Αττική: “Εκτίναξη” του ιικού φορτίου στα λύματα – “Έχει ξεκινήσει το 3ο κύμα” λέει στο enikos.gr ο Νίκος Θωμαΐδης

Της Δήμητρας Κόκκορη

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Αττική, σύμφωνα με την ανάλυση των λυμάτων. Όπως δήλωσε στο enikos.gr ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έχει καταγραφεί μεγάλη και απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, που εκτιμάται στο 180% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η απότομη αυτή αύξηση, είναι ανάλογη με την εικόνα που υπήρχε τον Οκτώβριο, όμως αυτή τη φορά το ιικό φορτίο είναι πιο ψηλό, όπως υπογραμμίζει, και σημειώνει ότι “νομίζω ότι έχει ήδη ξεκινήσει το τρίτο κύμα”.

“Τα τελευταία δείγματα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες δείχνουν μία πολύ μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής και αυτή η αύξηση ήταν απότομη, μεγάλη. Βέβαια, το βλέπαμε ότι έρχεται διότι από τα Χριστούγεννα έως και την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε σταδιακή αύξηση, μικρή αλλά σταθερή. Την προηγούμενη εβδομάδα η αύξηση ήταν στο 42%, φαινόταν δηλαδή ότι ξεκινάει κάτι. Ξαφνικά αυτό έγινε, όπως είχε γίνει και στις 20 Οκτωβρίου, όταν είδαμε ξαφνικά αυτή την απότομη αύξηση και ξεκίνησε το δεύτερο κύμα. Αντίστοιχα τώρα έχει γίνει αυτή η εκτεταμένη διασπορά”, σημειώνει ο κ. Θωμαΐδης για να προσθέσει πως πρόκειται για ανησυχητικό στοιχείο, καθώς στα λύματα αποτυπώνεται το ιικό φορτίο τόσο των συμπτωματικών φορέων όσο και των ασυμπτωματικών. Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι και τις επόμενες ημέρες, τότε η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής θα προσεγγίσει το 200%, όπως εξηγεί.

Ερωτηθείς εάν βρισκόμαστε στην αρχή ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, ο κ. Θωμαΐδης εκφράζει την εκτίμησή του ότι “νομίζω ότι έχει ήδη ξεκινήσει το τρίτο κύμα. Τα λύματα προηγούνται 7-10 ημέρες των κρουσμάτων, είναι ένα εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης σε όλον τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι στα λύματα αποτυπώνεται κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες στα κρούσματα, που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ”. Σε αυτό το σημείο, επισημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά, συνδέεται με τον αριθμό των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, που γίνονται, όπως επίσης και το ότι συνήθως κάνουν τεστ όσοι έχουν ήδη κάποια συμπτώματα της νόσου. Ως εκ τούτου, στα κρούσματα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό των ασυμπτωματικών, αναφέρει, τη στιγμή που στα λύματα αποτυπώνεται το σύνολο των φορέων, που περιλαμβάνει πάνω από 55% ασυμπτωματικούς.

“Η τάση είναι πολύ αυξητική και αυτό είναι που λαμβάνουν υπόψη στην Επιτροπή, μέσα από τη διαδικασία ανάλυσης των λυμάτων”, τονίζει ο κ. Θωμαΐδης. Εξηγεί, δε, στη συνέχεια ότι “είναι παρόμοια εικόνα με αυτή της έναρξης του δεύτερου κύματος, μόνο που αυτή τη φορά είναι ακόμη πιο αυξημένο το ιικό φορτίο απ’ ότι ήταν τον Οκτώβριο. Η απότομη αύξηση είναι ανάλογη, αλλά το ιικό φορτίο πιο ψηλό”. Κάτι, που όπως αναφέρει, είναι αναμενόμενο “γιατί αυτή την περίοδο έχουμε πιο εκτεταμένη μετάδοση ιώσεων”, άρα, “δεν εννοείται χαλάρωση τον Φεβρουάριο”, καταλήγει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ