Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Με μάσκες και αποστάσεις η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία – ΦΩΤΟ

Τα πλέον ασυνήθιστα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών εορτάζουν σήμερα οι πιστοί σε όλη την Ελλάδα, την ώρα που η χώρα βρίσκεται υπό την σκιά της πανδημίας του κορονοϊού. Με σειρά προτεραιότητας, αποστάσεις, μάσκες και αντισηπτικά, άνοιξαν οι ιεροί ναοί τηρώντας στην πλειοψηφία τους όλους τους κανόνες που επιβάλλει η επιδημιολογική κατάσταση. Εργαζόμενοι των εκκλησιών έχουν αναλάβει από νωρίς το πρωί να μην υπερβαίνουν τον αριθμό των 25 οι πιστοί, που προέρχονται στο εσωτερικό των ναών, ενώ για καθέναν που βγαίνει, σειρά έχει ο επόμενος.

Μάλιστα, έξω από αρκετούς ναούς έχουν τοποθετηθεί εικόνες για όσους θέλουν να προσκυνήσουν αλλά και κεριά, σε ακόμη μία προσπάθεια να μην υπάρξει συνωστισμός εντός των εκκλησιών. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, στους ναούς της χώρας επιτρέπεται να εκκλησιαστούν έως και 25 πιστοί, με την τήρηση της αναλογίας ένας πιστός ανά 15 τ.μ. ναού, ενώ στους μητροπολιτικούς ναούς ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει έως και τους 50 πιστούς, εφόσον βεβαίως τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τούς το επιτρέπουν.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, οι πιστοί που βρίσκονται εντός των εκκλησιών φορούν τις μάσκες τους και κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους, ενώ σε αρκετά σημεία έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά, με τις εικόνες να καθαρίζονται τακτικά. Παράλληλα, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους πιστούς να συμμετάσχουν στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, πολλοί ναοί έχουν προγραμματίσει να τελέσουν δύο και τρεις Θείες Λειτουργίες, αλλά αυτό θα είναι εφικτό μόνο στις ενορίες, όπου υπάρχει ο αντίστοιχος αριθμός ιερέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οδηγίες που έχει δώσει η Ιερά Σύνοδος στις κατά τόπους Μητροπόλεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές, με τους ιερείς να καλούνται να τηρήσουν κατά γράμμα όσα προβλέπει η ΚΥΑ ώστε να αποφευχθούν προβλήματα.

Πηγή πληροφοριών και φωτό: grtimes.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ