Θεοφάνια – Θεσσαλονίκη: Από το… ξημέρωμα στις εκκλησίες για τον αγιασμό – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Χωρίς τη ρίψη του σταυρού σε ανοιχτό χώρο, αλλά με ανοιχτές εκκλησίες και τήρηση των μέτρων γιορτάζονται σήμερα τα Θεοφάνια. Στη Θεσσαλονίκη οι πιστοί άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τους ναούς από τα ξημερώματα της μεγάλης γιορτής για να μπορέσουν να μπουν στις εκκλησίες και να πάρουν τον αγιασμό.

Από τις 6 το πρωί της Τετάρτης έχουν συγκεντρωθεί πιστοί έξω από τον κλειδωμένο Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης. Όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του συγκεκριμένου ναού οι θέσεις έχουν καταληφθεί ήδη και θα ανοίξουν οι πόρτες για τους πιστούς στις 8.30 π.μ. ώστε να μπορέσουν να πάρουν τον αγιασμό σε μπουκαλάκια.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων όπου άρχισε η Θεία Λειτουργία με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών, ενώ η παρουσία των αστυνομικών έξω από τον ναό είναι διακριτική.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κατά την Εορτή των Θεοφανίων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα σε εγκύκλιο που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους μητροπολίτες όλης της χώρας ζητεί «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανίων».

Πηγή πληροφοριών, φωτό και βίντεο: grtimes.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ