και (κυρίως) της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης κορονοϊού, καθιστούν αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων προληπτικά και στη συμπρωτεύουσα, δεδομένου ότι όσο νωρίτερα ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς στην κοινότητα, τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοσή τους.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ