Αμφίπολη: “Ξαναχτίζουν” τον περίβολο του τύμβου Καστά – Πότε θα είναι επισκέψιμο το μνημείο – ΒΙΝΤΕΟ

«Ο χώρος έχει πολύ συγκεκριμένα πράγματα που αναμένουν αυτόν που θα τα βρει» υπογραμμίζει ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού Μιχάλης Λεφαντζής δίνοντας το στίγμα των επόμενων ενεργειών για το 2020 στον τύμβο Καστά.

«Οι εξελίξεις προϋποθέτουν μια ψύχραιμη και συστηματική διαδικασία», επισημαίνει ο κ Λεφαντζής.

Ο αρχιτέκτονας παρουσίασε την ολοκλήρωση ενός έργου στον τύμβο Καστά που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την μεταφορά 330 αρχιτεκτονικών μελών τα οποία ήταν στοιβαγμένα εκεί που βρίσκεται το λιοντάρι της Αμφίπολης και τα οποία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ανήκουν στον περίβολο του ταφικού μνημείου όπου και θα επανατοποθετηθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Λεφαντζή πρόκειται για τη μαζικότερη μεταφορά αρχιτεκτονικών μελών στην Ελλάδα και τα οποία μπορούν να καλύψουν περίβολο μήκους περίπου 115 μέτρων.

Ο Μιχάλης Λεφαντζής διευκρίνισε ότι το μνημείο θα είναι επισκέψιμο στα επόμενα δυο χρόνια σε ομάδες επιστημόνων και μελετητών ενώ για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης θα περάσουν αρκετά χρόνια.

Αναφορικά με την ταυτότητα του μνημείου που ανασκάφθηκε το 2014, o κ. Λεφαντζής αναφέρθηκε στην εποχή του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Είναι ένα στρατιωτικό ηρώο μεγάλης και εμβληματικής αξίας για το Μακεδονικό κράτος. Αυτοί που κατασκεύασαν αυτό το οικοδομικό σύνολο, είχαν την εμπειρία της Ανατολής. Επέστρεψαν με την ικανότητα να σχεδιάσουν ένα αρχιτεκτονικό υβρίδιο, ένα μοντέλο που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ιστορία της αρχιτεκτονικής και της αρχαιολογίας».

Δείτε το βίντεο:

Πηγή πληροφοριών: seleo.gr

Πηγή ΒΙΝΤΕΟ: YouTube/ TV100 Thessaloniki

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ