Κορονοϊός: “Καμπανάκι” Σαρηγιάννη για την Αττική – Τι δείχνει η επιδημιολογική καμπύλη

Η Τετάρτη ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που στην Αττική καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή που δίνει στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ. Αντίθετα, όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα τα “πρωτεία” είχε η Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι κάτι που προκαλεί προβληματισμό στους ειδικούς, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην τακτική ενημέρωση για την πανδημία χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη δυτική Αττική.

“Καμπανάκι” χτυπά εδώ και αρκετές μέρες για την Αττική και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ. Στην ανάλυση του καθηγητή και του συνεργάτη του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου για τα ημερήσια κρούσματα, που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr, σημειώνεται ότι η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική δεν είναι πτωτική εδώ και αρκετές μέρες, αλλά παρουσιάζεται επιπεδωμένη.

“Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, οι πτωτικές τάσεις στον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων επιβεβαιώνονται στη Θεσσαλονίκη με 317 κρούσματα (Σχήμα 5) αλλά όχι και στην Αθήνα, που εξακολουθεί να προβληματίζει η στασιμότητα με 365 κρούσματα. Απόρροια αυτού, είναι, η επιδημιολογική καμπύλη να μην είναι πτωτική εδώ και αρκετές μέρες, αλλά να παρουσιάζεται επιπεδωμένη (Σχήμα 4), υποδηλώνοντας την πλημμελή εφαρμογή του lockdown από μερίδα του πληθυσμού, ή πιθανότατα σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως στη Δυτική Αττική”, επισημαίνουν.

Για την Αττική σημειώνουν ότι παρατηρείται συνολικά μια στασιμότητα στην εξέλιξη της καμπύλης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών. “Με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της Αττικής και τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς, προτείνουμε να εξεταστούν πιο αναλυτικά τα δεδομένα ανά δήμο, και όπου παρατηρείται έντονο επιδημιολογικό φορτίο (π.χ. Δυτική Αττική) να ενταθούν οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Το ίδιο προτείνεται να γίνει στην Θεσσαλονίκη, παρόλο που δείχνει να ακολουθεί πτωτική πορεία συνολικά.

Θα ήταν χρήσιμο να γίνεται γνωστός ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται ανά δήμο, με σκοπό την καλύτερη αποτύπωση της εικόνας που καταγράφεται (συνδυασμός αριθμού κρουσμάτων και θετικότητας). Για την ώρα, συνιστούμε προσοχή στην εξέλιξη των δεικτών της πανδημίας στην Αττική ώστε να διαπιστωθεί αν για κάποιο λόγο υπήρξε ασυνήθιστη διασπορά στον πληθυσμό 19-20 ημέρες νωρίτερα που θα μπορούσε να επιβραδύνει την πτωτική τάση της προηγούμενης εβδομάδας” τονίζουν στην ανάλυση για τα κρούσματα της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου 2020.

Σχήμα4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σχήμα5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ