Κακοκαιρία: Πλημμύρες σε Αγρίνιο και Ιωάννινα – Απομακρύνθηκαν μαθητές από σχολείο

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει τη Δυτική Ελλάδα. Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν σήμερα σε Αγρίνιο και Ιωάννινα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και εκτάσεις, ενώ χρειάστηκε να απομακρυνθούν οι μαθητές σχολείου εξαιτίας υπερχείλισης χειμάρρου.

Αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Αγρινίου

Ισχυρή βροχόπτωση πλήττει επί ώρες το Αγρίνιο, με αποτέλεσμα το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο να έχει κλείσει σε πολλά σημεία και τις αρμόδιες Αρχές να βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Σύμφωνα με το agrinionews.gr, τόσο στην Εθνική Οδό στο ύψος της Ερμίτσας και στο Καινούργιο, όσο και στην επαρχιακή Αγρινίου-Εμπεσού στο ύψος των Διαμαντέικων αλλά και στο δρόμο για Σκουτερά η κυκλοφορία των οχημάτων καθίσταται αδύνατη.

Αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν από τα νερά και σε άλλα σημεία όπως στο ύψος του ΟΑΕΔ της Εθνικής Οδού αλλά και στο ύψος του πρώην Πολυκλαδικού, ενώ λιμνάζοντα ύδατα δυσχεραίνουν την κυκλοφορία και σε πολλά σημεία της πόλης.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για πλημμυρισμένα χωράφια, οικόπεδα και ιδιοκτησίες σε πολλές περιοχές, όπως η Λεύκα, τα Δύο Ρέμματα, η Στράτος και αλλού.

Η Πυροσβεστική κλήθηκε και για αντλήσεις υδάτων σε σχολεία, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ χρειάστηκε να απομακρυνθούν οι μαθητές του ΕΠΑΛ στη Νεάπολη καθώς παρακείμενος χείμαρρος υπερχείλισε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν γίνει περίπου 50 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια. Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Νίκος Νικολόπουλος, δήλωσε πως λόγω των έντονων βροχοπτώσεων βρίσκονται ήδη σε οριακό σημείο πολλά υδατορέματα στους Δήμους Αγρινίου, Ξηρόμερου, Ακτίου- Βόνιτσας και Μεσολογγίου, ενώ στην περιοχή της Ναυπακτίας έχουν σημειωθεί πολλές καταπτώσεις. Πάντως, όπως επισημαίνει, όλα τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και μισθωμένα μηχανήματα, εργάζονται συνεχώς, ώστε να αποτρέψουν πιθανές υπερχειλίσεις των υδατορεμάτων.

Σε λειτουργία εξάλλου τίθεται ειδική τηλεφωνική γραμμή στον Δήμο Αγρινίου όπου θα καταγράφονται προβλήματα από την έντονη κακοκαιρία. Οι δημότες μπορούν να καλούν στο 26413 -60442 μέχρι τις 10.00 μ.μ για την αναφορά ζημιών από την βροχόπτωση. Αίτημα κατατίθεται αρμοδίως ώστε να κηρυχθεί ο δήμος Αγρινίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ιωάννινα: Πλημμύρες στον κάμπο των Φιλιατών και στις παραποτάμιες περιοχές του Καλαμά

Σφοδρή βροχόπτωση πλήττει και τα Ιωάννινα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα στο κάμπο των Φιλιατών και στις παραποτάμιες περιοχές του Καλαμά. Σημειώνεται πως οι βροχές είναι έντονες εδώ και τρεις ημέρες στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο χωριό Κορύτιανη έχουν πλημμυρίσει σπίτια, ενώ όλη η περιοχή έχει μετατραπεί σε λίμνη. Η γέφυρα που ενώνει έξι χωριά με τον δρόμο προς Ηγουμενίτσα έχει κλείσει από την Αστυνομία, για την ασφάλεια των πολιτών. Σοβαρή καθίζηση, που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, έκοψε επαρχιακό δρόμο και έχει απομονώσει δύο ορεινά κτηνοτροφικά χωριά. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στο κάμπο Βρυσέλας Φιλιατών, για ακόμη μια φορά πνίγηκαν στα λασπόνερα και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση.

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Ηπείρου, καθώς έκλεισαν δρόμοι από φερτά υλικά και καταπτώσεις βράχων. Μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και των δήμων δουλεύουν πυρετωδώς για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, ταυτόχρονα στα ορεινά και σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 1200 μέτρων σημειώνονται χιονοπτώσεις. Από το πρωί 30 μηχανήματα που έχουν κινητοποιηθεί από την Πολιτική Προστασία δουλεύουν τόσο για τον αποχιονισμό όσο και για την αντιμετώπιση προβλημάτων του οδικού δικτύου από καταπτώσεις.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας από την υψηλή στάθμη του νερού στην περιοχή Σκάλα των Φιλιατών, ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα ακινητοποιήθηκε λόγω της στάθμης του νερού. Ακολούθησε επιχείρηση της Πυροσβεστικής η οποία τους απεγκλώβισε και τους οδήγησε σε ασφαλές σημείο.

ΠΗΓΗ: agrinionews.gr, epiruspost.gr, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ: agrinionews.gr, epiruspost.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ