Είναι πιθανό να πάρουμε σε έναν χρόνο τα πρώτα F-35; – Ο “κρυφός άσος” της Ελλάδας

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ίσως να μην είναι μακριά η ημέρα που θα δούμε την πρώτη τετράδα F-35, με ελληνικά χρώματα να προσγειώνεται σε ελληνικό έδαφος και να εντάσσεται στην υπηρεσία της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Το εάν υπάρχουν πιθανότητες τα τέσσερα τουρκικά F-35 που έχουν περιέλθει στην περιουσία των ΗΠΑ, μετά την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα είναι κάτι που το αναλύσαμε προσφάτως. (μπορείτε να ανατρέξετε εδώ)

Κι αν στις επίσημες δηλώσεις τους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Πρωθυπουργός όρισαν ως πιθανή ημερομηνία προμήθειας μία μοίρας μαχητικών 5ης γενιάς το 2024, φαίνεται ότι υπάρχει ένας κρυφός άσος που μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Αυτός είναι τα 32 F-16 Block 30 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που εδρεύουν στην 111 Πτέρυγα Μάχης, αποτελώντας την 330 Μοίρα Κεραυνός. Πρόκειται για 28 μονοθέσια και τέσσερα διθέσια, τα οποία βρίσκονται στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας από το 1989. Είναι τα πρώτα μαχητικά του τύπου που παρέλαβε η χώρα μας και έχουν υποστεί δύο προγράμματα δομικής αναβάθμισης Falcon Up και Falcon STAR.

Η ηγεσία της ΠΑ έχει αποφασίσει ότι πρέπει να τα θέσει προς πώληση κρίνοντας ως μη συμφέρουσα την αναβάθμισή τους. Το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση τα καθιστά από αρκετές αεροπορίες ως μία ελκυστική πρόταση. Ήδη, όπως έχει παραδεχθεί και η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, μπορεί να ενεργήσει ως μεσάζουσα για την πώληση των αεροσκαφών ή ακόμη και να τα αγοράσει, να τα αναβαθμίσει και να τα πουλήσει σε τρίτη χώρα.

Η Ελλάδα φαίνεται να έχει βάλει ως τιμή πώλησης ένα ποσό της τάξης των 440 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 13,5 εκατ. ανά αεροσκάφος, που κρίνεται ως ιδιαιτέρως συμφέρουσα.

Με αυτό το ποσό, όμως, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την προμήθεια – πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο – τεσσάρων F-35 με όλα τα όπλα τους και την υποστήριξη που χρειάζονται, κάτι που θα επιταχύνει δραματικά τις εξελίξεις ανατροπής των ισορροπιών τρόμου που επιχειρεί να επιβάλει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, ωστόσο, αυτές είναι σκέψεις και οι όποιες αποφάσεις θα αρχίσουν να δρομολογούνται σταδιακά από τον Μάρτιο, οπότε και θα οριστικοποιηθεί η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής του F-35. Επιπλέον, η άδεια πώλησης στην Ελλάδα των τεσσάρων πρώην τουρκικών F-35 θα σημάνει την εκκωφαντική υποστήριξη και προώθηση των Ελληνικών θέσεων από την Υπερδύναμη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ