ΕΛ.ΑΣ. – Διαχείριση διαδηλώσεων: Αστυνομικοί με κάμερες, drones, ηχητικά μηνύματα και μεσολαβητής

Αστυνομικούς με κάμερες, drones, ηχητικά μηνύματα και αστυνομικό μεσολαβητή προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο εθνικό εχέδιο για τη διαχείριση των συναθροίσεων από την αστυνομία, το οποίο παρουσίασε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η ΕΛ.ΑΣ. θα ενημερώνει τους διοργανωτές για το αν θα υπάρξουν περιορισμοί, ενώ αστυνομικός ειδικός διαμεσολαβητής θα αναλαμβάνει την επικοινωνία μαζί τους.

Drones και ελικόπτερα, κάμερες φορητές αλλά και ηχητικά μηνύματα προειδοποιήσεων, επιστρατεύονται για τη διαχείριση των συναθροίσεων και την αποτύπωση των πραγματικών γεγονότων. Παράλληλα, το νέο δόγμα που θα υπηρετεί πλέον η ελληνική αστυνομία δίνει έμφαση στην εξάντληση των ορίων επιείκειας και στον περιορισμό της καταστολής.

«Η διαμαρτυρία και η κανονικότητα δεν είναι αντινομικές, διαδηλωτές και μη διαδηλωτές δεν είναι εχθροί. Εμείς θα κάνουμε το παν για να εξασφαλίσουμε το σεβασμό στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα επιλογής του πολίτη» επισημαίνει ο υπουργός.

Κάμερες & ηχητικά μηνύματα

Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για τις συναθροίσεις, οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στη διαχείρισή τους θα φέρουν στη στολή τους φορητή κάμερα ή κάμερα χειρός. Κάμερες μπορεί να υπάρχουν και στα οχήματα ρίψης νερού. Για τη χρήση τους θα προηγείται σχετική ενημέρωση προς τους συγκεντρωμένους.

Κάθε φορά θα αξιολογείται το ενδεχόμενο στην πορεία να παρεισφρήσουν άτομα τα οποία θα θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια και τότε οι αστυνομικοί θα προχωρούν σε κλιμακούμενες προειδοποιήσεις με ηχητικά μηνύματα μέσω μεγαφώνων υψηλής έντασης: «Συνεργαστείτε με την αστυνομία για την απομόνωσή τους και την προστασία της συνάθροισης» ή «Διεξάγονται επεισόδια και η συνάθροιση πρέπει να διαλυθεί. Παρακαλώ συνεργαστείτε με την αστυνομία» ή ακόμη και «Πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε βία, απομακρυνθείτε άμεσα από το χώρο».

«Το σχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση… πρέπει να θωρακιστεί θεσμικά ο αστυνομικός για να ξέρει μέχρι που να επέμβει» τονίζει ο Δημοσθένης Πάκος, Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.

Περιορισμός της καταστολής

Η χρήση δακρυγόνων και η εμπλοκή διμοιριών της Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης θα είναι οι ύστατες επιχειρησιακές επιλογές σε περιπτώσεις επεισοδίων ή επιθέσεων κατά των εμπλεκόμενων αστυνομικών δυνάμεων.

Για την Αττική, συγκέντρωση χιλίων έως δέκα χιλιάδων ατόμων θα λογίζεται «μεγάλη συνάθροιση» και από δέκα χιλιάδες και άνω «πολύ μεγάλη συνάθροιση».

Τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθούν μεγάλες αλλαγές στη δομή της αστυνομίας και της εκπαίδευσης με στόχο μια αστυνομία εξωστρεφή, σύγχρονη και αποτελεσματική.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ