Σύψας στον Realfm 97,8: Ένα φάρμακο που απέτυχε στον Έμπολα φαίνεται ότι δουλεύει στους κορονοϊούς

“Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στη λεγόμενη κορύφωση της επιδημίας επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Εάν όλοι συμπεριφερθούμε σωστά τώρα, ελπίζουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές ζημιές. Στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες θα έχουμε μία καλή εικόνα για να δούμε εάν τα μέτρα απέδωσαν. Τα αυστηρότερα μέτρα είναι ένα ζήτημα που είναι πάνω στο τραπέζι, η κατάσταση εκτιμάται κάθε μέρα, κάθε ώρα και από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και από την πολιτική ηγεσία, ανά πάσα στιγμή μπορεί να εφαρμοστούν πολύ αυστηρότερα μέτρα”, είπε ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας και πρόεδρος στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Λαϊκό»/ Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νίκος Σύψας μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφερόμενος στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Ερωτηθείς πόσο πιθανό είναι να τεθούμε σε γενική καραντίνα ο κ. Σύψας απάντησε: “Εάν συνεχίσουμε την ανεύθυνη συμπεριφορά θα γίνουμε Ιταλία επί 10, αυτό πρέπει να το καταλάβει ο ελληνικός λαός. Πρέπει αυτή τη στιγμή να σταματήσουμε να διασπείρουμε τον ιό. Δεν έχουμε καθόλου χρόνο, κάθε ώρα, κάθε λεπτό μετράει. Είμαστε σε κατάσταση πολύ επείγουσα. Εάν συνεχίσουμε την ανεύθυνη συμπεριφορά θα έχουμε τεράστια διασπορά”.

Αναφερόμενος στις επιστημονικές εξελίξεις και στη δημιουργία φαρμάκου ή εμβολίου ο κ. Σύψας δήλωσε: “Η διαδικασία παραγωγής εμβολίου σε μαζικές ποσότητες είναι μία διαδικασία που δεν επιδέχεται μεγάλη συμπίεση. Επομένως, περιμένουμε ένα εμβόλιο διαθέσιμο στην αγορά σε ικανοποιητικές ποσότητες σε 12 έως 18 μήνες από σήμερα. Όσον αφορά το φάρμακο έχουμε καλύτερες ελπίδες, με την έννοια ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει τουλάχιστον ένα φάρμακο το οποίο παλιά το είχαμε δοκιμάσει για τον Έμπολα και απέτυχε, αλλά φαίνεται ότι δουλεύει πολύ καλά στους κορονοϊούς. Το φάρμακο δοκιμάζεται σε μεγάλες κλινικές μελέτες στην Κίνα και την Αμερική και πιστεύω να έχουμε τα αποτελέσματα τέλος Απριλίου. Αν είναι καλά τότε θα έχουμε ένα φάρμακο στη διάθεση μας”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ