Τι ισχύει για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας

Αναστάτωση επικράτησε με αφορμή μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, σχετικά με την επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στη συγκεκριμένη κίνηση ύστερα από ομόφωνη πρόταση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων.

Από αρκετούς η ΚΥΑ ερμηνεύτηκε ως απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων για τους επόμενους τουλάχιστον τρεις μήνες με τη δυνατότητα αυτό να παραταθεί και για τρεις ακόμη. Επίσης, σύγχυση προκάλεσε το γεγονός πως στην ΚΥΑ αναφέρεται ως αιτιολογία για τον περιορισμό της κυκλοφορίας οχημάτων ο…κορονοϊός. “Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας. Ο περιορισμός του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου – Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων. Η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της” σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τελικά, όπως προκύπτει, δεν πρόκειται για απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά για περιορισμό κυκλοφορίας οχημάτων κατά διαστήματα και σε συγκεκριμένους δρόμους. Επίσης, η απόφαση δεν ελήφθη ως μέτρο περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, αλλά επειδή θα ξεκινήσουν τα έργα για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας» και χρειάζεται να αυξηθεί ο χώρος για τους πεζούς λόγω των αναγκαίων αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ΚΥΑ

Οι εξαιρέσεις

Από τον περιορισμό εξαιρούνται μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, Ειδικοί Γραμματείς και Υπηρεσιακοί Γραμματείς, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Επίσης, εξαιρούνται μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων, μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης, μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όσοι είναι κάτοικοι ή πηγαίνουν σε πάρκινγκ της περιοχής, θα πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά ταυτότητα ή διαβατήριο. Στους δρόμους όπου θα υπάρξει περιορισμός κυκλοφορίας, θα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία (παράδοση – παραλαβή) με οχήματα που είναι εφοδιασμένα με έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων και υλικών αποκλειστικά και μόνο προς τον σκοπό της τροφοδοσίας των καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Τους ελέγχους για το αν τηρούνται οι περιορισμοί θα κάνει η δημοτική αστυνομία και εκείνη θα «κόβει» τα πρόστιμα που θα φτάνουν τα 150 ευρώ. Τα μέτρα θα ισχύουν για τρεις μήνες και υπάρχει η δυνατότητα να παραταθούν για άλλους τρεις, έπειτα από εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων και απόφαση του υπουργού Μεταφορών.

Για το θέμα μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή ο αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων Βασίλης Αξιώτης. Ο κ. Αξιώτης εξήγησε τι ακριβώς θα ισχύσει με την κυκλοφορία των οχημάτων τους επόμενους μήνες.

“Η ΚΥΑ λέει ότι θα περιορίσουμε την κυκλοφορία των οχημάτων. Αυτό έρχεται ως συνέχεια της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου ότι λόγω του κορονοϊού και επειδή θέλουμε να αυξήσουμε τον δημόσιο χώρο, κάποιοι δρόμοι της Αθήνας που αποτελούν βασικά σημεία του Μεγάλου Περιπάτου μπαίνουν αυτή τη στιγμή στην πιλοτική τους εφαρμογή”, τόνισε. “Αυτό που κάνουμε τώρα είναι περιορίζουμε πιλοτικά την κυκλοφορία με διαγραμμίσεις, ποδηλατόδρομους, όχι με μπουλντόζες” πρόσθεσε και ανέλυσε σε ποιους δρόμους (πχ. Πανεπιστημίου, Φιλελλήνων) θα περιοριστεί η κυκλοφορία από τα τέλη Ιουνίου και με ποιον τρόπο. “Δεν κλείνει το κέντρο, περιορίζεται η κυκλοφορία” ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας ουσιαστικά ότι στους δρόμους οι οποίοι αναφέρονται στην ΚΥΑ η κυκλοφορία θα περιορίζεται όταν χρειάζεται, ανάλογα με το πότε πραγματοποιούνται έργα.

H ανακοίνωση του Δήμου

Από τα μέσα Ιουνίου οι σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιβολή κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στη περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της πρόσφατης, ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή της παρέμβασης τουΜεγάλου Περιπάτου, που επισπεύδεται και υλοποιείται άμεσα λόγω της πανδημίας και τίθεται σε διαβούλευση στην πράξη, ώστε αν χρειαστεί να υπάρξουν προσαρμογές.

Σύμφωνα με τον δήμο, η Αθήνα υιοθετεί τις καλές πρακτικές πολλών άλλων πρωτευουσών με στόχο:

-Την απελευθέρωση και απόδοση επιπλέον 50 στρεμμάτων δημοσίου χώρου στους πολίτες για την διασφάλιση των κοινωνικών αποστάσεων,

– Την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς δίνεται προτεραιότητα στους πεζούς και ποδηλάτες, ενώ αυξάνεται η συχνότητα των λεωφορείων λόγω ταχύτερης κυκλοφορίας στις λεωφορειολωρίδες.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βασίζονται σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έλαβαν την σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσια Υγείας έναντι του κορονοϊού.

Όπως σημειώνει ο Δήμος Αθηναίων, η παρέμβαση ξεκινά να υλοποιείται σταδιακά από τα μέσα Ιουνίου, με μια σειρά ήπιων και προσωρινών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί. Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κάθε μια από τις οδούς που αναφέρονται στην ΚΥΑ, θα υπάρχουν έγκαιρες και αναλυτικές ανακοινώσεις για την διευκόλυνση κατοίκων, εργαζόμενων και επισκεπτών της πόλης”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ