Σαρηγιάννης: Αύξηση κρουσμάτων στην Αττική έως τις 5 Φεβρουαρίου – Για ποιες άλλες περιοχές ανησυχεί

Υψηλότερη από την αναμενόμενη χαρακτηρίζει ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού. Στην επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων είχε αναφερθεί εδώ και αρκετές μέρες μέσω της ανάλυσης για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr, “χτυπώντας καμπανάκι” ιδιαίτερα στην Αττική. Σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή του ΑΠΘ και της ομάδας του, μετά τη μείωση των κρουσμάτων που καταγράφηκε λόγω της αυστηροποίησης των μέτρων μετά τις γιορτές, από τις 23 Ιανουαρίου και έπειτα διαφαίνεται αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο των κρουσμάτων, η οποία δυστυχώς είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη.

Την Πέμπτη η πορεία των κρουσμάτων (525) ήταν ξανά ανοδική. “Με αυτό τον αριθμό (και με τις αβεβαιότητες που εισάγει ο κυμαινόμενος αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο της επικράτειας καθημερινά, αλλά και η μη γνώση του αριθμού των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ανά περιοχή), η Αθήνα πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 56% των κρουσμάτων, κι εμφανίζει περισσότερα από τα εννιαπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Γι’αυτό εφιστούμε ξανά την προσοχή μας στην Αττική για την οποία είχε επισημανθεί ο κίνδυνος από τις 29 Νοεμβρίου. Η συνολική αυτή πορεία υποδηλώνει την πλημμελή εφαρμογή του lockdown από μερίδα του πληθυσμού και σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας. Παρά την ενθαρρυντική πορεία της προηγούμενης εβδομάδας όπου είχαμε πτώση για 3 συνεχόμενες ημέρες και που υπέδειξε ότι το αυστηρό lockdown που ξεκίνησε από τις 3 Ιανουαρίου απέδωσε και στην Αθήνα, η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική, φαίνεται να έχει εισέλθει σε ελαφρά ανοδική τροχιά, από τις 19 Ιανουαρίου” αναφέρουν στην έκθεσή τους ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτειαΗ αποκλιμάκωση που παρατηρείται στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), καθώς και ο αριθμός των θανάτων συνάδουν που παρατηρήθηκαν την Παρασκευή συνάδουν με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα, ενώ πλέον και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει ανησυχητικός, ιδιαίτερα για την Αττική, σημειώνουν στην έκθεσή τους.

“Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτυπώνονται και στο δείκτη θετικότητας (παρά τον μεγάλο αριθμό τεστ ανίχνευσης που πραγματοποιήθηκε). Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 2,5% (η ημερήσια τιμή την Παρασκευή είναι 2,1%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι πλέον 1,25 (τιμές του Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Οι τιμές αυτές δείχνουν ότι αν και καλώς εφαρμόσθηκε το γενικευμένο lockdown της 3ης Ιανουαρίου, έτσι ώστε να αποσβεσθούν όποιες αποκλίσεις στην εφαρμογή των μέτρων υπήρξαν κατά την περίοδο των εορτών, δημιουργώντας θετικές προοπτικές στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας που ξεκίνησε από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί διότι όπως είχαμε επισημάνει από προχθές, τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών (και ιδιαίτερα των τελευταίων τεσσάρων ημερών), δείχνουν ότι σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχει συνολικά αύξηση, η οποία φάνηκε πολύ έντονα και την Παρασκευή. Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία τα αποτελέσματα των επομένων ημερών (μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο), όπου ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης θα παραμείνει στα συνήθη επίπεδα (άνω των 30.000 ανά ημέρα), και ελπίζουμε να συνεχίσει στα σημερινά επίπεδα, άνω των 45.000, φτάνοντας τα 80.000-100.000 τεστ ημερησίως” συμπληρώνουν.

Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προσομοιώσεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE, έχουμε εντελώς διαφορετική κατανομή στο χάρτη των κρουσμάτων, και πλέον μεγαλύτερη ανησυχία, εγείρουν οι τάσεις που παρατηρούνται στην Κεντρική Ελλάδα. “Ενώ δηλαδή, τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και οι άλλες πόλεις της Μακεδονίας έχουν μέχρι τώρα πολύ καλή πορεία, και σύμφωνη με τα μέτρα που ακόμα ισχύουν (ή και τα πιο αυστηρά lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές) και συνάδουν και με τις προβλέψεις του μοντέλου, αντίθετα, σε περιοχές όπως η Εύβοια, στη Μαγνησία και πλέον στις περισσότερες περιοχές στην Πελοπόννησο, παρατηρούνται έντονα ανοδικές τάσεις. Στην Αττική ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να προβληματίζει και δεδομένης της σύγκλισης των μετρούμενων κρουσμάτων με τις προσομοιώσεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE, αναμένεται άνοδος τις επόμενες ημέρες” τονίζουν. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης, πρέπει οπωσδήποτε να ενταθούν οι έλεγχοι της εφαρμογής των μέτρων, αλλά και ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυσή τους, παρατηρήθηκαν κάποιες έντονες αυξητικές τάσεις σε επιμέρους περιοχές τις τελευταίες ημέρες, με κυριότερες τη Μαγνησία (η οποία όμως οφείλεται σε εντοπισμένη συρροή ρε οίκο ευγηρίας) και την Εύβοια, στις οποίες προτείνεται να εντατικοποιηθούν τα τεστ ανίχνευσης και η ιχνηλάτηση. Σε μικρότερο βαθμό από αυτές τις δύο περιοχές προβληματίζουν η Αχαΐα και η Αρκαδία.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. Σημείωσε ότι μέχρι τα μέσα του Φεβρουάριου θα υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων και την τελευταία εβδομάδα θα υπάρχει αύξηση περίπου στα 600 κρούσματα την ήμερα στο λεκανοπέδιο. Σχετικά με τα νέα μέτρα για το λιανεμπόριο εξήγησε ότι θα βοηθήσουν στο να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, λέγοντας ότι στα καταστήματα τα μέτρα τηρούνταν, ενώ τόνισε πως θα ήταν πιο ασφαλές να ανοίγαμε τα γυμνάσια, χωρίς click away και τα υπόλοιπα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ