Θεμιστοκλέους: Στο 2,75% το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης – Επιπλέον 1.000 προσλήψεις για τον εμβολιασμό

Στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη με 290.000 εμβολιασμούς να έχουν ήδη διενεργηθεί αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση: «Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 20 χιλιάδες εμβολιασμοί, συνεχίζουμε και αναμένουμε στο τέλος της ημέρας να ξεπεράσουμε τους 22 χιλιάδες εμβολιασμούς» ενώ υπογράμμισε ότι έχουν διενεργηθεί συνολικά 290 χιλιάδες εμβολιασμοί που αντιστοιχεί σε 2,75% ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.

Ως προς τα ραντεβού, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι έχουν προγραμματιστεί 680 χιλιάδες ραντεβού, εκ των οποίων οι 236 χιλιάδες αφορούν την πρώτη δόση του εμβολίου και 444 χιλιάδες τη δεύτερη. Για τον μήνα Φεβρουάριο, τα προγραμματισμένα ραντεβού «ξεπερνούν τις 450 χιλιάδες» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στην κατάταξη που αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους».

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου υπογράμμισε ότι «το σχέδιο μας ανάλογα και με τις παραδόσεις είναι ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει ολόκληρη την ηλικιακή ομάδα από 70 έως 75 ετών αλλά και τα άτομα πολύ υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό» και έκανε λόγο για αυξημένες παραδόσεις εμβολίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Είπε ότι μέχρι την έναρξη του καλοκαιριού θα παραλαμβάνουμε εμβόλια τα οποία θα φροντίσουμε να γίνονται άμεσα ώστε να έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πριν από το καλοκαίρι.

Επίσης αποκάλυψε ότι η χώρα μας αναμένει 1,3 εκατομμύρια δόσεις το β´ τρίμηνο του 2021 από την φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες. Όσον αφορά στις δόσεις των εμβολίων για τον κορονοϊό που φτάνουν και αναμένονται είπε πως «σήμερα παραλάβαμε 90.000 δόσεις από την Pfizer. Από την AstraZeneca αναμένονται 540.000 τεμάχια έως το τέλος Μαρτίου, καθώς σήμερα υπήρξε ενημέρωση από την εταιρεία για ελαφρά αύξηση των δόσεων που είχαν αρχικά ανακοινωθεί».

Για ακόμη μία φορά επανέλαβε ότι οι μεταλλάξεις δεν θα επηρεάσουν την εμβολιαστική διαδικασία, τονίζοντας πως μόνο σήμερα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 20.000 άνθρωποι και 290.000 συνολικά στη χώρα από την αρχή του εμβολιασμού. Εμβολιαστική κάλυψη που αγγίζει το 2,75%.

Στο μεταξύ, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι «τον Ιανουάριο διενεργήθηκαν 271 χιλιάδες εμβολιασμοί, αρκετοί περισσότεροι από τον αρχικό στόχο 200 χιλιάδων που είχαμε θέσει. Τη στιγμή αυτή έχουμε 400 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες του ΕΟΔΥ να διενεργούν εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και άλλα εμβολιαστικά κέντρα» ανάλογα με τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων.

«Σήμερα περισσότερα από 1.500 άτομα εργάζονται καθημερινά στην επιχείρηση “Ελευθερία”» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, διευκρινίζοντας ότι χίλια άτομα προέρχονται από το ΕΣΥ, διακόσια πενήντα άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, διακόσια πενήντα άτομα από την Ελληνική Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία, «καθώς και περισσότερα από 70 επιτελικά στελέχη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

«Για την ενίσχυση του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο βάρος» θα προχωρήσει η «επιπλέον στελέχωση με επικουρικό προσωπικό» ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Έτσι, πέρα από τις 7 χιλιάδες προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο ΕΣΥ, θα προσλάβουμε περισσότερα από 1.000 άτομα για να βοηθήσουν το έργο των εμβολιασμών» τόνισε ο γενικός γραμματέας, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ