Βοιωτία: Πώς αποφασίστηκε το σκληρό lockdown – Οι προβλέψεις του καθηγητή Σαρηγιάννη

Σε επιπλέον περιορισμούς στην κυκλοφορία, αλλά και στις ανθρώπινες δραστηριότητες, προχωρά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα της Βοιωτίας. Έτσι, από σήμερα και έως τα ξημερώματα της ερχόμενης Δευτέρας, επιβάλλεται αυστηρό lockdown λόγω της παρουσίας αυξημένου ιικού φορτίου όπως σημειώνουν οι επιστήμονες.

Τα νέα επιπλέον μέτρα επιβάλλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία μετά τις 6 το απόγευμα και έως τις 5 το πρωί, ενώ παράλληλα δεν θα πραγματοποιούνται διάφορες τελετές, θρησκευτικές ή μη, όπως επίσης δεν θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές. Υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδο και έξοδο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ενώ επιτρέπονται η κίνηση για τα σχολεία τα οποία λειτουργούν κανονικά και για εργασία και μόνο κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Τα καταστήματα τροφίμων θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 17:30 ενώ παράλληλα οργανώνονται τεστ σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους φιλοξενούμενους. Σε ό,τι αφορά τα rapid test θα οργανώνονται είτε ευρύτατα σε ελεύθερους χώρους, είτε σε με μία συγκεκριμένη περιοδικότητα σε μικροπωλητές, όταν βεβαίως οι τελευταίοι θέλουν να μετακινηθούν εκτός της Περιφερειακής Ενότητας. Ακόμη απαγορεύεται η παραμονή των πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, σε πάρκα και άλση.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί οι περιορισμοί στην κυκλοφορία του δήμου Αλιάρτου και Θεσπιέων για δύο εβδομάδες περίπου.

Σήμερα θα εξελιχθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των αρμοδίων φορέων για να προσδιοριστούν με σαφήνεια τα μέτρα και συγχρόνως να αναληφθούν πρωτοβουλίες ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις εκείνες που χρειάζονται περαιτέρω βοήθεια, είτε σε τρόφιμα είτε σε φάρμακα. Στη σύσκεψη θα μετέχουν οι δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι της αστυνομίας, του στρατού, της πολιτικής προστασίας αλλά και της δημόσιας υγείας και σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να γίνει εξειδίκευση των μέτρων και ανακοίνωση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

Θετικό μέτρο χαρακτηρίζει το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στη Βοιωτία ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναμένοντας λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί μείωση κρουσμάτων κορονοϊού τις επόμενες ημέρες. Δείτε το διάγραμμα που έχει επεξεργαστή η ομάδα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, με βάση την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Βοιωτία

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, στον νομό τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 180 και όπως όλα φαίνεται η διασπορά ξεκίνησε από την Αλίαρτο όπου δεν τηρήθηκαν τα μέτρα τα Χριστούγεννα, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη τα Θεοφάνια στη Λιβαδειά.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις τελευταίες ημέρες στη Θήβα έχουν εντοπιστεί πάνω από 50 κρούσματα, ενώ την περασμένη εβδομάδα στον δήμο Αλιάρτου και Θεσπιέων, όπου είχε ήδη επιβληθεί σκληρό lockdown, είχαν εντοπιστεί πάνω από 30 κρούσματα. Αυτό που αναφέρουν οι πληροφορίες του ΣΚΑΪ για την Αλίαρτο και τις Θεσπιές είναι πως έγιναν κάποιες κηδείες μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλος συνωστισμός και να εξαπλωθεί γρήγορα ο κορονοϊός. Σε ό,τι αφορά τη Θήβα, τα πράγματα ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει για το πώς έγινε η διασπορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας υπάρχουν πολλά εργοστάσια, συνεπώς αρκετοί μετακινούνται από σημείο σε σημείο και ενδεχομένως αυτός είναι ένας λόγος για εξάπλωση του κορονοϊού. Αυτή η κινητικότητα λόγω εργοστασίων ήταν και ένας πρόσθετος λόγος που αποφασίστηκε το αυστηρό lockdown.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ