Κορονοϊός: 49 νεκροί, 82 νέα κρούσματα – 1.314 συνολικά – ΒΙΝΤΕΟ

Στους 49 ανήλθαν οι νεκροί στη χώρα μας από επιπλοκές λόγω κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού είναι συνολικά 1.314 καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 82 νέα κρούσματα. Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ανέφερε πως 20 άτομα που επέβαιναν σε κρουαζιερόπλοιο (του πλοίου Ελ. Βενιζέλος) βρέθηκαν θετικά στον ιό. Συνολικά, στο πλοίο, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στον Πειραιά, ελέγχθησαν 383 άτομα.

Την ίδια στιγμή, συνολικά 85 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα στα νοσοκομεία, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Πάνω από Από τα 85 άτομα, οι 17 είναι γυναίκες, ενώ το 57% του συνόλου των διασωληνωμένων έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Έξι ασθενείς έχουν αποσωληνωθεί και έχουν βγει από τις ΜΕΘ.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 72 έτη, ενώ από τους 49 νεκρούς οι 37 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες.

Τέλος ο κ. Τσιόδρας είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 16.732 εργαστηριακά τεστ.

Πρέπει οι πολίτες να φορούν προστατευτικές μάσκες;

Ξεκαθαρίζει το «τοπίο» σχετικά με τη χρήση μάσκας ο Σωτήρης Τσιόδρας. Σχολιάζοντας την αγωνία ανθρώπων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να πάρουν στα χέρια τους μάσκες ώστε να προστατευθούν, θεωρώντας πως θα μπορούσε έτσι να επιβραδυνθεί η πανδημία ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό παρέπεμψε στη χθεσινή τοποθέτηση του ΠΟΥ.

Όπως είπε, αξιωματούχοι του ΠΟΥ ανακοίνωσαν πως εξακολουθούν να συστήνουν στους πολίτες να μην φορούν μάσκες προσώπου, εκτός κι αν είναι άρρωστοι με τον ιό ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος. «Ειδικές κλινικές μελέτες που έχουν εξετάσει τη χρήση μάσκας σε άλλους αναπνευστικούς ιούς δεν έχουν αποδείξει πως μαζική χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις και στις περισσότερες περιπτώσεις οι συμμετέχοντες δεν χρησιμοποιούσαν τις μάσκες σύμφωνα με τις οδηγίες», είπε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε: «Η χρήση των μασκών προτείνεται αυτή τη στιγμή για τους επαγγελματίες υγείας». Σημείωσε επίσης πως το μεγαλύτερο όφελος για τη μάσκα προέρχεται όχι από την κάλυψη του στόματος των υγειών ανθρώπων, αλλά από την κάλυψη του στόματος και της μύτης αυτών που ασθενούν. Αυτοί που ούτως ή άλλως αν είχαν ήπια συμπτώματα δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν έξω.

Και υπογράμμισε την αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου τήρησης των αποστάσεων.

Για κάθε συμπτωματικό ασθενή υπάρχει ένας ασυμπτωματικός

Ερώτηση σχετικά με τη μετάδοση του κορονοϊού από ασυμπτωματικούς ασθενείς δέχθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως βάση μαθηματικών μοντέλων “για κάθε συμπτωματικό ασθενή υπάρχει ένας ασυμπτωματικός.

«Οι ασυμπτωματικοί φαίνεται ότι δεν είναι τόσο μεταδοτικοί. Υπολογίζεται πως ένα ποσοστό μεταδόσεων (10-50%) οφείλεται σε ασυμπωματικούς. Θεωρητικά όλοι μας είναι δυνατό να έχουμε τη νόσο. Επιβάλλεται να σκεφτούμε ότι πιθανώς να έχουμε τον ιό και δεν πρέπει να τον μεταδώσουμε» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Θα υποχωρήσει ο ιός το καλοκαίρι;

Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα βοηθήσουν να υποχωρήσει ο κορονοϊός και να μειωθεί η διασπορά του; Σε αυτό το ερώτημα, που απασχολεί όλη την επιστημονική κοινότητα, κλήθηκε να απαντήσει ο Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό στη χώρα μας.

Όπως διευκρίνισε, υπάρχουν ορισμένα βασικά επιστημονικά δεδομένα τα οποία λένε ότι οι αναπνευστικοί ιοί -και οι κορονοϊοί- το καλοκαίρι υποχωρούν. «Έχουν μάλιστα ένα περίβλημα από λίπος και σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά με χαμηλή υγρασία, σπάει. Από την άλλη πλευρά η πρόσληψη νερού και η υγρασία βοηθούν στο να πέφτουν τα σωματίδια που κουβαλούν τον ιό (τα αεροσταγονίδια) πολύ γρήγορα κάτω», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

«Δεν ξέρουμε για τον νέο ιό τι θα γίνει το καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η διασπορά του, όπως γίνεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς και θα μειωθεί η επιβίωσή του στο περιβάλλον στην πατρίδα μας, η οποία έχει κάποιες ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας», είπε στη συνέχεια για να συμπληρώσει πως περιοχές όπως το Χονγκ Κονγκ που έχουν υψηλές θερμοκρασίες αλλά με αρκετή υγρασία ζουν μία επάνοδο του ιού, η οποία οφείλεται βέβαια και στην επανεισαγωγή κρουσμάτων. Το άλλο στοιχείο, όπως είπε, είναι ότι το καλοκαίρι ο ιός θα κυκλοφορεί σε χώρες που έχουν διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος και κλιματολογικές και θα μπορεί να εισαχθεί στη χώρα μας απ’ αυτές.

«Άρα το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά αυτή τη στιγμή είναι ότι ελπίζουμε ότι οι ζεστές θερμοκρασίες θα μειώσουν τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, δεν θα εξαφανίσουν τον ιό, αυτό είναι σίγουρο, και φυσικά θα υπάρχει η δυνατότητα επανεισαγωγής του ιού από χώρες όπου θα κυκλοφορεί ο ιός –δεν μπορούμε να αποκοπούμε απ’ όλους για πάντα- και θέλει πάρα πολλή προσοχή για να υπάρχει επαγρύπνηση».

«Εμείς ελπίζουμε στο καλό σενάριο, ότι η χώρα μας θα έχει κλιματολογικές συνθήκες που δεν θα ευνοούν τη διασπορά του ιού, αλλά κανένας δεν μπορεί να το πει με σαφήνεια», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας εξηγώντας πως αυτός είναι ο λόγος που μερικοί μιλούν και για δεύτερο κύμα της επιδημίας. «Το 2009 με την πανδημία γρίπης –που με μαθηματική ακρίβεια υποχωρεί το καλοκαίρι- είχαμε δεύτερο κύμα την άνοιξη του επόμενου έτους στο Μεξικό απ όπου διεσπάρη στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν πρέπει να δίνουμε ψεύτικες ελπίδες». Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ