Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις – Πότε θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Αττική

Την έντονη ανησυχία του για τη διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού στη χώρα εκφράζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής επιμένει πως το lockdown στην Αττική θα πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον έως τις 14 Μαρτίου, ενώ εκτιμά πως με τα έως τώρα δεδομένα, τα μέτρα δεν φαίνονται να είναι ικανά να αναχαιτίσουν προσωρινά την επέλαση ενός τρίτου κύματος – εν αναμονή και επιπλέον στοιχείων- τόσο για τη μεταδοτικότητα του στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2, όσο και της διασποράς του στην κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, όπου το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 790 κρούσματα, ο καθηγητής του ΑΠΘ, με βάση τους υπολογισμούς της πλατφόρμας CORE, θεωρεί πως η τάση της καμπύλης φαίνεται να πλησιάζει σε ένα τοπικό μέγιστο. “Συνεπώς, η αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Αττική αναμένουμε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες. Επίσης τονίζουμε ξανά την ανάγκη να γίνεται γνωστός από τον ΕΟΔΥ ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης που πραγματοποιούνται ανά περιφερειακή ενότητα (ή τουλάχιστον στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη). Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 44 % των κρουσμάτων, αλλά πλέον, εμφανίζει λίγο περισσότερα από τα πενταπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη” αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανάλυσή τους για την πανδημία που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η μείωση του ιικού φορτίου δεν είναι η αναμενόμενη, λόγω της χαμηλής απόδοσης του αυστηρού lockdown που εφαρμόστηκε -ήταν μειωμένη κατά 45% σε σχέση με το lockdown του Απριλίου 2020- σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό της Αττικής, είναι υψηλότερη από αυτή που έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα. “Δυστυχώς, η μη γνώση του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους, καθώς και η ημερομηνία που ελήφθησαν τα δείγματα, δυσχεραίνει πολύ την εκτίμηση της πορείας της επιδημίας, ιδιαίτερα στην Αττική. Η πιο σαφής εικόνα των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, θα επέτρεπε και την καλύτερη κατανόηση του βαθμού εφαρμογής του lockdown, και κατά πόσο και με ποιο τρόπο αυτό θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί” τονίζουν οι ειδικοί του ΑΠΘ.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Για τη Θεσσαλονίκη, εκτιμούν ότι ακολουθεί την ήπια αύξηση που αναμενόταν αυτή την εβδομάδα. “Παρόλο που η αυξητική τάση είναι ακόμα συγκρατημένη, οι αβεβαιότητες που εισάγει η μη πλήρης εικόνα της πραγματικής διασποράς της βρετανικής και (κυρίως) της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων προληπτικά και στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι όσο νωρίτερα ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς στην κοινότητα, τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοσή τους” επισημαίνουν, διευκρινίζοντας που μιλούν για λήψη μέτρων συνολικά για τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο σε συγκεκριμένους δήμους, όπως ο Δήμος Ευόσμου-Κορδελιού.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Δείτε εδώ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις

Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν 242 νέα κρούσματα με μεταλλάξεις, από την ανάλυση 487 δειγμάτων, της περιόδου 05 Ιανουαρίου 2021 έως και 18 Φεβρουαρίου 2021. Η συντριπτική πλειοψηφία (226) είναι κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, ενώ συνολικά τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης ανέρχονται σε 990. Επίσης, εντοπίστηκαν 12 νέα στελέχη της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης αλλά και ένα κρούσμα της μετάλλαξης A.23.1/Uganda, στον κεντρικό τομέα Αθηνών.

“Οι μεταλλάξεις εμπόδισαν τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου”

“Αυτό που παρατηρήθηκε αρκετά συχνά αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, είναι ότι είχαμε πολλές μικρές «πυρκαγιές», δηλαδή πολλές μικρές εξάρσεις στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Παρατηρούνται μικρές συρροές κρουσμάτων μετά από συναντήσεις σε σπίτια, σε εργασιακούς χώρους, αλλά και σε κλειστές δομές. Είναι κατανοητό, λοιπόν, ότι με τόσες πολλές μικρές συρροές δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων στις επιβαρυμένες περιοχές της χώρας” είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στην ενημέρωση της Παρασκευής.

“Αυτό που μας προβληματίζει”, είπε, “είναι ότι δεν παρατηρήθηκε η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που θα περιμέναμε μετά τη νέα εφαρμογή του lockdown στην Αττική τις τελευταίες 2,5 εβδομάδες. Περιμέναμε μία κάπως ταχύτερη επιπέδωση της καμπύλης”.

“Αυτό όμως δεν συνέβη. Πιθανότατα γιατί η διασπορά του ιού στην κοινότητα ήταν μεγαλύτερη ή γιατί δεν μας βοήθησε ο καιρός, ο χειμωνιάτικος καιρός. Σίγουρα συμβάλλει σημαντικά και η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών που, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ εχθές, έχουν απομονωθεί τουλάχιστον περισσότερα από 1.000 στελέχη στην επικράτεια και όλοι πια γνωρίζουμε ότι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των μεταλλάξεων είναι ότι μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα από τον έναν άνθρωπο στον άλλον” τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Στις μεταλλάξεις αναφέρθηκε και ο ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, “Βλέπουμε την έλευση νέων στελεχών, τα οποία έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, να εξαπλώνονται σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Στην Ελλάδα η επίδρασή τους φαίνεται να αντιμετωπίζεται, προς το παρόν, καθότι οι αυξήσεις που παρατηρούμε είναι ελαφρές σε σχέση με αυτές που βλέπουμε σε άλλες χώρες.

Από την άλλη, τα στοιχεία που έρχονται από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε αυτά τα στελέχη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθότι βλέπουμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο που επικρατεί το μεταλλαγμένο στέλεχος Β117, παρατηρείται σημαντική μείωση που ξεπερνά σε κάποια εμβόλια και το 95% στη μείωση της ανάγκης εισαγωγής στα Νοσοκομεία” τόνισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ