Τέλος εποχής για Τσιόδρα-Χαρδαλιά – Σταματούν οι ενημερώσεις για τον κορονοϊό – ΒΙΝΤΕΟ

Το τέλος των live ενημερώσεων για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό στη χώρα μας, όπως τις είχαμε συνηθίσει όλο αυτό τον καιρό, ανακοίνωσαν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, το απόγευμα της Τρίτης.

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό τόνισε πως δεν χρειάζεται πλέον αυτή η τακτική ενημέρωση, καθώς ενδεικτικά -όπως είπε- το πραγματικό R0 χθες το βράδυ ήταν 0,33. Ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι μέχρι τις 31 Μαΐου θα υπάρχει καθημερινά γραπτή ενημέρωση για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό κι έπειτα γραπτή ενημέρωση μία φορά την εβδομάδα. “Όπως με έμαθαν οι δάσκαλοί μου κι εμένα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής”, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως μόνο του εφόδιο ήταν η ειλικρίνεια και η προσπάθεια ανάλυσης των επιστημονικών δεδομένων.

Το συγκινητικό “αντίο” Τσιόδρα με Ελύτη και το ξέσπασμα

Εμφανώς συγκινημένος ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες την αποχώρησή του απ’ αυτή τη θέση δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους για την τήρηση των μέτρων και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

“Από την 1η Φεβρουαρίου, που ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μου έκανε την τιμή και με όρισε εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, ξεκίνησα μαζί με το επιστημονικό μου έργο και την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία”, είπε αρχικά.

“Όπως με έμαθαν οι δάσκαλοί μου κι εμένα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής. Σε μια κατάσταση με συνεχείς αβεβαιότητες, τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις, χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις. Χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα. Χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα”, συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας για να ξεσπάσει.

“Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο. Δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου”, είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: “Σε μοναδικές στιγμές της ιστορίας, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμείχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε ενωμένος να αντιμετωπίσει την απειλή με δύσκολους όρους. Σε μια χρονική συνέχεια, που η επιστημονική ιστορία που αφορά τον νέο ιό μετατράπηκε σε πολιτική ιστορία. Στην προσπάθεια επανόδου των κοινωνιών στην κανονικότητα. Σε αυτή την περίοδο βρήκε πρόσφορο έδαφος η έννοια του κοινωνικού τέλους του απαγορευτικού, έναντι του επιστημονικού και με κανόνες. Η επιστήμη όμως παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στην Πολιτεία όταν ζητείται”.

Όπως είπε, “με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια και την προσπάθεια να αναλύσω επιστημονικά τα δεδομένα, και με τη βοήθεια μιας επιτροπής 26 εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετέχω υπό τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας, τον κ. Πρεζεράκο, καθώς και τη στήριξη και τη συμβολή της ηγεσίας του υπ. Υγείας, τους υπουργούς Κικίλια και Κοντοζαμάνη, καθώς βέβαια και την ανεκτίμητη βοήθεια από την Πολιτική Προστασία και τον υπουργό κύριο Χαρδαλιά, προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες”, επισήμανε και συμπλήρωσε “Να απαντώ στα ερωτήματα που έθεταν οι συμπολίτες μας μέσω των δημοσιογράφων. Και κάποιες φορές να εμψυχώνω μια κοινωνία που αγωνιούσε. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη. Η αβεβαιότητα. Η εντιμότητα του να πει κανείς “δεν γνωρίζω”. Όλο αυτό τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας.Απλά ένας άνθρωπος απευθυνόμενος σε συνανθρώπους τους. Ένας άνθρωπος με αδυναμίες. Ένας άνθρωπος που φυσικά και δεν πρέπει να προβάλλεται σαν πρότυπο. Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας, τόσο κοντά σας μέσω του τηλεοπτικού φακού και εν μέσω απαγορευτικού. Και αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο”.

Κλείνοντας, ο Σωτήρης Τσιόδρας απήγγειλε ένα απόσπασμα από το ποίημα “Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία” του Οδυσσέα Ελύτη . Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Λύγισε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης για τις εξελίξεις του κορονοϊού στη χώρα μας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη συγκίνησή του. “Βρισκόμαστε στην τέταρτη εβδομάδα της β΄φάσης. Από το δύσκολο “Μένουμε Σπίτι” έχουμε περάσει στο ‘Μένουμε Ασφαλείς'” ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, εμφανώς συγκινημένος, προσθέτοντας πως “από αύριο η επικοινωνία μας μπαίνει σε νέα φάση. Ένας κύκλος κλείνει αλλά παραμένουμε σε επιφυλακή”.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει ξανά ποτέ η ανάγκη για καθημερινή ενημέρωση και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως “αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά”.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ