Κορονοϊός-Μόσιαλος: Δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο – Αν μου πουν να το κάνω αύριο, θα το κάνω

Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού και τις προσδοκίες που έχουν γεννηθεί παγκοσμίως μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος. “Είμαστε πάρα πολύ κοντά. Έχουμε την ενδιάμεση έκθεση των δύο εταιρειών βέβαια, που ακόμη δεν έχει αναλυθεί και τα πρωτογενή δεδομένα από την επιστημονική κοινότητα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, κανείς δεν περίμενε ότι θα ανακοινωνόταν αποτελεσματικότητα της τάξης του 90%. Αλλά το 90% αφορά κυρίως στους νεότερους μέχρι στιγμής, δεν μας έχουν πει αν είναι εξίσου αποτελεσματικό και προλαμβάνει και τις βαριές περιπτώσεις, αν είναι εξίσου αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ας περιμένουμε λίγο και την τελική έκθεση για να δούμε αν το 90% ισχύει και για όσους έχουν μικρότερη νοσοαπόκριση” είπε ο κ. Μόσιαλος, ενώ όσον αφορά στο αν θα σπάσει την αλυσίδα της διασποράς της νόσου, σημείωσε: “Αυτό δεν το ξέρουμε ακόμη, αυτό που ξέρουμε από εμβόλια που έχουν χορηγηθεί σε πιθήκους, είναι ότι μερικά από αυτά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, δηλαδή μπορεί να εμποδίζουν και τη διασπορά της νόσου, όταν το κάνει κάποιος να μην μεταδίδει τη νόσο, σε άλλα εμβόλια γνωρίζουμε ότι έχει μειωθεί το ιικό φορτίο στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Και στις δύο περιπτώσεις τα νέα είναι πάρα πολύ καλά γιατί το μειωμένο ιικό φορτίο σημαίνει ότι και να μεταδοθεί η νόσος, δεν θα έχει την ίδια ένταση σε σχέση με το αυξημένο ιικό φορτίο που υπάρχει σε όσους πάσχουν συνήθως βαριά από τον ιό. Επίσης, δεν ξέρουμε και τη διάρκεια της ανοσίας την οποία θα προκαλεί το εμβόλιο, για πόσο χρονικό διάστημα, είναι πιθανόν να είναι τουλάχιστον ένας χρόνος. Το αδύναμο σημείο του ιού είναι ότι δεν μεταλλάσσεται εύκολα, αλλά και όταν μεταλλάσσεται, οι μεταλλάξεις δεν είναι τόσο σημαντικές άρα θα καλύπτονται από τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη” υπογράμμισε.

Ο Μόσιαλος για το εμβόλιο της Pfizer «Για το συγκεκριμένο εμβόλιο της Pfizer είναι δύο οι δόσεις. Για τα άλλα εμβόλια που είναι σε εξέλιξη είναι μία η δόση. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο που μας απασχολεί. Είναι ένα τεχνικό θέμα, η Πολιτεία μπορεί να οργανωθεί… Το σημαντικό είναι ότι ξέρουμε ότι η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη, πιστεύουμε ότι θα είναι μεγάλη και για τις ευπαθείς ομάδες… Αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ στις πιθανές παρενέργειες και στη δυσπιστία που μπορεί να έχουν ορισμένοι… Η κ. Κοτανίδου είπε ότι θα είναι ασφαλές το εμβόλιο, από την άποψη ότι κανένα εμβόλιο δεν θα πάρει έγκριση από τις ρυθμιστικές Αρχές αν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλες παρενέργειες παρενέργειες που θα έχουν επιπτώσεις σε όσους το κάνουν. Παρενέργειες μπορεί να υπάρχουν, ακόμη και παρακεταμόλη να πάρει κανείς μπορεί να έχει παρενέργειες… Αν κάνετε οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο πιθανώς να έχετε λίγο πυρετό ή μικρό τοπικό πόνο. Αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο να μας προφυλάξει ένα εμβόλιο από τις δυσανάλογες επιπτώσεις που μπορεί να έχουμε από κορονοϊό… Να οδηγηθούμε σε ΜΕΘ και να διασωληνωθούμε” τόνισε ο καθηγητής.

Σχετικά με τις κλινικές δοκιμές της Pfizer και της BNTech είπε ότι “δεν διακόπηκαν εξαιτίας παρενεργειών όπως έγινε με άλλες εταιρείες, και δεν είχαμε και κανένα θέμα εξαιτίας του εμβολίου που χορηγήθηκε σε 20.000 εθελοντές. Οπότε δεν είχαμε κάτι μέχρι στιγμής που να μας ανησυχεί”.

“Θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα. Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 80%, και το κάνει το 70% του πληθυσμού, θα έχουμε ανοσία στην κοινότητα 56%. Εγώ σας λέω ότι θα είναι 80% και θα το κάνει το 60% του πληθυσμού. Θα φτάσουμε σε ένα 48% ανοσίας στην κοινότητα. Σ’ αυτό όμως θα προστεθεί και η ανοσία όσων έχουν κολλήσει τον κορονοϊό μέσω φυσικής μόλυνσης. Η εκτίμηση η δική μου είναι περίπου ένα 10% του πληθυσμού ίσως και παραπάνω, βλέποντας τα στοιχεία της Θεσσαλονίκης, θα το περάσει τη νόσο και θα αποκτήσει αντισώματα. Άρα πάλι έτσι θα φτάσουμε σε ένα 60% αλλά και με 60% δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό. Θα περάσουν δύο τρεις μήνες αφότου έχει δημιουργηθεί αυτό το τείχος για να αρχίσει να φθίνει η νόσος” τόνισε σχετικά με το σε πόσο ποσοστό πρέπει να εμβολιαστούν οι Έλληνες για να υπάρξει ανοσία, αν και υπογράμμισε ότι “το εμβόλιο πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί στους Έλληνες πολίτες αν και πιστεύω ότι θα το κάνει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Εγώ θα είμαι από τους πρώτους. Αν μου πουν να το κάνω αύριο θα το κάνω και αύριο με βάση τα σημερινά αποτελέσματα. Αλλάκατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να επιβληθεί γιατί μπορεί να δημιουργηθούν υποψίες ότι μπορεί να το επιβάλει το κράτος χωρίς να είναι το επιθυμητό εμβόλιο και να έχει αντίστροφα αποτελέσματα. Κάνω έκκληση στην επιστημονική κοινότητα να είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουμε και οι πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων να ακολουθήσουν”, κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ