Κορονοϊός: Μάχη με τον χρόνο για περισσότερες κλίνες στις Εντατικές – Το σχέδιο δράσης για την ενίσχυσή τους

Ο κορονοϊός “καλπάζει”. Η Αττική βρίσκεται στο “πορτοκαλί”. Την Τετάρτη για ακόμη μια φορά κράτησε τα πρωτεία ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Από σύνολο 358 κρουσμάτων, τα 194 εντοπίστηκαν στην Αττική, η οποία βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό και υπό περιοριστικά μέτρα τα οποία αναμένεται να δείξουν εάν φέρουν ή όχι αποτέλεσμα στο τέλος της εβδομάδας. Μέσα σε αυτό το σκηνικό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει μάχη με τον χρόνο για την εξασφάλιση επιπλέον κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Αττική. Πλέον με τις κινήσεις που έχουν γίνει για εξασφάλιση επιπλέον εντατικών, το 40% των ΜΕΘ- Covid, δηλ. ειδικά για κορονοϊό στο Λεκανοπέδιο, είναι κενές, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιτροπής για την αναδιάταξη και ενίσχυση των ΜΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια Εντατικής σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτά 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με κορονοϊό ενώ εντός των επόμενων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, τη χθεσινή ημέρα το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική ήταν ελεύθερες προς διάθεση, “ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ- Covid είναι ελεύθερες το 40% των κλινών” επισημαίνει χαρακτηριστικά η ίδια.

Κοτανίδου: Αυτό είναι το σχέδιο δράσης για τις ΜΕΘ της Αττικής

Τα επόμενα βήματα, σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ στην Αττική, που αποφασίστηκαν την Τετάρτη σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, ανέλυσε η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. “Έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα υλοποιούμε αναλόγως από τις περιπτώσεις που θα βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει στην Αθήνα και έχουμε 107 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με COVID. Αυτές τις 107 μέσα σε μία εβδομάδα μπορούμε να τις κάνουμε 150, ενεργοποιώντας και μετατρέποντας κάποιες άλλες κλίνες από πολυδύναμες μονάδες” ανέφερε η κ. Κοτανίδου.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Και ο κ. Κοντοζαμάνης έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για την ενίσχυση των Εντατικών στην προχθεσινή ενημέρωση. Ειδικότερα ανέφερε ότι υπάρχει ένα σχέδιο έως τέλος Σεπτεμβρίου για προσθήκη 22 κλινών μέσα στον Οκτώβριο συν 67 και μέχρι τον Νοέμβριο επιπλέον 41 κλίνες. Την ίδια στιγμή προχωρούν και οι δωρεές που αναμένεται, σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” να δώσουν επιπλέον “ανάσα” στον πολύπαθο χώρο των εντατικών. Πρόκειται για 50 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, μια δωρεά στη Νίκαια, 155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός, υπάρχουν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ και εννέα κλίνες ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) στα ήδη λειτουργούντα νοσοκομεία της χώρας επιπλέον, που είναι από εξοπλισμό και ανανέωση του εξοπλισμού μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ.

SOS από γιατρούς και εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία

Γιατροί και εργαζόμενοι των δημοσίων νοσοκομείων εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τα κρεβάτια των Εντατικών. Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη διευκρίνισε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ότι ασθενείς μεταφέρονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία ώστε να αποσυμφορηθεί ο νευραλγικός αυτός τομέας στα δημόσια νοσοκομεία με γνώμονα τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε και τον έντονο προβληματισμό της για την πίεση στα νοσοκομεία, αναφέροντας ότι “έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19”.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, με τους γιατρούς να δηλώνουν ότι αδυνατούν πλέον να δέχονται κρούσματα κορονοϊού, λόγω των συνθηκών υποστελέχωσης και υποδομών, που επικρατούν. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση η Γενική Συνέλευση Ιατρών του νοσοκομείου της Νίκαιας “ομόφωνα δηλώνει πως με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κλπ το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα #COVID19”. Όπως προστίθεται, ήδη υποβάλλουν παραιτήσεις ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κι η υπεύθυνη της Πτέρυγας COVID. Την είδηση έκανε γνωστή και μέσω των social media ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της Νίκαιας, Παναγιώτης Παπανικολάου. “Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας στο πλαίσιο της διασφάλισης της δημόσιας Υγείας όπως και των αυξημένων αναγκών νοσηλείας λόγω της πανδημίας COVID-19, προχώρησε σε αύξηση των κλινών που νοσηλεύουν θετικά κρούσματα. Συγκεκριμένα από 30 κλίνες (12 θετικών και 18 υπόπτων που διέθετε το νοσοκομείο μας μέχρι το Σάββατο 19/9/2020) σε 40 κλίνες (30 θετικών και 10 υπόπτων) προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας του λεκανοπεδίου” απάντησε το Νοσοκομείο σε ανακοίνωσή του. “Η κλινική ασθενών COVID-19 θα ενισχυθεί άμεσα με επιπλέον νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, όπως είχε προγραμματιστεί, για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος αλλά και της καλύτερης περίθαλψης των ασθενών. Το Νοσοκομείο της Νίκαιας θα εξακολουθήσει να δέχεται και να νοσηλεύει ασθενείς COVID-19 ως οφείλει, στο πλαίσιο των αποφάσεων που ορίζουν τα νοσοκομεία αναφοράς στη χώρα. Η παραίτηση του Διευθυντού Ιατρικής Υπηρεσίας δεν έγινε αποδεκτή και θα συνεχίσει να προΐσταται του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου μας” συμπληρώνει. «Ήδη στην Αττική που υπάρχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έχουμε αυτή τη στιγμή δεσμευμένες 1.165 κλίνες για τη διαχείριση περιστατικών κορονοϊού και έχουμε αυξήσει πλέον των Νοσοκομείων αναφοράς, τα Νοσοκομεία τα οποία περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό. Η Νίκαια το περασμένο Σάββατο συγκεκριμένα, είχε 30 κλίνες για περιστατικά κορονοϊού. 12 για θετικά και 18 για ύποπτα κρούσματα. Οι 30 αυτές κλίνες την περασμένη Κυριακή έγιναν 40, 30 για θετικά κρούσματα και 10 για ύποπτα. Άρα εμείς τι κάνουμε;

Συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε και να διαχειριζόμαστε αυτά τα περιστατικά, στηρίζουμε τα Νοσοκομεία σε προσωπικό και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο χρειάζονται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά. Όπου χρειαστεί θα αυξήσουμε τις δυνάμεις και θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Άρα η Νίκαια συνεχίζει να υποδέχεται περιστατικά και να διαχειρίζεται ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μάλιστα, να σας πω ότι η παραίτηση, όπως γράφτηκε, του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας δεν έγινε αποδεκτή, συνεχίζει κανονικά να ασκεί τα καθήκοντα του και όπως είπα και στην αρχή, ο προγραμματισμός μας συνεχίζεται, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε όλους τους πολίτες», είπε την Τρίτη στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Γ.Γ ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου μίλησε στο OPEN για το πρόβλημα που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία με τις διαθέσιμες ΜΕΘ κορονοϊού και την σημερινή 24ωρη έκτακτη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών την ίδια στιγμή που οι επικεφαλής της πτέρυγας ΜΕΘ του γενικού κρατικού Νικαίας δήλωσαν την παραίτησή τους.

Σε οριακή κατάσταση είναι και ο “Ευαγγελισμός”, όπου την περασμένη Δευτέρα, διευθυντές σε κλινικές-κλειδιά στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» συναντήθηκαν για να μοιραστούν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της πανδημίας και συνέταξαν επιστολή για τις ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας που επικρατούν στο νοσοκομείο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ