Κορονοϊός: Η “ακτινογραφία” των κρουσμάτων σε Κοζάνη και Δυτική Αττική

Τα στοιχεία για τις κατηγορίες συμπολιτών στις οποίες φαίνεται πως εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων κορονοϊού στην Κοζάνη και τη Δυτική Αττική, παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχουν αυτή την στιγμή 397 ενεργά κρούσματα με 81 να νοσηλεύονται και με μέσο όρο ηλικίας τα 53,26 έτη. Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων προέκυψαν 816 στενές επαφές high risk, oι οποίες τελούν ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό. Από τα 397 αυτά κρούσματα, 199 βρίσκονται στο Δήμο Κοζάνης, 134 στο Δήμο Εορδαίας, 43 στο Δήμο Βοΐου, 15 στο Δήμο Σερβίων και 6 στο Δήμο Βελβεντού.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, από την ιχνηλάτηση προκύπτει ότι το 73,2% των ενεργών κρουσμάτων και στενών επαφών τους, συνδέονται με μετακινήσεις και επισκέψεις σε περισσότερο από έναν όμορο Δήμο μέσα στην ίδια την Περιφερειακή Ενότητα. Αυτός ήταν και ο λόγος που οδήγησε στην απόφαση να τεθούν περιοριστικοί όροι σε όλη την περιοχή. Το 81,23% των ενεργών αυτών κρουσμάτων είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 46,91% στην πρώτη περίπτωση και 34,32% στη δεύτερη.

Το 14,57% των κρουσμάτων είναι συνταξιούχοι, το 10,12% ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 10,1% αυτοαπασχολούμενοι που σχετίζονται με το πλανόδιο εμπόριο. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι ο ότι ο δείκτης 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους στην Κοζάνη ενώ ήταν 25,2 την προηγούμενη εβδομάδα, την Πέμπτη είχε σκαρφαλώσει στο 31,3, πολύ υψηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Δυτική Αττική

Στον Δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν 166 ενεργά κρούσματα, με 28 να νοσηλεύονται, ενώ από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 285 στενές επαφές. Στον Δήμο Ελευσίνας τα ενεργά κρούσματα είναι 65, με 12 να νοσηλεύονται και οι στενές επαφές τους να ανέρχονται στις 162. Τέλος, στον Δήμο Μάνδρας τα ενεργά κρούσματα ήταν την Πέμπτη 32, την Παρασκευή 30, 8 νοσηλεύονται και οι στενές επαφές τους είναι 91.

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 41,55 έτη. Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι. όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το 28% των ενεργών κρουσμάτων και το 22% των στενών επαφών των Δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας, συνδέονται με μετακινήσεις ή επισκέψεις στον όμορο Δήμο Μάνδρας.

Αντίστοιχα, το 41% των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους στο Δήμο Μάνδρας, συνδέεται με μετακινήσεις και επισκέψεις στους όμορους Δήμους Ελευσίνας και Ασπροπύργου. “Παρατηρείται, λοιπόν, μεγάλη κινητικότητα και διάδραση στις μετακινήσεις μεταξύ των τριών αυτών όμορων Δήμων της Δυτικής Αττικής, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να αφορά σε επαγγελματικές υποχρεώσεις” ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, το 78,7% των ενεργών αυτών κρουσμάτων, είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 50,38% στην πρώτη περίπτωση και 28,32% στη δεύτερη.

Τέλος, το 24,31% των κρουσμάτων είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 29,22% είναι εργάτες σχετιζόμενοι με φορτοεκφορτώσεις ή με καλλιέργεια γης, οικοδόμοι, πλανόδιοι μικροπωλητές ή έμποροι φρούτων και λαχανικών, συλλέκτες ανακυκλώσιμων υλικών και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί αυτοκινήτων, με εύλογα πολλαπλές επαγγελματικές μετακινήσεις στην περιοχή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ