Στις φυλακές Τρίπολης ο Λιγνάδης – Το χρονικό της προφυλάκισής του – Προσφυγή καταθέτει ο Κούγιας

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα κι έπειτα από μαραθώνια απολογία, που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα. Το πρωί της Παρασκευής ο εισαγγελέας υπέγραψε το φυλακιστήριό του υποδεικνύοντας το σωφρονιστικό κατάστημα Τριπόλεως για την προσωρινή προφυλάκισή του έως τη δίκη του.

Οι φυλακές Τρίπολης μαζί με αυτές των Γρεβενών διαθέτουν πτέρυγα για κρατούμενους που κατηγορούνται για αδικήματα προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας. Αν υπάρχει διαθέσιμη αστυνομική δύναμη η μεταγωγή του θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Το χρονικό της απόφασης προφυλάκισης

Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η διαδικασία, με την ανακρίτρια να ανακοινώνει στον Δημήτρη Λιγνάδη ότι με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει λίγο μετά το μεσημέρι. Η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη ξεκίνησε στις 15.45 και κράτησε περίπου τέσσερις ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων έδωσε αναλυτικές εξηγήσεις για το κατηγορητήριο το οποίο του αποδίδεται. Δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από την ανακρίτρια επί ένα τετράωρο και εξηγούσε για ποιον λόγο θεωρεί πως οι κατηγορίες σε βάρος του είναι άδικες και κατασκευασμένες, ενώ κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα 27 σελίδων.

Στις 19.45 ολοκληρώθηκε η παρουσία του στο ανακριτικό γραφείο και ξεκίνησε η λήψη καταθέσεων από πέντε μάρτυρες τους οποίους είχε προτείνει ο Δημήτρης Λιγνάδης να καταθέσουν υπέρ του. Πρόκειται για την Ελένη Κούρκουλα πρώην υπουργό Πολιτισμού και στενή φίλη του σκηνοθέτη, τον πρώην σύζυγό της ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Action24, Διονύση Παναγιωτάκη, τον αδελφό του Δημήτρη Λιγνάδη, Γιάννη, και άλλα δυο πρόσωπα, έναν δικηγόρο και μία συνταξιούχο δικαστικό.

Περίπου στις 23.00 ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία και ο κ. Λιγνάδης εισήλθε στο γραφείο του εισαγγελέα, οπότε υπήρξε ένας δεύτερος κύκλος ερωτήσεων από τον εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων. Γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η διάσκεψη των δύο δικαστικών λειτουργών και αυτοί αποφάσισαν από κοινού ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου ώστε να κριθεί προσωρινά κρατούμενος και έως ότου να δικαστεί να παραμείνει στη φυλακή.

Αμέσως μετά την απόφαση για προφυλάκιση του σκηνοθέτη, ο συνήγορος υπεράσπισής του, Αλέξης Κούγιας, προχώρησε σε μια δήλωση τονίζοντας: «Ήταν μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Θα προσφύγουμε κατά της διάταξης της ανακρίτριας για την προσωρινή κράτηση. Είναι μία δικογραφία χωρίς στοιχεία, μία δικογραφία που αν δεν ήταν ο Λιγνάδης θα ήταν με συνοπτικές διαδικασίες ελεύθερος».

“Δεν γνωρίζουμε τίποτε για την ουσία της υπόθεσης”, λένε δύο “μάρτυρες υπεράσπισης”

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Πέμπτης, οι Ιωάννης Παναγόπουλος και Αγησίλαος Μικελάτος εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι κανείς δεν ζήτησε και δεν έλαβε τη σύμφωνη γνώμη τους, προκειμένου τα ονόματά τους να ανακοινωθούν στα ΜΜΕ ως “μάρτυρες υπερασπίσεως” του Δημήτρη Λιγνάδη,

Στη δήλωσή τους επισημαίνουν ότι άμεσα θα επικοινωνήσουν με την ανακρίτρια, ούτως ώστε να καταθέσουν, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από τις δικαστικές Αρχές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζουν τίποτε “σχετικά με την ουσία της υπόθεσης”.

Αναλυτικά η δήλωση:

Μετά από δηλώσεις του συνηγόρου υπερασπίσεως του κ. Λιγνάδη στα ΜΜΕ, στις οποίες αναφερθήκαμε ως “μάρτυρες υπερασπίσεώς” του, χωρίς ουδέποτε να έχουμε ερωτηθεί ή να έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη μας, δηλώνουμε τα παρακάτω:

– Άμεσα, θα επικοινωνήσουμε με την κυρία Ανακριτή, ούτως ώστε, εάν κριθεί απαραίτητο από τις Δικαστικές Αρχές, να καταθέσουμε.

– Δεν γνωρίζουμε τίποτε σχετικά με την ουσία της υπόθεσης και αγνοούμε τους λόγους, για τους οποίους τα στοιχεία μας ανακοινώθηκαν δημοσίως στον Τύπο από την υπεράσπιση του κ. Λιγνάδη.

Επαναλαμβάνουμε, ότι κανένας δεν ζήτησε (και δεν έλαβε) τη σύμφωνη γνώμη μας, προκειμένου τα ονόματά μας να ανακοινωθούν στα ΜΜΕ ως “μάρτυρες υπερασπίσεως” του κ. Λιγνάδη, γεγονός το οποίο μας μας έχει προκαλέσει σοβαρή προσωπική, επαγγελματική και ψυχολογική βλάβη.

– Ο δεύτερος από εμάς, πράγματι ευρίσκετο στην Ιθάκη τον μήνα Αύγουστο του 2015, φιλοξενούμενος της κ. Ελ. Κούρκουλα, όχι όμως κατά την ημερομηνία 8 ή/και 9 Αυγούστου, αλλά από τις 10 Αυγούστου και μετά και παρέμεινε μόνο έως τις 13 ή/και 14 Αυγούστου. Δεν μπορεί, μετά ταύτα, να γνωρίζει οτιδήποτε, για το πριν την 10η Αυγούστου 2015 χρονικό διάστημα.

– Ήμαστε, αμφότεροι, αταλάντευτοι στην καταδίκη κάθε είδους σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας, από οποιονδήποτε προς οποιονδήποτε, και παρακαλούμε το όνομά μας να μην χρησιμοποιείται σε καμία υπόθεση τρίτων προσώπων.

Ήδη, η επί 2ήμερο διακίνηση των ονομάτων μας στον Τύπο, εξαιτίας της εν αγνοία μας δημοσιοποίησης των στοιχείων μας στα ΜΜΕ από τον συνήγορο του κ. Λιγνάδη, έχει δημιουργήσει προβλήματα και ταλαιπωρία σε εμάς και τους οικείους μας.

Με εκτίμηση

Ιωάννης Παναγόπουλος

Αγησίλαος Μικελάτος

Κούγιας για υπόθεση Λιγνάδη: Ουσιαστικά και νομικά λανθασμένες οι αποφάσεις ανακρίτριας και εισαγγελέα

Τον προβληματισμό του γιατί χρειάστηκε διάσκεψη της ανακρίτριας και του εισαγγελέως πέντε ώρες σε μια δικογραφία που έχει δέκα φύλλα, όπως υποστήριξε σε νέα δήλωσή του, εξέφρασε ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας. Ο ποινικολόγος δήλωσε για την προσωρινή κράτηση Λιγνάδη τα εξής:

“Έπειτα από διαδικασία 15 ωρών, εκ των οποίων 3 ώρες ενώπιον του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών Αθηνών, 5 ώρες απολογία ενώπιον της κας Ανακριτρίας του κ. Λιγνάδη και 5 ωρών συνδιασκέψεως της κας Ανακρίτριας και του κου Εισαγγελέως, ο κ. Δημήτρης Λιγνάδης εκρίθη προσωρινά κρατούμενος. Το γεγονός, το οποίο μου προκαλεί μεγάλο προβληματισμό είναι γιατί χρειάστηκε διάσκεψη της κας Ανακριτρίας και του κου Εισαγγελέως 5 ώρες σε μια δικογραφία που έχει 10 φύλλα.

Κατά την άποψή μου, τόσο στο νομικό μέρος όπου εκρίθη η ένσταση ακυρότητος των ανακριτικών πράξεων, της μη κλήσεως του υπόπτου να δώσει εξηγήσεις, πριν την άσκηση ποινικής διώξεως, που είναι κατά τον νόμο υποχρεωτική, αλλά και της εκδόσεως εντάλματος συλλήψεως που δικαιολογείται μόνο όταν κάποιος διαπράττει εκείνη τη στιγμή έγκλημα, αλλά και είναι ύποπτος φυγής, αλλά και η από κοινού απόφαση της κας Ανακρίτριας και του κου Εισαγγελέως είναι ουσιαστικά και νομικά λανθασμένες. Είναι η μοναδική υπόθεση βιασμού που την καταγγελία δεν την κάνουν οι 3 καταγγέλλοντες (η μια πράξη εις βάρος του κ. Κυπαρισσόπουλου είναι παραγεγραμμένη), αφού άλλωστε ο ένας φέρεται ότι είναι κάτοικος Βερολίνου Γερμανίας, ο άλλος φέρεται ότι είναι κάτοικος Σουηδίας, αλλά και ο τρίτος πηγαινοέρχεται στην Αίγυπτο, αλλά δυο δικηγόροι που χειρίζονται υποθέσεις του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με τη διοίκηση του οποίου ο κ. Λιγνάδης από ετών για λόγους πολιτικούς, αλλά και λόγω των επιλογών του μέχρι πρότινος ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ευρίσκεται σε συνεχή αντιδικία”.

Ο Αλέξης Κούγιας συνέχισε λέγοντας ότι “η υπόθεση έχει απόλυτα εκκαθαρισμένο χρόνο τελέσεως των πράξεων που φέρεται να έχει διαπράξει ο κ. Λιγνάδης και που είναι για τη μεν μία όλος ο Αύγουστος του 2010 και για την δεύτερη η 8η Αυγούστου 2015. Επίσης, αναμφισβήτητος είναι και ο τόπος που φέρεται να διέπραξε τα εγκλήματα ο κ. Λιγνάδης και στην μεν πράξη του 2010 είναι το σπίτι του στο Μεταξουργείο στη Αθήνα και στην πράξη της 8ης Αυγούστου του 2015 είναι η Επίδαυρος και η σουίτα ενός ξενοδοχείου. Στη μεν πρώτη πράξη, από αεροπορικά εισιτήρια, αποδείξεις ξενοδοχείων της Αιγύπτου, από το πρόγραμμα των παραστάσεων του έργου «Πλούτος» του Αριστοφάνη» που μπορεί κάποιος να τα βρει πολύ εύκολα στο διαδίκτυο, απεδείχθη ότι στην πρώτη πράξη του 2010 ο καταγγέλλων λέει οπωσδήποτε ψέματα γιατί ο κος Λιγνάδης όλο τον Αύγουστο αποδεδειγμένα δεν πάτησε το πόδι του στην Αθήνα. Αλλά και όσον αφορά στη δεύτερη πράξη που δήθεν διεπράχθη στην Επίδαυρο, με αδιάσειστα στοιχεία απεδείχθη ότι ο κ. Λιγνάδης όλο τον Αύγουστο του 2015 και οπωσδήποτε και στις 8/8/2015 ουδέποτε διέμεινε σε κανένα ξενοδοχείο της Επιδαύρου και σε καμία σουίτα, αφού κανένα ξενοδοχείο δεν έχει σουίτα, αλλά και δεν πάτησε καν το πόδι του στην Επίδαυρο ούτε για να παρακολουθήσει μια παράσταση ως θεατής και απεδείχθη ότι από τις μαρτυρίες της πρώην Υφυπουργού Παιδείας, κας Ελένης Κούρκουλα, του πρώην συζύγου της, κου Διονύση Παναγιωτάκη, ιδιοκτήτου του τηλεοπτικού σταθμού Action 24, της μαρτυρίας ανωτέρου δικαστικής λειτουργού, Προέδρου Εφετών, του αδελφού του, φιλόλογου καθηγητού στο Αρσάκειο και ενός δικηγόρου, αλλά και από σειρά φωτογραφιών με ημερομηνίες του Αυγούστου 2015, ότι από την 1η Αυγούστου ως και της 22 Αυγούστου ήταν στην Ιθάκη και από τις 22 Αυγούστου έως το τέλος ήταν στην Άνδρο”.

Ο κ. Κούγιας καταλήγει λέγοντας ότι “προσωπικά σε όλη μου τη διαδρομή σέβομαι πάντοτε την κρίση των Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών και το ίδιο θα κάνω και τώρα. Είναι η πρώτη φορά που στη σχεδόν 5 δεκαετίες καριέρα μου αναγκάζομαι να προσφύγω εις βάρος διατάξεως Ανακριτού στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, αλλά η υπόθεση του κου Λιγνάδη έχει όλες τις προϋποθέσεις, νομικές και ουσιαστικές, για να γίνει δεκτή η προσφυγή του. Ο κ. Λιγνάδης μου έχει δώσει την εντολή, να στραφώ εναντίον όλων όσων κατακρεούργησαν το τεκμήριο αθωότητός του (δικηγόρων, ηθοποιών, μόδιστρων, παρουσιαστών) αλλά και ειδικά εις βάρος ενός δικηγόρου, ο οποίος εχθές στο προσωπικό του προφίλ στο facebook προσκαλούσε οποιονδήποτε θέλει να καταγγείλει τον κ. Λιγνάδη, να απευθυνθεί σε αυτόν, αναφέροντας μάλιστα ότι αναλαμβάνει και όλα τα έξοδα όλων των διαδικασιών, ευτελίζοντας εντελώς το λειτούργημα του δικηγόρου”.

Σπύρος Μπιμπίλας: Λυπάμαι Δημήτρη

Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε προφυλακιστέος, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, έκανε μία ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook. Η ανάρτησή του αποτελεί ουσιαστικά απάντηση σε όσα αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα ο σκηνοθέτης για το ΣΕΗ και τον πρόεδρό του, καθώς υποστηρίζει ότι έχουν κίνητρο να τον καταστρέψουν καλλιτεχνικά.

“Λυπάμαι… Σε γνώρισα στα ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ της ΕΡΤ που γράφαμε δίπλα δίπλα… 40 χρόνια δεν συναντηθήκαμε στην δουλειά, ούτε στην ζωή…μόνο συμπτωματικά σε πρεμιέρες με ένα γεια…. πρόσφατα Εσύ ως Διευθυντής του Εθνικού κι εγώ ως Πρόεδρος του ΣΕΗ προσπαθούσαμε να συνεννοηθούμε για την υπογραφή της Συλλογικής μας Σύμβασης… Ευτυχώς δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε και δεν βάλαμε τις υπογραφές μας….Λυπάμαι Δημήτρη…”, έγραψε στην ανάρτησή του ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Έλενα Ακρίτα για το υπόμνημα Λιγνάδη: Για όλα όσα συμβαίνουν στον καημένο εγώ φταίω

Στο υπόμνημα γίνεται αναφορά και στην Έλενα Ακρίτα η οποία επίσης απάντησε μέσω social media. “Απόσπασμα από το απολογητικό υπόμνημα του Δ. Λιγναδη. Για όλα όσα του συμβαίνουν του καημένου εγώ φταίω. Δια χειρός Αλέξη Κούγια. Ολόκληρο το υπόμνημα στα σχόλια” έγραψε η συγγραφέας και δημοσιογράφος. Έχει μάλιστα δημοσιεύσει σε φωτογραφία το απόσπασμα από την απολογία του σκηνοθέτη και ηθοποιού, που αναφέρεται στην ίδια, “διά χειρός Αλέξη Κούγια”. Στο εν λόγω απόσπασμα αναφέρεται ότι “ακολούθησαν δημοσιεύματα της γνωστής και συνδεόμενης πολιτικά με την αντιπολίτευση, κόρης παλαιών υπουργών, Έλενας Ακρίτα, ότι θα παραιτηθώ από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και εφόσον εγώ διέψευσα τα δημοσιεύματα της Ακρίτα, υποβλήθηκε σε βάρος μου μήνυση”.

Χθες πριν από την απολογία και προφυλάκιση του σκηνοθέτη, η Έλενα Ακρίτα είχε μιλήσει στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου, τονίζοντας ότι έχει δεχθεί και εκείνη “πόλεμο”. «Με δαιμονοποίησαν γιατί έχω φωτογραφία με τον Λιγνάδη από πρεμιέρα του Εθνικού και από παρουσίαση βιβλίου. Έχω φωτογραφία με τον Φιλιππίδη, τον Κιμούλη, τον Χαϊκάλη, με τον οποίο έχω δουλέψει τόσα χρόνια. Ο κόσμος για να βγει να μιλήσει πρέπει να βγουν πρώτα τα θύματα. Αν δεν βγουν τα θύματα, δεν μπορείς να βγεις εσύ σαν τρελός να μιλήσεις. Θα φας αγωγή πέντε εκατομμυρίων» τόνισε.

«Μίλησα σε ανύποπτο χρόνο για το γεγονός της παραίτησης. Με κρέμασαν στα μανταλάκια, με κατηγόρησαν ότι εξυπηρετώ σκοτεινά συμφέροντα. Και δυο μέρες μετά παραιτήθηκε ο Λιγνάδης. Εμένα αυτή είναι η δουλειά μου, μέχρι να κουραστώ να την κάνω. Θα καταγγείλω και θα το κάνω τεκμηριωμένα, σοβαρά και με τους κανόνες της δημοσιογραφίας, τους οποίους πρέπει όλοι να τιμούμε είτε είμαστε στην ΕΣΗΕΑ είτε όχι. Ο χώρος του θεάτρου είναι μια χαρά, αλλά υπάρχουν άνθη του κακού. Υπάρχουν όμως και υπέροχοι άνθρωποι. Το θέατρο δεν θα πάθει απολύτως τίποτα, θα βγει πιο δυνατό από κάθε άλλη φορά» υπογράμμισε. «Η τακτική που ακολουθεί ο Κούγιας είναι να στοχοποιεί τα θύματα και όλους εμάς που δηλώνουμε επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι. Όλοι οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή που έχουν μια ακεραιότητα πρέπει να δηλώνουν επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι. Τόσο καιρό δεν μπήκαν στο σπίτι του, να ανοίξουν τους υπολογιστές του. Πρέπει να βγουν να μιλήσουν! Τα θύματα έχουν δικαίωμα να μιλήσουν όποτε θέλουν και όποτε γουστάρουν» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας η Έλενα Ακρίτα έκανε έκκληση να βγουν να μιλήσουν όσοι ξέρουν για τον Λιγνάδη και το Αρσάκειο. «Ο μόνος λόγος που βγήκα σήμερα ήταν να κάνω μια έκκληση να βγουν να μιλήσουν εκείνοι που ξέρουν για το Αρσάκειο. Ξέρεις πόσες καταγγελίες έχω εγώ; Θέλω να πω ότι όλοι αυτοί που κουνάνε το δάκτυλο, όταν εμείς τους ζητάμε βοήθεια για ένα θέμα, κάνουν τις κότες».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ