Υπερδιπλασιάστηκαν οι επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς – Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μάσκες

Μέσα σε δύο εβδομάδες υπερδιπλασιάστηκαν οι επιβάτες που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τη Δευτέρα, παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 131% σε σχέση με τη Δευτέρα 27 Απριλίου, που ήταν και η πρώτη ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων, με τους περισσότερους να επιλέγουν τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ για τις μετακινήσεις τους.

Η Τρίτη πρώτη ημέρα της δεύτερης φάσης του σχεδίου χαλάρωσης των περιορισμών λόγω κορονοϊού, όσον αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, κύλησε ομαλά παρά την αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό αύξησης που σημειώθηκε τη Δευτέρα 11 Μαΐου στις επικυρώσεις εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα 4 Μαΐου ανήλθε σε 34% και το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης στις επικυρώσεις εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) κινήθηκε στα επίπεδα του 30%.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία των επικυρώσεων της Τρίτης με την πρώτη ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων (Δευτέρα 27 Απριλίου) το ποσοστό αύξησης στα μέσα μεταφοράς της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) ανήλθε σε 126%, η δε αύξηση στα μέσα μεταφοράς της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) ανήλθε σε 132%.

Σε απόλυτους αριθμούς, τη Δευτέρα 11 Μαΐου ακυρώθηκαν συνολικά 597.773, από 258.958, που ήταν τη Δευτέρα 27 Απριλίου. Στα λεωφορεία και τρόλεϊ, στις 11/05 ακυρώθηκαν 143.996 εισιτήρια έναντι 63.697 στις 27/04, ενώ στο μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ στις 11/05 ακυρώθηκαν 453.777 εισιτήρια έναντι 195.261 στις 27/04.

Πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τονίζουν πως πύκνωσε περαιτέρω τα δρομολόγια σε όλα τα Μέσα, ενώ όπως έγινε και την πρώτη εβδομάδα άρσης των περιορισμών, μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του μετρό όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα. Υπενθυμίζεται ότι στους δρόμους της πρωτεύουσας έχουν βγει περί τα 1.000 λεωφορεία, το σύνολο δηλαδή του στόλου.

Παραμένουν οι 300 βοηθοί επιβατών

Σε ό,τι αφορά στους 300 βοηθούς επιβατών, θα παραμείνουν όλο τον Μάιο στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης μετρό με λεωφορεία, υπενθυμίζοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων. Την ίδια στιγμή, τοποθετούνται νέες σημάνσεις στις αποβάθρες του μετρό και σε όλους τους συρμούς, καθώς και σε όλα τα λεωφορεία στο δάπεδο για την υπενθύμιση τήρησης αποστάσεων και στα καθίσματα ως υπόδειξη στους επιβάτες για τις θέσεις στις οποίες επιτρέπεται να καθίσουν. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως γίνεται καθημερινά έλεγχος για την αντικατάσταση όσων σημάνσεων έχουν υποστεί φθορές.

Το ενημερωτικό βίντεο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ασφαλή μετακίνηση προβάλλεται ήδη στις οθόνες στις αποβάθρες του μετρό και του ηλεκτρικού και μέχρι την Παρασκευή θα προβάλλεται και στις οθόνες εντός των συρμών του μετρό και του τραμ.

Προστατευτικά διαχωριστικά στο 50% των λεωφορείων και τρόλεϊ στην Αθήνα

Τα προστατευτικά διαχωριστικά μεταξύ του οδηγού και του χώρου των επιβατών έχουν ήδη τοποθετηθεί στο 50% των λεωφορείων και τρόλεϊ, ενώ μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου αναμένεται σύμφωνα με το σχεδιασμό να έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα οχήματα στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, ήδη έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα λεωφορεία. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν λάβει και όλα τα αναγκαία προσωπικά μέσα προστασίας.

Οι ίδιες πηγές, σημειώνουν πως καθοριστικό είναι το γεγονός ότι οι επιβάτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, χρησιμοποιούν μάσκα και ακολουθούν τις οδηγίες των σημάνσεων στα καθίσματα, παροτρύνοντας μάλιστα τους συνεπιβάτες τους να πράξουν το ίδιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ