Κορονοϊός: 146 νεκροί, 6 νέα κρούσματα – 2.632 συνολικά στη χώρα μας – ΒΙΝΤΕΟ

Σε 146 ανέρχονται οι νεκροί στη χώρα μας από επιπλοκές του κορονοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο εξέπνευσαν δύο ακόμη ασθενείς, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Δευτέρας.

Επίσης, επιβεβαιώθηκαν 6 νέα κρούσματα με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να έχει ανέλθει σε 2.632.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 35 ασθενείς, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Το 23% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι είναι άνδρες και το 91,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών. Στον αντίποδα, 81 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από ΜΕΘ.

Τι είπε για τα εμβόλια

Στον “αγώνα δρόμου” που κάνουν επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για την ανακάλυψη εμβολίουγια τον κορονοϊό, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση της Δευτέρας. Όπως είπε, πάνω από 100 ομάδες έχουν ξεκινήσει σχετικές μελέτες για τη φάση ένα, δύο και τρία και έκανε λόγο για προσπάθεια συνένωσης των προσπαθειών για τον κοινό στόχο, του να βρεθεί ένα κατάλληλο εμβόλιο.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, τόνισε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση που αφορά στα εμβόλια και τη χρήση τους σε ομάδες προτεραιότητας του πληθυσμού. “Υπολογίζεται ότι κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους”, είπε ο κ. Τσιόδρας.

Αισιοδοξία από το R0 στην Ελλάδα

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Σωτήρης Τσιόδρας σχετικά με την πορεία της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας. Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ερωτηθείς σχετικά, το R0στη χώρα μας, σήμερα, που είναι η πρώτη ημέρα σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, είναι κάτω από 0,5.

“Δεν θα σας πω πόσο ακριβώς είναι, αλλά είναι κάτω και από το 0,5” είπε ο κ. Τσιόδρας και μίλησε για αισιοδοξία, την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε.

“Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι. Να έχουμε μια στρατηγική που θα περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την πανδημία”, είπε ο καθηγητής και κατέληξε λέγοντας ότι “θεωρώ πως μπορούμε να τα καταφέρουμε”.

Υπενθυμίζεται πως όπως είχε εξηγήσει στο παρελθόν, το R0 δείχνει τον ρυθμό που μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός στον πληθυσμό, αποτυπώνοντας το πόσοι μπορεί να κολλήσουν από έναν φορέα του ιού.

Τι θα συμβεί το καλοκαίρι 

Αβέβαιο θεωρείται ακόμη το αν οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριούθα “σκοτώσουν” τον κορονοϊό, όπως εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση της Δευτέρας.

Όπως υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, “υπάρχει μια μείωση της διασποράς το καλοκαίρι, μελετώντας άλλους ιούς, της τάξεως του 20-30% αλλά δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση του ιού και γι ένα άλλο λόγο, ότι θα μπορεί να υπάρξει εισαγωγή από μια άλλη χώρα όπου υπάρχει έξαρση του ιού”.

Μακάρι, τόνισε, ένα τέτοιο σενάριο να μην είναι υπαρκτό και είπε ούτως ή άλλως έχει αρχίσει να συζητείται μια στρατηγική που αφορά τον τουρισμό. “Είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για αυτό”, εξήγησε εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιορισμένης τουριστικής κίνησης.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι ο εργαστηριακός έλεγχος αντισωμάτων που θα δείχνει 19 ημέρες μετά τη μόλυνση ότι κάποιος έχει αναπτύξει αντισώματα, θα συμβάλλει στις τεχνικές ελέγχου των ταξιδιωτών. Συγκεκριμένα ανέφερε το παράδειγμα της Αυστρίας, για ταξιδιώτες με περιορισμένη παραμονή 2-3 ημερών στη χώρα οι οποίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν προς την Αυστρία αφού έχει προηγηθεί μοριακό τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού και οι πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες λίγες μέρες είναι χαμηλές έως ότου φύγουν από τη χώρα.

“Δεν είναι σίγουρο ότι θα εξαφανιστεί ο ιός το καλοκαίρι” είπε στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας για να συμπληρώσει πως “αισθανόμαστε μία αισιοδοξία για την πορεία του ιού στη χώρα μας”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ