Κορονοϊός: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των πρώτων τεστ αντισωμάτων στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Στα αποτελέσματα των πρώτων τεστ αντισωμάτων αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τελευταία ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρας μας. «Οι αριθμοί μας, οι οποίοι λένε την αλήθεια λένε πως το απαγορευτικό και τα μέτρα οδήγησε σε μείωση κατά 80% της διασποράς του ιού και ήταν η κύρια αιτία που δε θρηνήσαμε απώλειες στην πατρίδα μας» τόνισε ο λοιμωξιολόγος και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Η ομάδα των επιδημιολόγων μας και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία εργάζεται στην ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ και η επικεφαλής της ομάδας εκτιμήσεων, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας, κα Βάνα Σύψα, ενημέρωσε τον κ. Τσιόδρα πως βάση των μαθηματικών εκτιμήσεων στην πατρίδα μας είχαμε ένα πραγματικό αριθμό κρουσμάτων πολύ χαμηλότερο του 1% του ελληνικού πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα φαίνεται ότι είναι κοντά στους πραγματικούς αριθμούς με τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα μελετών για αντισώματα. Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων ο Λοιμωξιολόγος ανέφερε προκαταρκτικά αποτελέσματα από 2 μελέτες.

  • Μία μελέτη που αφορά εθελοντές αιμοδότες και διεξάγεται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και την ομάδα των κύριων Κατσίβελα και Σταμούλη. Μέχρι τώρα έχει εξετάσει δείγματα από 3400 αιμοδότες και βρήκε ως σήμερα 24 θετικά, δηλαδή το 0,7%. Αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη 6600 ακόμα αιμοδοτών ώστε να έχουμε ένα αριθμό κοντά στους 10 χιλιάδες.
  • Σε δεύτερη μελέτη που μελετά δείγματα από εναπομείναντες ορούς και μελετά δείγματα από το Μάρτιο και Απρίλιο και διενεργείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με συντονιστή τον κ. Χατζηχριστοδούλου σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια της χώρας από 2569 εξετασθέντα δείγματα ως σήμερα είχαμε 9 θετικά δείγματα, δηλαδή ποσοστό 0,35%

«Αυτή είναι η τεράστια επιτυχία της Ελλάδος και των Ελλήνων. Με βάση τα αρχικά αυτά αποτελέσματα πολύ λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μολύνθηκε» συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ