• Κουκάκι: Τι απαντούν Εισαγγελείς και Δικαστές στους αστυνομικούς για τις ποινικές διώξεις

  3:41 μμ, Πέμπτη 16 Ιάν 2020 3:41 μμ, Πέμπτη 16 Ιάν 2020

  Την αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αλλά και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσαν τα δημοσιεύματα σχετικά με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στους συλληφθέντες στο Κουκάκι.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, αναφέρει ότι «η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν την ορθότητα της ποινικής δίωξης για αξιόποινες πράξεις σε βάρος αστυνομικών, υπενθυμίζει ότι η κριτική στις ενέργειες θεσμικών οργάνων, όπως είναι οι εισαγγελείς, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, αρκεί να ασκείται εντός των ορίων της νομιμότητας, δηλαδή χωρίς φραστικές καταχρήσεις και εκτροπές σε θεσμικές και προσωπικές προσβολές με χρήση υπονοούμενων για την αμεροληψία και την επιστημονική τους κατάρτιση».

  «Οι εισαγγελικοί λειτουργοί επιτελούν και θα συνεχίσουν να επιτελούν ανεπηρέαστοι το καθήκον τους εφαρμόζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους κι ακολουθώντας τη συνείδησή τους», προσθέτει η ανακοίνωση.

  Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο, η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Άννα Ζαΐρη τόνισε ότι«δεν μπορεί σε ανοικτές υποθέσεις να γίνονται σχόλια με τέτοιες εντάσεις. Να γίνονται σχόλια που αγγίζουν τα όρια της δυσφήμισης, είναι κακότροπα».

  Αναφερόμενη στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι αστυνομικοί στον Άρειο Πάγο, η κ. Ζαΐρη δήλωσε ότι« είναι νόμιμο δικαίωμά τους να ζητήσουν οτιδήποτε, όμως οι φραστικοί χαρακτηρισμοί δεν είναι μόνο απαράδεκτοι αλλά τους προσβάλλει. Μία δικογραφία δεν σχηματίζεται από οπτικο- ακουστικό υλικό αλλά από πληθώρα στοιχείων. Συνεχίζει να σχηματίζεται μέχρι να ωριμάσει και δεν σταματά να σχηματίζεται μέχρι την αμετάκλητη απόφαση. Αυτό που βλέπει ο κόσμος αντιλαμβάνομαι ότι αποτελεί ένα θέαμα το οποίο απευθύνεται στο συγκινησιακό κομμάτι. Κατά τη γνώμη μου είναι ένα μέτωπο που δεν θα έπρεπε να ανοίξει, δεν είναι μέτωπο. Βεβαίως οι αστυνομικοί έχουν υποστεί μία σοβαρή επίθεση και έχουν τους λόγους τους να θέλουν να αμυνθούν απέναντι σε αυτό. Ούτε το θεμέλιο της κοινωνίας μας έχει ταρακουνηθεί από αυτά τα περιστατικά, ούτε κινδυνεύουμε. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει το κατηγορητήριο».

  Ακούστε το ηχητικό:

  Παράλληλα, με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης τονίζει ότι «επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες συντονισμένα, τόσο από υπουργούς της Κυβέρνησης, όσο και από εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων μία έμμεση πίεση στους εισαγγελικούς λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κακουργήματα συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών».

  Επισημαίνει επίσης ότι «έφθασε μάλιστα Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στο εξωφρενικό σημείο να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν. Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία», προσθέτοντας ότι «τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν ούτε ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία και τα κελεύσματα της επικαιρότητας. Η κρίση τους για την υπαγωγή μιας πράξης σε συγκεκριμένη νομοτυπική μορφή αδικήματος είναι κρίση επιστημονική, βασισμένη σε πορίσματα της νομικής θεωρίας και της νομολογίας και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολύ περισσότερο με όρους συναισθηματικούς και άρα αντιεπιστημονικούς».

  «Καλούνται άλλη μια φορά να συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους κλείνοντας τα αυτιά σε προτροπές και εκφοβισμούς», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σεβαστίδης.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα