Κακοκαιρία “Μήδεια”: Δύσκολη νύχτα με σφοδρές χιονοπτώσεις και ψύχος – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Πολικό ψύχος και σφοδρές χιονοπτώσεις έχει φέρει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η κακοκαιρία “Μήδεια“, που σφυροκοπά τις τελευταίες ώρες και την Αττική. Η επέλαση της κακοκαιρίας έχει προκαλέσει κυρίως προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ από τις 19:45 έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, από τη γέφυρα Καλυφτάκη.

Ανά διαστήματα σημειώνονται χιονοθύελλες σε περιοχές στα βόρεια του λεκανοπεδίου. “Στοίχημα” αποτελεί οι κυριότερες οδικές αρτηρίες να παραμείνουν ανοικτές, γι’ αυτό και έχουν επιστρατευτεί εκχιονιστικά μηχανήματα. Οι αρμόδιες αρχές, εξάλλου, έχουν απευθύνει έκκληση να αποφευχθούν οι περιττές μετακινήσεις, καθώς τα χιόνια και ο παγετός αποτελούν επικίνδυνο “κοκτέιλ” για οδηγούς και πεζούς.

Οι κλειστοί δρόμοι στην Αττική:

-Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας δεξιώσεων « Ermitaz Hall», ρεύμα κυκλοφορίας προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.

– Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.

– Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– Περιφ. οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση Άγιος Πέτρος».

– Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.

– Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.

– Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).

– Επ. Οδός Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.

– Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επαρχιακής οδού Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Δείτε ΕΔΩαναλυτικά πού είναι κλειστοί οι δρόμοι σε όλη τη χώρα και πού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Επίσης αργά το βράδυ, σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας λόγω της χιονόπτωσης διεκόπη η κυκλοφορία στη Λ. Αλίμου-Κατεχάκη από το ύψος της Οδού Πίνδου έως το ύψος της Πλ. Ηλιούπολης και στα δύο ρεύματα. Το ίδιο ισχύει και για τη Λ. Εθνικής Αντιστάσεως από το ύψος του γηπέδου του Εθνικού Αστέρα στην περιοχή της Καισαριανής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

“Μάχη” των εκχιονιστικών μηχανημάτων στα διόδια Αφιδνών

Είναι ενδεικτικές οι εικόνες που σας μεταφέρει το enikos.gr από το τι επικρατεί αυτή την ώρα στα διόδια Αφιδνών. Ο χιονιάς “σφυροκοπά” το λεκανοπέδιο και τα εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν “μάχη” ώστε να κρατήσουν ανοικτό το εθνικό οδικό δίκτυο.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Μαρτίνο Φθιώτιδας. Το σαρωτικό πέρασμα της Μήδειας από ψηλά

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από το Μαρτίνο Φθιώτιδας και το σαρωτικό πέρασμα της “Μήδειας”. Η ομάδα Up Stories εν μέσω χιονοθύελλας κατάφερε να εξασφαλίσει αποκλειστικές εικόνες που δείχνουν από ψηλά τι κατάσταση επικρατεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή σε κάποια σημεία το ύψος του χιονιού αγγίζει το ένα μέτρο και η μάχη που δίνουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε ποιες περιοχές αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση

Προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση έχει προκαλέσει η “Μήδεια”. Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι αποκαταστάθηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης που προέκυψαν από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα:

Η επανηλεκτροδότηση των Σποράδων ξεκίνησε από τις 16:00 και ολοκληρώθηκε στις 17:00 μετά από την επιδιόρθωση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πτώση δέντρων στις δύο γραμμές μέσης τάσης που τροφοδοτούν τα νησιά στο χερσαίο κομμάτι του δικτύου στο Πήλιο. Ο ΔΕΔΔΗΕ ευχαριστεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την συνδρομή τους στην προσπάθεια. Τα συνεργεία της εταιρείας θα συνεχίσουν τις εργασίες για την πλήρη επιδιόρθωση όλων των ζημιών σε όλες τις γραμμές που τροφοδοτούν τα νησιά.

Στην Αττική έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα στις περιοχές, όπου κυρίως λόγω πτώσης δέντρων προκλήθηκαν ζημιές στο Δίκτυο και αυτή την ώρα τα συνεργεία αποκαθιστούν μεμονωμένες βλάβες στα βόρεια προάστια καθώς και σε μικρούς οικισμούς στην περιοχή του Ωρωπού.

Στην Εύβοια συνεχίζονται οι προσπάθειες επανηλεκτροδότησης αρκετών χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Στις υπόλοιπες περιοχές πανελλαδικά, οι βλάβες έχουν επιδιορθωθεί και δεν υπάρχει κάποια σοβαρή ζημιά στο δίκτυο εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Περισσότερες από 200 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Σε δεκάδες περιστατικά που αφορούσαν κυρίως κοπές δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων που παρασύρθηκαν από τον αέρα, αλλά και μεταφορές πολιτών σε νοσοκομεία και σε εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί για Covid-19, χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική από χθες μέχρι αυτήν τη ώρα σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από Πυροσβεστικό Σώμα, από χθες, Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021, το Κέντρο Επιχειρήσεων δέχθηκε 245 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν:

172 για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων

13 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο

27 για μεταφορές ατόμων σε νοσοκομεία (αιμοκάθαρση)

23 για μεταφορές ατόμων σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιαστούν καθώς και για άλλες περιπτώσεις παροχής βοηθείας.

Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει σε επιφυλακή για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν από την εξελισσόμενη κακοκαιρία. Από το Αρχηγείο του Π.Σ. τονίζεται ότι, με δεδομένες τις ανακοινώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για χιονοπτώσεις, ισχυρό παγετό και θυελλώδεις ανέμους παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Νέο έκτακτο δελτίο – Πυκνή χιονόπτωση στην Αττική έως το βράδυ της Τρίτης

Νέο έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία “Μήδεια” εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρει το εν ισχύ Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Πέμπτη, επικαιροποιείται Δευτέρα ως εξής: 1. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σήμερα Δευτέρα (15-02-2021) στην ανατολική και τη νότια χώρα και θα είναι πυκνές κατά περιόδους στη ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη (στα ορεινά) και μέχρι αργά το απόγευμα στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Αύριο Τρίτη (16-02-2021) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στα ορεινά και ημιορεινά των Κυκλάδων, καθώς και σε περιοχές της Κρήτης με χαμηλότερο υψόμετρο. Από αργά το βράδυ στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (17-02-2021) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη όπου θα είναι πυκνές, μετά το μεσημέρι όμως θα εξασθενήσουν.

Ειδικότερα στην Αττική, από το απόγευμα της Δευτέρας (15-02-2021), οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το βράδυ της Τρίτης (16-02-2021). Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη (17-02-2021) θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης βαθμιαία θα σταματήσουν.

2. Ο ισχυρός παγετός που ήδη επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα, την Τρίτη (16-02-2021) και την Τετάρτη (17-02-2021) θα σημειωθεί και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, ενώ σε περιοχές (κυρίως της δυτικής) Μακεδονίας, αλλά και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός.

3. Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ που πνέουν σήμερα Δευτέρα (15-02-2021) στο Ιόνιο από το βράδυ θα εξασθενήσουν, όμως στο Αιγαίο θα εξακολουθήσουν να πνέουν σε επίπεδο θύελλας τοπικά 9 με 10 μποφόρ. Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (17-02-2021) θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Υποτροπή με νέα επιδείνωση τις επόμενες ώρες – Η πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού Υποτροπή θα παρουσιάσει, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΑΝΤ1 Τάσο Αρνιακό, η κακοκαιρία “Μήδεια” τις επόμενες ώρες, με νέα επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά και κυρίως θα επηρεαστούν οι δυτικές περιοχές της Αττικής, η βόρεια και ανατολική Στερεά

Ελλάδα κυρίως η Εύβοια, η Βοιωτία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, οι βόρειες Κυκλάδες, Άνδρος, Τήνος, η ΒΑ Πελοπόννησος, η Κορινθία, η Αργολίδα και η Κρήτη.

Ιδιαίτερα στην Αττική περιμένουμε επιδείνωση του καιρού, ιδιαίτερα στο δυτικό τόξο της Αττικής: Μέγαρα, Ελευσίνα, Παλιοκούντουρα, Βίλια, Ερυθρές, με πολύ δυνατές χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις. Αυτές μέσα στη νύχτα θα μεταφερθούν ανατολικότερα και μέχρι αύριο μεσημέρι θα έχουν φθάσει στην ανατολική Αττική με ισχυρές χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις.

Όσον αφορά στο Λεκανοπέδιο και εδώ περιμένουμε χιονοστρώσεις αλλά σε χαμηλότερο πάχος.

Σε ολόκληρη τη χώρα περιμένουμε βελτίωση στα δυτικά και τα βόρεια με καλό καιρό και με άνοδο της θερμοκρασίας αλλά το πρωί της Τρίτης θα υπάρχει ισχυρός παγετός. Τις υπόλοιπες ώρες περιμένουμε βελτίωση του καιρού ενώ από την Παρασκευή θα περιμένουμε καθολική βελτίωση.

Κορονοϊός: Αλλαγές στο πρόγραμμα εμβολιασμού την Τρίτη – Ποια ραντεβού αναβάλλονται

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης (https://sends.ms/02ha9z) της Πολιτικής Προστασίας και της ισχυρής σύστασης προς τους κατοίκους και τους εργαζόμενους του Βόρειου Τομέα Αθηνών και της Ανατολικής Αττικής “να αποφύγουν τις μετακινήσεις πριν τις 10 το πρωί” εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, ανακοινώνουμε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τις εν λόγω περιοχές, την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσει στις 10:30πμ. Οι πολίτες που είχαν ραντεβού για εμβολιασμό από τις 8:00 έως τις 10:30 θα ειδοποιηθούν για τον επαναπρογραμματισμό του ραντεβού τους.

Βόρειος Τομέας Αθηνών: [Δήμοι Πεντέλης (Μελίσσια, Πεντέλη, Νέα Πεντέλη), Κηφισιάς (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη), Μεταμόρφωσης, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Ψυχικού – Φιλοθέης (Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Φιλοθέη), Χολαργού – Παπάγου, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου]

Ανατολική Αττική: [Δήμοι Ωρωπού (Ωρωπός, Αυλώνα, Κάλαμος, Συκάμινος, Πολυδένδρι, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μαλακάσα, Καπανδρίτι, Αφίδνες), Μαραθώνος (Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Γραμματικό, Βαρνάβας), Ραφήνας – Πικερμίου, Διονύσου (Άγιος Στέφανος, Δροσιά, Διόνυσος, Άνοιξη, Σταμάτα, Κρυονέρι, Ροδοπόλεως), Αχαρνών (Αχαρνές, Θρακομακεδόνες), Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα), Παιανίας (Παιανία, Γλυκά Νερά), Σπάτων – Αρτέμιδος, Λαυρεωτικής (Λαυρεωτική, Κερατέα, Άγιος Κωνσταντίνος), Σαρωνικού (Καλύβια Θορικού, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Κουβαράς, Παλαιά Φώκαια), Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας.

Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αττικής

Ανακοίνωση για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με τον διαχειριστή ηλεκτρικής ενέργειας προβλήματα υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε Εκάλη, Δροσιά, Ν. Ιωνία, Ψυχικό, Μαρούσι και Βάρη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ