Με κακοκαιρία ξεκίνησε το lockdown στην Κρήτη – Πλημμύρες και εγκλωβισμοί στο Οροπέδιο Λασιθίου

Η κακοκαιρία σαρώνει την Κρήτη, με τις αρχές να βρίσκονται επί ποδός. Ο όγκος του νερού που έπεσε τα ξημερώματα ήταν τεράστιος και προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα στο Οροπέδιο Λασιθίου και σε περιοχές του Καστελίου Πεδιάδος. Στο Οροπέδιο πλημμύρισαν δρόμοι και από δύσκολη έως αδύνατη είναι η μετάβαση των παραγωγών στις καλλιέργειες τους που έχουν σε μεγάλο βαθμό μετατραπεί σε λίμνες. Οι καταστροφές είναι μεγάλες στην παραγωγή, ενώ η ένταση της βροχής προκάλεσε κατολίσθηση στον δρόμο που οδηγεί από την Κερά προς το Οροπέδιο.

Η μετακίνηση προς το Οροπέδιο, υπήρξε σύσταση να αποφεύγεται ενώ μηχανήματα του Δήμου από τα ξημερώματα βρίσκονται επί ποδός για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Έντονη ήταν η βροχόπτωση και σε περιοχές του Καστελίου Πεδιάδος. Δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, επί ώρες μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας, δουλεύουν πυρετωδώς.

Πού καταγράφονται τα περισσότερα προβλήματα

Η πυροσβεστική δέχθηκε πολλές κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα ekriti.gr, στο Καστέλι, η δέχθηκε και κλήσεις για απεγκλωβισμό ανθρώπων. Μέσα στους όγκους των νερών εγκλωβίστηκε και όχημα της πυροσβεστικής που έσπευσε προς βοήθεια. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι τα ορμητικά νερά νερό παρέσυραν αυτοκίνητα στα χωριά Καρδουλιανός, Σκλαβεροχώρι και Αρχάγγελο.

Παρόμοια η εικόνα και στο Οροπέδιο. Πιο έντονο το πρόβλημα στο Κάτω Μετόχι όπου δύο σπίτια έχουν γεμίσει με νερό, ωστόσο η πολυμελής οικογένεια που κατοικούσε σε ένα από αυτά απομακρύνθηκε εγκαίρως. Η σφοδρή κακοκαιρία έχει προκαλέσει και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς εξαιτίας των φερτών υλικών ο δρόμος από το Κράσι έχει κλείσει. Την ίδια στιγμή έντονα είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα και στο Τζερμιάδο. Ενδεικτικό του όγκου του βρόχινου νερού που έχει πέσει στην ευρύτερη περιοχή είναι το γεγονός ότι η στάθμη του νερού του φράγματος Αποσελέμη έχει ανέβει κατά δύο μέτρα από τη χθεσινή ημέρα. Προβλήματα επίσης δημιουργήθηκαν και στην πεδιάδα του φράγματος.

Πηγή: ekriti.gr, cretapost.gr, cretalive.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ