Άρειος Πάγος: Τι προτείνει ο αντεισαγγελέας για τον Αμβρόσιο

Της Άννας Κανδύλη

Την εν μέρει αθώωση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση επτά μηνών λόγω ανάρτησης με ομοφοβικό περιεχόμενο, πρότεινε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Δικαστηρίου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

«Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε το άρθρο του προισχύσαντος για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Στην προκειμένη περίπτωση ο αναιρεσίων (σ.σ ο κ.Αμβρόσιος ) καταδικάστηκε για το έγκλημα αυτό και του επιβλήθηκε ποινή πέντε μηνών και συνολική ποινή επτά μηνών. Ενόψει αυτών πρέπει να εφαρμοστεί η επιεικέστερη διάταξη, να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και κατά το μέρος αυτό να κηρυχθεί αθώος ο αναιρεσίων και να αφαιρεθεί η ποινή των πέντε μηνών και από τη συνολική ποινή η συντρέχουσα ποινή των δύο μηνών».

Ο κ. Μπρακουμάτσος, ωστόσο, ζήτησε επίσης να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης του Μητροπολίτη ως προς το σκέλος της καταδίκης του με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο καθώς και όλοι οι άλλοι προβαλλόμενοι λόγοι αναίρεσης της απόφασης. Πολιτική αγωγή και υπεράσπιση

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, ωστόσο, επισήμαναν ότι το αδίκημα μετά την κατάργηση του άρθρου τυποποιείται σε άλλο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων,βιαιοπραγίες ή διχόνοια.

Συνεπώς λόγω του ρατσιστικού υποστρώματος δεν τίθεται ζήτημα αποποινικοποίησης του αδικήματος. «Δεν είναι κάθε λόγος ρατσιστικός.Αν δεν είναι αυτός δεν είναι κανένας», επισημάνθηκε από την πολιτική αγωγή.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του κ. Αμβρόσιου ζήτησαν από το Δικαστήριο να γίνει δεκτή στο σύνολό της η αίτηση αναίρεσης.

Η επίμαχη φράση

Ο Μητροπολίτης ήταν κατηγορούμενος για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, μετά την ανάρτηση που είχε κάνει στο προσωπικό του ιστολόγιο, με την οποία καταφερόταν κατά των ομοφυλοφίλων με την φράση «φτύστε τους».

Το πρωτόδικο δικαστήριο των αθώωσε, ωστόσο, ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου άσκησαν έφεση. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ