Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Αυξάνονται οι περιοχές που “κοκκινίζουν” – Για ποιες ανησυχεί

Αυξάνονται οι περιοχές της χώρας που “κοκκινίζουν”, σύμφωνα τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, κάτι που, όπως εκτιμά, πιθανότατα οφείλεται στη μεγάλη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού στην κοινότητα. Σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή του ΑΠΘ και της ομάδας του για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει το enikos.gr καθημερινά, εκτός από την Αττική, σε αυτή φάση προβληματίζουν η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Θάσος, η Χαλκιδική, καθώς επίσης η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Φθιώτιδα, η Λάρισα, τα Γρεβενά, η Χίος, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιδημιολογική παρατήρηση στα Ιωάννινα και την Ημαθία. “Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και η Θεσσαλονίκη, στην οποία ενώ οι προβλέψεις με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι απαισιόδοξες, ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στην κοινότητα και αντίστοιχης αύξησης των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες” αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανάλυσή του ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι και την Κυριακή και με βάση τους υπολογισμούς των επιστημόνων του ΑΠΘ, σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας αυξήθηκε στο 4,1% (η ημερήσια τιμή ήταν 4,8%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι πλέον 1,29 (τιμές του Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Ειδικά για την Αττική, προτείνουν το αυστηρό lockdown να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 14 Μαρτίου, ενώ σημειώνουν ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα μέτρα αυτά δεν φαίνονται να είναι ικανά να αναχαιτίσουν προσωρινά την επέλαση ενός τρίτου κύματος, εν αναμονή και επιπλέον στοιχείων, τόσο για τη μεταδοτικότητα του στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2, όσο και της διασποράς του στην κοινότητα.

Παρότι χαρακτηρίζουν ανησυχητικό τον αριθμό των κρουσμάτων στην Αττική, εκτιμούν πως η τάση της καμπύλης φαίνεται να βρίσκεται σε ένα τοπικό μέγιστο. “Συνεπώς, η αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Αττική αναμένουμε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 1-2 ημέρες. Επίσης τονίζουμε ξανά την ανάγκη να γίνεται γνωστός από τον ΕΟΔΥ ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης που πραγματοποιούνται ανά περιφερειακή ενότητα (ή τουλάχιστον στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη). Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 47 % των κρουσμάτων, αλλά πλέον, εμφανίζει λίγο περισσότερα από τα τετραπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό, συνεχίζουμε να εφιστούμε την προσοχή μας στην Αττική για την οποία είχε επισημανθεί ο κίνδυνος από τις 29 Νοεμβρίου. Δυστυχώς, διαφαίνεται ότι η πτώση δεν είναι η αναμενόμενη αρχικά με βάση το σκληρό lockdown που εφαρμόσθηκε (η απόδοση του lockdown είναι μειωμένη κατά 45% σε σχέση με το lockdown του Απριλίου 2020), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό της Αττικής, είναι υψηλότερη από αυτή που έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα. Δυστυχώς, η μη γνώση του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους, καθώς και η ημερομηνία που ελήφθησαν τα δείγματα, δυσχεραίνει πολύ την εκτίμηση της πορείας της επιδημίας, ιδιαίτερα στην Αττική. Η πιο σαφής εικόνα των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, θα επέτρεπε και την καλύτερη κατανόηση του βαθμού εφαρμογής του lockdown, και κατά πόσο και με ποιο τρόπο αυτό θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί” σημειώνουν ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του σε σχέση με την Αττική.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, η πανδημία ακολουθεί, όπως αναφέρουν, την ήπια αύξηση που αναμενόταν αυτή την εβδομάδα. “Συνεπώς, παρ’όλο που η κατάσταση ήταν καλή μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ξεκινήσει η αναμενόμενη (ήπια όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα) ανοδική τάση με βάση τη λειτουργία δραστηριοτήτων που ήδη ισχύουν, οπότε η εντατικοποίηση των ελέγχων ανά δήμο προτείνεται να γίνει και στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Παρόλο που η αυξητική τάση είναι ακόμα συγκρατημένη, οι αβεβαιότητες που εισάγει η μη πλήρης εικόνα της πραγματικής διασποράς της βρετανικής και (κυρίως) της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων προληπτικά και στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι όσο νωρίτερα ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς στην κοινότητα, τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοσή τους” τονίζουν στην ανάλυσή τους.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ