Κορονοϊός: Στο “πορτοκαλί” η Αττική, έρχονται νέα μέτρα – Lockdown στον Πολιτισμό

Με νέο πακέτο αυστηρών μέτρων η κυβέρνηση επιχειρεί να ανακόψει την πορεία του κορονοϊού στην Αττική, όπου τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται όπως και ο αριθμός των νοσηλευομένων. Στόχος των νέων περιοριστικών μέτρων να μην χρειαστεί να φτάσουμε στο lockdown, που παρότι οι επιστήμονες δεν το αποκλείουν, η κυβέρνηση θέλει να το αποφύγει λόγω οικονομικών συνεπειών. Αυτή την ώρα συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική θα ανακοινωθούν στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακοινωθεί πως από τη Δευτέρα και το επόμενο δεκαπενθήμερο θα περιοριστεί ο αριθμός των καλεσμένων σε γάμους, βαφτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Πιθανότατα, να μην επιτρέπονται περισσότεροι από 9-10 καλεσμένοι. Επίσης, όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, δηλαδή συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις θα ανασταλούν για δύο εβδομάδες, όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το enikos.gr. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ώστε να αποσυμφορηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέλος, εξετάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ελέγχου, ειδικά για ευάλωτες ομάδες σε δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας. Κι αυτό, γιατί από την χαρτογράφηση των κρουσμάτων – που την Πέμπτη στην Αττική ήταν 212 – προκύπτει πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας

Τσιόδρας: Ο αριθμός των νοσηλευομένων οδηγεί σε λήψη νέων μέτρων

Κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό για την πορεία της επιδημίας ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, μεταξύ άλλων είπε ότι “έχουμε ένα δεύτερο κύμα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σαφές αυτό”. Αναφερόμενος στα νεώτερα στοιχεία στάθηκε ιδιαίτερα στην Αττική. “Ο μετακινούμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανεβαίνει, γεγονός που είναι επίσης δείγμα της κυκλοφορίας στην Αττική περισσότερο. Στον χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί” , ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

“Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι “αυτός είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων” σε ό,τι “αφορά τις περιοχές της Αττικής”.

Το μήνυμα Μητσοτάκη «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και δήλωσε απολύτως έτοιμος μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα «να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά στις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ότι «πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν». Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά, εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει αλλά για να είμαστε βέβαιοι θα πρέπει καταρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή τους.

Ο Πρωθυπουργός επ’ αυτού επεσήμανε την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως η χρήση της μάσκας σε χώρους όπου είναι υποχρεωτική, σημειώνοντας ότι τον ενδιαφέρουν «ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Στη σύσκεψη σημειώθηκε ότι παρά την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αντιμετωπίζει έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ