Κορονοϊός: 117 νεκροί, 10 νέα κρούσματα – 2.245 συνολικά στη χώρα μας

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα ότι έξι ακόμη ασθενείς εξέπνευσαν το τελευταίο 24ωρο και ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 116, ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι ένας ακόμη συνάνθρωπός μας που είχε προσβληθεί από κορονοϊό, άφησε την τελευταία του πνοή. Πρόκειται για έναν 86χρονο άνδρα, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη και αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Πλέον, οι νεκροί στη χώρα μας από κορονοϊό ανέρχονται σε 117.

Όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, το 26% των θανόντων ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 74 έτη και το 90,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Επίσης, επιβεβαιώθηκαν 10 νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός έχει ανέλθει σε 2.245, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από τα συνολικά κρούσματα, 570 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 950 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα κορονοϊού.

Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 61 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη, οι 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 84% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι μεγάλη ηλικίας. Από ΜΕΘ έχουν εξέλθει 44 ασθενείς με κορονοϊό. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 54.344 κλινικά δείγματα, τόνισε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε διεξοδικά σε νέες μελέτες αντισωμάτων σε χώρες που διεξάγουν τέτοιου είδους έρευνες. Όπως είπε, “δεν γνωρίζουμε αν τα ανιχνευόμενα αντισώματα θα μας προστατεύσουν και για πόσο καιρό”, ενώ παρατήρησε ότι “σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχει πάρει ο περισσότερος κόσμος δεν έχουμε ακόμα συλλογική ανοσία και προστασία από τον ιό σε πληθυσμιακό επίπεδο σε μεγάλο βαθμό”.

Πολύ σημαντικός ο περιορισμός της διασποράς στην Ελλάδα

Ευχάριστα είναι τα νέα σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδραςκατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό τόνισε πως “έχουμε περιορίσει δραστικά τη διασπορά του κορονοϊού, αυτό μπορούμε να το πούμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε… και τις μαθηματικές εκτιμήσεις που γίνεται από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών”.

Όπως ανέφερε, η διασπορά σε επίπεδα R0 είναι 0,6 και κάτω και πρόσθεσε πως είναι “πολύ σημαντικός ο περιορισμός της διασποράς της νόσου στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή και θεωρώ πως είμαστε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση”.

Τι ανέφερε για τα μπάνια στη θάλασσα

Η επόμενη ημέρα, είναι αυτή που απασχολεί τόσο τους πολίτες όσο και την επιστημονική κοινότητα και τις ηγεσίες των χωρών σε όλο τον κόσμο.

Ερωτηθείς για την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως “η μαγική λέξη είναι ‘απόσταση’ και μέτρα ασφαλείας, δηλαδή προσωπικά μέτρα προστασίας των ανθρώπων και της δημόσιας υγείας”. Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ερωτήθηκε και για τα μπάνια στη θάλασσα, σημειώνοντας πως ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα γι’ αυτό το ζήτημα ανέφερε ωστόσο πως “μπάνιο σε μια περιοχή που δεν έχει κόσμο έχει πάρα πολύ μικρό κίνδυνο”. Το φλέγον ζήτημα είναι η λειτουργία των καταστημάτων, σημείωσε, για να συμπληρώσει ότι “ίσως χρησιμοποιηθεί μία μάσκα σε κλειστούς χώρους”. Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και πρόσθεσε: “Παρακολουθούμε και μαθαίνουμε και από την εμπειρία των άλλων χωρών και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε οποιοδήποτε σχέδιο και στη δική μας πραγματικότητα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ