Κορονοϊός: 121 νεκροί, 156 νέα κρούσματα – 2.401 συνολικά στη χώρα μας – ΒΙΝΤΕΟ

Σε 121 ανέρχονται οι νεκροί από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν πέντε ακόμη ασθενείς, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Εκ των θανόντων, οι 32 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 74 έτη και το 91% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ανέφερε επίσης πως επιβεβαιώθηκαν 156 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό να έχει φτάσει 2.401. Από τα νέα κρούσματα, τα 150 αφορούν στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι, πρόκειται συγκεκριμένα για 148 κατοίκους της δομής και δύο εργαζόμενους. Από τα συνολικά κρούσματα το 56% αφορά άνδρες, τα 572 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.111 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 59 ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Οι 16 είναι γυναίκες και το 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή έχει ηλικία άνω των 70 ετών. Στα ευχάριστα νέα, 46 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.

Οι πιθανές εξηγήσεις για τον θάνατο του 35χρονου

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, επιχείρησε να εξηγήσει την περίπτωση του 35χρονου που πέθανε αιφνίδια και χωρίς υποκείμενο νόσημα από τον κορονοϊό. Όπως είπε, “παραμένει το ερώτημα, αυτή η περιστασιακή νόσος και τυχόν θάνατο σε νεαρό φαινομενικά υγιές κατά τα άλλα άτομο όπως και ιατρικό προσωπικό που εκτίθεται σε ασθενείς με τον ιό και τι συμβαίνει εκεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν διαγνωστεί προηγουμένως. Σε άλλες παραμένουμε με το αναπάντητο ερώτημα για το ότι συνέβη και τι συνέβη και μας αγγίζουν πολύ ως υγειονομικούς αυτές οι περιπτώσεις αιφνίδιας κατάρρευσης σε έναν νέο άνθρωπο”. Σημείωσε στη συνέχεια πως “κάποιοι θεωρούν πως η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθείς περισσότερο. Δηλαδή, για παράδειγμα, ένας ασθενής με τη νόσο βήξει δίπλα μου και εγώ τις εισπνεύσω αυτές τις υψηλές ποσότητες του ιού. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν πως αυτό αποδεικνύεται από μόνο του από το υψηλότερο ιικό φορτίο σε σοβαρά αρρώστους. Εγώ θεωρώ ότι αυτό μπορεί και να προέρχεται από την αδυναμία του οργανισμού να ελέγξει τον ιό σε ακριβώς αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις ούτως ή άλλως ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα παραμένει η επαγρύπνηση για τα συμπτώματά μας ώστε να μην εκθέσουμε τους άλλους στον ιό που κουβαλάμε. Άλλοι υποστηρίζουν την παρουσία μιας προδιάθεσης για σοβαρή νόσο. Ένα παράδειγμα, μία από τις συχνότερες ιογενείς λοιμώξεις είναι ο έρπης. Οι περισσότεροι τον περνούν ελαφρά σαν σπυράκι στα χείλη, άλλοι εμφανίζουν υποτροπές. Σε άλλους ανθρώπους που έχουν μεταλλάξεις σε μια από τις πόρτες του ιού στον εγκέφαλο, ο ιός του έρπη προκαλεί εγκεφαλίτιδα, σοβαρή εκδήλωση με σοβαρές επιπλοκές και θάνατο”.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι γι’ αυτό τρέχουν μελέτες που εξετάζουν την προδιάθεση των ανθρώπων να νοσήσουν σοβαρά από τον νέο κορονοϊό. Ένας τρίτος λόγος είναι αυτή η πολυσυστηματική μορφή στα σοβαρά περιστατικά μία μορφή της νόσου που αφορά τον πνεύμονα, μπορεί να αφορά την καρδιά, μπορεί να αφορά αυτό που ονομάζουμε ιογενής σήψη και οδηγεί σε κατάρρευση του οργανισμού. “Σε κάποιους νέους μπορεί να είναι πολύ έντονη αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση. Και μια τελευταία εξήγηση και αυτό είναι πρωτόγνωρο για εμάς τους ειδικούς, κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν εμφανίζουν τόσο έντονη δύσπνοια, εμφανίζουν μια πολύ ήπια δύσπνοια γιατί ο πνεύμονας ελίσσεται σωστά και φεύγει το διοξείδιο του άνθρακα προς τα έξω και ενώ δεν εμφανίζουν σοβαρή δύσπνοια και μιλούν στα τηλέφωνά τους έχουν τη σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση και την αντιπαρέρχονται με το περισσότερο έργο στην αναπνοή, φθάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων. Αυτή μπορεί να είναι και η εξήγηση για αυτούς τους γρήγορους και αιφνίδιους θανάτους από αυτήν τη νόσο” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας.

Γιατί ζήτησε “συγγνώμη”

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ζήτησε “συγγνώμη” από τους Έλληνες πολίτες κατά τη χθεσινή ενημέρωση. Όπως είπε, “καταλαβαίνω πως όλοι θέλουν να ακούνε αισιόδοξα νέα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και πρόσθεσε: “Πριν μιλήσω με κάποια αισιοδοξία, θέλω να σας ζητήσω και μια μικρή συγγνώμη γιατί πολλές φορές με αυτά που ανακοινώνω – όπως κι εγώ έτσι και εσείς- είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθανόμαστε θλίψη, στρες ακόμη ίσως και σύγχυση. Οι απαντήσεις δεν είναι ξεκάθαρες, σε όλες τις στρατηγικές υπάρχει μια αβεβαιότητα”.

Εξήγησε στη συνέχεια ότι “για εμένα το σημαντικότερο είναι οι ζωές που κερδήθηκαν, πως ετοιμαστήκαμε καλύτερα για το μέλλον και πως με τη συνεργασία όλων γλιτώσαμε τα χειρότερα με αυτό τον δύσκολο ομολογουμένως τρόπο. Όμως εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλά και αυτό οφείλεται στα μέτρα και στην καλή συμπεριφορά του πληθυσμού μας λόγω συνειδητοποίησης της απειλής του κορονοϊού: Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται, το Ro είναι σημαντικά κάτω από το 1 και μας δίνει ένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων που θα γίνει σταδιακά και με προσοχή”.

Το χαμηλό Ρ0 μας δίνει περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό τόνισε πως “το Ρ0 είναι κάτω από 1 και αυτό μας δίνει ένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων, που θα γίνει σταδιακά και με προσοχή” και πρόσθεσε ωστόσο ότι “δεν θα θέλαμε να ανακάμψει η πανδημία στη χώρα μας μετά από μία τόσο επιτυχημένη πορεία, ακόμη κι αν αυτή η επιτυχημένη πορεία σχετίζεται με περισσότερους από 100 νεκρούς, όπως έχετε καταλάβει είναι πραγματικά επιτυχημένη και σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Όπως εξήγησε, με βάση την επιδημιολογική απεικόνιση θα κρίνεται σε κάθε βήμα αν ενδείκνυται ακόμη περαιτέρω χαλάρωση, αναμονή ή κλιμάκωση των μέτρων. Είπε στη συνέχεια ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν από την ηγεσία του κράτους περαιτέρω σημαντικές παρεμβάσεις σχετικά με τα μέτρα και τη σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωσή τους και τόνισε ότι την Τετάρτη, θα υπάρξει και συνεδρίαση της Επιτροπής Επιστημόνων, που εισηγείται κάποια από τα καίρια θέματα.

Τι είπε για τα σχολεία

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σχολεία, σημειώνοντας ότι η Επιστημονική Επιτροπή θα εισηγηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με γνώμονα τη δημόσια Υγεία και την προστασία των παιδιών. Τα παιδιά ανήκουν στις μη ευάλωτες ομάδες, ευτυχώς για όλους, και κινδυνεύουν λιγότερο, τόνισε ο κ. Τσιόδρας και επανέλαβε πως καθοριστική θα είναι εφεξής η σχολαστική επιτήρηση της υγείας μας και η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ