• Κορονοϊός: Έρχονται αυστηρότερα μέτρα στην Αττική - Ποια βρίσκονται στο τραπέζι

  7:52 πμ, Τρίτη 15 Σεπ 2020 7:52 πμ, Τρίτη 15 Σεπ 2020

  "Κόκκινος συναγερμός" έχει σημάνει στην Αττική, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. Μια εικόνα η οποία αποτυπώνεται και στους αριθμούς, καθώς από τα 180 νέα κρούσματα κορονοϊού τη Δευτέρα τα 102 εντοπίστηκαν στην Αττική, η οποία καθημερινά κρατά τα πρωτεία. Περιοχές δε, όπως η Κηφισιά, ο Πειραιάς, το κέντρο της Αθήνας θεωρούνται πιο επιβαρυμένες.

  Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξετάστηκαν όλα τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως του Λεκανοπεδίου. Οι ανακοινώσεις για τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων είναι προ των πυλών, όπως προανήγγειλε και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, ο Στέλιος Πέτσας. Στα μέτρα που εξετάζονται για την Αττική είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλη συγκέντρωση πολιτών, ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των ατόμων που μπορούν να παρίστανται σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και προσωρινή αναστολή εκδηλώσεων με μεγάλο συνωστισμό, όπως είναι οι συναυλίες.

  Οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν τελικά αναμένεται να ληφθούν από την κυβέρνηση σήμερα. Όπως τόνισε άλλωστε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να εξετάσει τον κατάλογο των μέτρων που θα κλιμακώνονται τοπικά ή και γενικά. "Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς, το γεγονός ότι τα σχολεία ανοίγουν ξανά και θα υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα πληθυσμού συν το ότι υπάρχει - όπως φαίνεται- κάποιο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές όπως η Πέλλα ή η Αττική μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση" σημείωσε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: "Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και να διαφυλάξουμε την καλή εικόνα που είχαμε μέχρι και σήμερα".

  Τσακρής: Αν δεν ληφθούν μέτρα, η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου

  Απόφαση να εισηγηθούν νέα μέτρα σε κέντρο Αθήνας, Πειραιά και βόρεια προάστια για τον περιορισμό του κορονοϊού έλαβε η επιτροπή λοιμωξιολόγων. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής και μέλος της Επιτροπής, μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε ότι "η όλη προσπάθεια γίνεται σ' αυτήν τη φάση για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας, το δεύτερο επιδημικό κύμα που βρισκόμαστε. Νομίζω ότι είναι μια κρίσιμη φάση, αν δεν μπορέσουμε να περιορίσουμε σ' αυτήν τη φάση την εξάπλωση, μετά, στη συνέχεια, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα".

  Στη συνέχεια σημείωσε: "Θα πρέπει να καταφέρουμε κατ' αρχήν τον τρόπο αυτό που καταφέραμε στο πρώτο επιδημικό κύμα που στον κατάλληλη χρονική περίοδο μπόρεσε να περιοριστεί αποτελεσματικά η εξάπλωση της επιδημίας. Φανταστείτε στο πρώτο επιδημικό κύμα να μην είχε περιοριστεί στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση. Μιλάμε για το πρώτο επιδημικό κύμα" είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και πρόσθεσε: "Αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα η αύξηση θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να περιοριστεί στη συνέχεια η όλη κατάσταση. Δεν θα μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση".

  Ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι και αυτό της γενικευμένη χρήσης μάσκας σε διάφορους δήμους της Αττικής. Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακρής "η τάση είναι εκεί που υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους υπάρχει αυστηρή σύσταση για τη χρήση μάσκας, όπως για παράδειγμα στις λαϊκές αγορές... Αυτήν τη στιγμή η λογική είναι για όλη την Αττική να εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα όπως αυτό που αναφέραμε, συγκεκριμενοποιούνται για συγκεκριμένο δήμο. Είναι πολύ δύσκολο αλλιώς να γίνει σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης, έτσι γι' αυτό συνολική λήψη μέτρων".

  Κορονοϊός - Εξαδάκτυλος: Οριζόντια τα νέα μέτρα - Δεν αποκλείεται να δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων

  Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, δήλωσε πως θα ανακοινωθούν σήμερα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό για την Αττική, τα οποία θα είναι οριζόντια και όχι κατά δήμους.

  "Παραδοσιακά ανακοινώνονται για 14 ημέρες. Αυτή ήταν μέχρι τώρα η διάρκεια των μέτρων" σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι δεν αποκλείεται να δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα