Τρεις σεισμοί “ξύπνησαν” τη Δυτική Ελλάδα

Τρεις ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν σε περιοχές κοντά στο Αίγιο. Η πρώτη δόνηση ήταν 4,8 Ρίχτερ έγινε αισθητή εννέα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (00:09) της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 16 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου με εστιακό βάθος 4,3 χιλιόμετρα.

Ακολούθησε δεύτερη δόνηση στις (00:29) που είχε ένταση 4,4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αιγίου με εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Σημειώνουμε πως σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός στις (00:09) ήταν 4,9 Ρίχτερ. Μάλιστα λίγο αργότερα αναθεώρησε το σεισμό στα 5,1 Ρίχτερ.

Λίγο αργότερα στις (00:56) είχαμε ακόμη μια σεισμική δόνηση στην ίδια περιοχή μεγέθους 4.4 Ρίχτερ.

Μικρές οι ζημιές

Περιπολίες σε περιοχές της Ναυπακτίας και της Φωκίδας κάνουν οχήματα του πυροσβεστικού σώματος για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Μαραθιά, στον δυτικό Κορινθιακό κόλπο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σημειώθηκε μικρή κατολίσθηση στην Εθνική Οδό Ναυπάκτου – Ιτέας, κοντά στην περιοχή του Μαραθιά, χωρίς πάντως να κλείσει ο δρόμος. Βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Αρκετοί πολίτες στην Ναύπακτο βγήκαν από τα σπίτια τους καθώς και στο Μοναστηράκι μετά από τους δυοισχυρούς σεισμούς αλλά και τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις. Μάλιστα υπήρξαν και μικρές ζημιές καθώς έπεσε μάντρα σπιτιού στο Μοναστηράκι Δωρίδας. Δεν έχουν αναφερθεί άλλα προβλήματα από τις σεισμικές δονήσεις μέχρι στιγμής.

Τι δήλωσε ο Άκης Τσελέντης

Για σεισμό 4,7 Ρίχτερ 16 χιλιόμετρα Βόρεια του Αιγίου κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

Ανακοίνωση Σεισμού της 13/01/2021

Εκ μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 00:09 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 153 χλμ. ΔΒΔ της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 16 χλμ. Β του Αιγίου.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 38.3949 Βόρεια

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 22.0482 Ανατολικά

Έγινε κοντά στο Μαραθιά και η περιοχή ήταν από καιρό διεγερμένη και όπως σας είχα πει αναμέναμε να μας δώσει κάποιο μικρό σεισμό πιστεύω όλα να εξελιχθούν φυσιολογικά”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ