Το enikos.gr μέσα στη νέα πτέρυγα ΜΕΘ του «Σωτηρία» – Πότε θα παραδοθεί το έργο

Της Στεφανίας Κασίμη

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να είναι έτοιμη για να λειτουργήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr η νέα πτέρυγα ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», δυναμικότητας 50 πλήρως εξοπλισμένων κλινών, καθώς οι εργασίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μέγεθος μονάδα ΜΕΘ σε νοσοκομείο της χώρας που θα δώσει «ανάσα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, του οποίου οι αντοχές δοκιμάζονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το έργο πραγματοποιείται με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων ύψους 8 εκατ. ευρώ και την υλοποίησή του έχει αναλάβει η Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., η εταιρεία που μεταξύ άλλων, κατασκευάζει τα νοσοκομεία της χώρας και άλλες κτιριακές υποδομές του Δημοσίου. Το έργο δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 7.181.375,08 ευρώ και μειοδότης ανακηρύχθηκε η εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε., αναλαμβάνοντας το έργο με συνολικό προϋπολογισμό 6.175.981,71 ευρώ (ποσοστό έκπτωσης 14%). Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τόσο οι οικοδομικές εργασίες όσο και ο ιατροτεχνολογικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός της πτέρυγας.

Ήταν 30 Ιουλίου, όταν υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο, που ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤΥΠ ΑΕ Αθανάσιος Γιάνναρης δήλωνε ότι μαζί με τον πρόεδρο των Κτιριακών Υποδομών Τιμολέοντα Κατσίπο, σε στενή συνεργασία με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, κατάφεραν να συμπτύξουν τη χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου «στον πρωτόγνωρο κατασκευαστικό χρόνο των 60 ημερών», κάνοντας λόγο για «διαδικασία που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον». Σήμερα, η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του έργου έχει ξεκινήσει, με περίπου 150 άτομα να εργάζονται καθημερινά στο εργοτάξιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, μεγάλο μέρος του εξοπλισμού της νέας πτέρυγας ΜΕΘ έχει ήδη μεταφερθεί στον χώρο, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα βρίσκονται στη θέση τους τα κρεβάτια και οι αναπνευστήρες. Οι δοκιμές έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου προκειμένου να δοθεί η πτέρυγα σε άμεση χρήση μέχρι τα μέσα του μήνα.

Η νέα πτέρυγα ΜΕΘ θα είναι σε άμεση γειτνίαση με το κτίριο «Μέγα Λαϊκό» του νοσοκομείου «Σωτηρία», και θα είναι συνολικής επιφάνειας 2.232 τ.μ., αποτελούμενη από δύο ανεξάρτητα λειτουργικά τμήματα, συνολικής δυναμικότητας 50 κλινών. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μόνιμη κατασκευή με εξ’ ολοκλήρου μεταλλικό φέροντα οργανισμό. Στο πλαίσιο της δωρεάς της βουλής, θα κατασκευαστεί επίσης μια πεζογέφυρα – ένας διάδρομος 100 μέτρων – που θα συνδέει τα χειρουργεία του νοσοκομείου «Σωτηρία» με το κτίριο «Μέγα Λαϊκό» που γειτνιάζει με τον χώρο των νέων κλινών ΜΕΘ. Το έργο είναι προϋπολογισμού περίπου 700.000 ευρώ και βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης.

Την υπό κατασκευή πτέρυγα είχαν επισκεφθεί την περασμένη Πέμπτη για να ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστα Τασούλα, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της αναθέτουσας αρχής ΚΤΥΠ ΑΕ , με τον κ. Καραμανλή να κάνει λόγο για «ένα σημαντικό έργο που θα ανακουφίσει το ΕΣΥ σε μια κρίσιμη περίοδο πανδημίας» και το οποίο «αποπερατώνεται σε χρόνο-ρεκόρ».

Οι νέες ΜΕΘ

Εκτός από τις 50 κλίνες ΜΕΘ που θα εγκαινιαστούν στο «Σωτηρία», σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, της κας Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε.». Επίσης, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από την δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους.

Δείτε φωτογραφίες από την υπό κατασκευή ΜΕΘ στο «Σωτηρία»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ