Κορονοϊός: Προειδοποίηση Σαρηγιάννη για την Αττική – Τι προβλέπει για τα κρούσματα μετά τα Χριστούγεννα

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική, μετά τα Χριστούγεννα, προβλέπει ο καθηγητής του Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES Δημοσθένης Σαρηγιάννης. O καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος στην ανάλυσή τους για τα κρούσματα που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr, σημειώνουν ότι προβληματίζει η πολύ αργή αποκλιμάκωση στην Αττική, όπου την Τετάρτη καταγράφηκαν 281 κρούσματα.

“Η επιδημιολογική καμπύλη, αν και έχει πτωτική πορεία συνολικά υποδηλώνει την πλημμελή εφαρμογή του lockdown από μερίδα του πληθυσμού και σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως στη Δυτική Αττική. Με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της Αττικής και τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς, προτείνουμε να εξεταστούν πιο αναλυτικά τα δεδομένα ανά δήμο, και όπου παρατηρείται έντονο επιδημιολογικό φορτίο (π.χ. Δυτική Αττική) να ενταθούν οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Το ίδιο προτείνεται να γίνει στην Θεσσαλονίκη, παρόλο που δείχνει να ακολουθεί πτωτική πορεία συνολικά. Από τα Χριστούγεννα κι έπειτα προβλέπεται μια ελαφρά αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, όπου τα κρούσματα δεν περιμένουμε να πέσουν κάτω από τα 200 ημερησίως. Εντούτοις, η παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, απομακρύνει την πιθανότητα μιας έξαρσης μέσα στις γιορτές” τονίζουν ο κ. Σαρηγιάννης και ο κ. Καρακίτσιος.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

“Παρά την εφαρμογή οριζοντίων μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, η πορεία της διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, ενώ παραμένουν περιοχές που η κατάσταση δεν εμφανίζει σταθερά σημάδια πτωτικής πορείας. Οι παραπάνω παρατηρήσεις τείνουν στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου θα πρέπει να εξεταστεί σε τοπικό επίπεδο από τη στιγμή που συνολικά στη χώρα φαίνεται να έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση του συγκεκριμένου επιδημικού κύματος του Νοεμβρίου” σημειώνουν, ενώ εκτιμούν ότι η σύγκριση των δεδομένων με τις προβολές της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE δείχνουν ότι άνοιγμα της οικονομίας πριν από τις 7 Ιανουαρίου θα ήταν πρόωρο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ