Κορονοϊός – Θωμαΐδης στον Realfm: Παράταση του lockdown μία εβδομάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα λύματα

“Το lockdown έχει αποδώσει και μάλιστα σημαντικά και αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά μετρήσεων 10 ημέρες τώρα, που υπάρχει συνεχώς μειούμενο ιικό φορτίο στα λύματα. Υπάρχει ξεκάθαρη τάση μείωσης. Είναι πολύ σημαντικό ότι η διασπορά όχι μόνο έχει ανακοπεί αλλά φαίνεται ότι ο περιορισμός έχει φέρει άμεσα αποτελέσματα” δήλωσε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. “Νομίζω έχει ήδη αρχίσει στην Αττική να φαίνεται, διότι από την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε ότι υπήρχε τάση μείωσης και από σήμερα θα αρχίσει να φαίνεται και στα κρούσματα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα θα έχουν σαφώς μειωθεί” πρόσθεσε.

“Από την αρχή της εφαρμογής του lockdown είχα πει το ίδιο, ότι θα έπρεπε να παραταθεί ακόμη μια εβδομάδα, ενδεχομένως γιατί το φαινόμενο εξελίσσεται αργά. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για την Αττική όπου φαίνεται πραγματικά να έχουν αποδώσει πολύ καλά τα μέτρα, οπότε δεν είμαι σε θέση να πω αν για την Αττική πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο, μια παράταση μιας εβδομάδας δηλαδή” σημείωσε.

“Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε από τώρα αν πρέπει να γίνει παράταση. Σίγουρα είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να μας γίνει μάθημα αυτή η ιστορία για την μετά – lockdown εποχή. Πρώτον, να μην υπάρχει συνωστισμός στα ΜΜΜ, αυτό που έγινε το προηγούμενο διάστημα στην Αττική δεν ήταν σωστό. Σίγουρα πρέπει να συνεχιστεί η τηλεργασία ή ένα ποσοστό γιατί και ο συγχρωτισμός στους χώρους εργασίας και υπό συνθήκες πίεσης, πολλές φορές δεν λαμβάνονταν τα σωστά μέτρα ασφαλείας. Επομένως, πιστεύω ότι μπορεί να ανοίξει κάποια στιγμή η οικονομία, μπορεί στις 30 Νοέμβρη ή στις 7 Δεκέμβρη, αυτό θα το αποφασίσει η επιτροπή, όμως κάποια μέτρα πρέπει να συνεχίζουν να υπάρχουν για να μην έχουμε ξανά γρήγορα τη διασπορά που είδαμε τον Οκτώβρη” υπογράμμισε. “Αυτός ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, αλλά τουλάχιστον να μην υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία, είναι σημαντικό να περιοριστούν τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία” συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ