“Ιανός”: Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη στο επίκεντρο της κακοκαιρίας – Δείτε LIVE την εξέλιξη του κυκλώνα

Από τη Δυτική Ελλάδα ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας “Ιανός”, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του meteo.gr, από σήμερα το πρωί ο “Ιανός” βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου όπου ενισχύεται και αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane). Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθείτε LIVE πού ακριβώς βρίσκεται ο “Ιανός”.

Στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη οι βροχές έχουν ήδη ξεκινήσει από το απόγευμα, ενώ ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή και οι κάτοικοι προετοιμάζονται για την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων. Στη Ζάκυνθο, ήδη πνέουν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ οι Αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Σε εικόνες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΟΡΕΝ από την περιοχή του Λαγανά, φαίνεται η θάλασσα να έχει καλύψει την παραλία. Από το απόγευμα θα υπάρξει περιορισμός στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ το βράδυ οι άνεμοι να φτάσουν σε ένταση τα 11 μποφόρ. Τα σχολεία στη Ζάκυνθο θα είναι κλειστά αύριο.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας “Levante Ferries” «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας». Σύμφωνα με πληροφορίες, κλειστή είναι και η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης.

Δείτε LIVE εικόνα από την Κεφαλονιά

Σε ετοιμότητα η Ηλεία

Συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα στον Πύργο το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για την εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, αφού ενημέρωσε τα μέλη του συντονιστικού οργάνου για τις πρώτες ενέργειες της περιφερειακής ενότητας, σχετικά με την προετοιμασία που έχει γίνει, ζήτησε από τους δημάρχους και από τους εκπρόσωπους των δήμων και των οργανισμών, να ενημερώσουν, για τυχόν σημεία των περιοχών ευθύνης τους, στα οποία υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και στα οποία χρειάζονται συνδρομή, είτε για άμεσες προληπτικές παρεμβάσεις, είτε για την παρουσία μηχανημάτων, με σκοπό άμεση επέμβαση σε περίπτωση ανάγκης.

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των νησιών του Ιονίου

Το μεσημέρι της Πέμπτης εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των νησιών του Ιονίου. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα και συνιστά: “αποφύγετε υπόγεια, ημιυπόγεια και σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο. Παρακολουθείτε ΜΜΕ”.

Κλειστά αύριο τα σχολεία στη Δυτική Ελλάδα

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020.Η απόφαση ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης και εξαιτίας του επικείμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Για προληπτικούς λόγους, μετά το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Ε.Μ.Υ. και το οποίο αναφέρει πως θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η περιοχή μας, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος αποφάσισε την αναστολή όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ναυπλιέων για την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου.

Οι οδηγίες Χαρδαλιά

Σημειώνεται ότι σε κατάσταση ειδικής ανάγκης κηρύχτηκαν οκτώ περιοχές της χώρας λόγω της κακοκαιρίας “Ιανός”, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Πρόκειται για τις παρακάτω περιφερειακές ενότητες: Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

Μέχρι το βράδυ, όπως είπε ο υφυπουργός, θα υπάρχει και σαφής εικόνα για Κόρινθο και Αττική, όπου αναμένεται το δεύτερο κύμα της πορείας της καταιγίδας. Παράλληλα, επανέλαβε τις τρεις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας σε παρόμοιες περιπτώσεις:

-Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

-Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

-Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή.

“Έχουμε θρηνήσει θύματα στο παρελθόν γιατί κάποιοι θεώρησαν ότι πέρα από τις δυνάμεις τους μπορούν να τα καταφέρουν” υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ότι ο μηχανισμός θα είναι παντού.

Αποκτά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα

Όπως αναφέρει το meteo.gr σε νεώτερη ενημέρωσή του, από το πρωί σήμερα το κύμα κακοκαιρίας “Ιανός” βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου όπου ενισχύεται και αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane). Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του είναι περί τα 1000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 km/h (8 μποφόρ).

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο “Ιανός” θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 18/09, ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του “Ιανού’ μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο (Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική Στερεά και ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Σημειώνεται ότι πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο “Ιανός” θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό.

Η ομάδα πρόγνωσης του ΕΑΑ/ meteo.gr θα μελετά με προσοχή τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και θα σας ενημερώνει για την επερχόμενη καιρική μεταβολή με νεότερες ανακοινώσεις.

Τα κύματα θα φτάσουν τα 7 μέτρα στη Δυτική Ελλάδα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09/2020, ο Μεσογειακός Κυκλώνας ΙΑΝΟΣ θα επηρεάσει τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήμα της Δ. Ελλάδας με κύματα το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 7 μέτρα, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη κυματισμού που ακολουθεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ