Σπάρτη: Ξέσπασε κόντρα για την αλλαγή χρώματος των ταξί

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για την αλλαγή χρώματος των ταξί της Σπάρτης.

Το Σωματείο Ταξί Σπάρτης και Υπολοίπου Λακωνίας «Η Απέλλα» οργανώνει ψηφοφορία που ζητεί την αλλαγή χρώματος σε λευκό, αλλά διαφωνούν οι εκπρόσωποι άλλων σωματείων που επιθυμούν να διατηρηθεί το κόκκινο χρώμα.

Το Σωματείο Ταξί Σπάρτης & Υπολοίπου Λακωνίας «Η Απέλλα», ύστερα από αιτήματα πολλών μελών του-ιδιοκτητών ταξί της Σπάρτης, εισήγαγε ως θέμα στη γενική συνέλευσή του, η οποία πραγματοποιήθηκε την 31/10/2019, την αλλαγή του εξωτερικού χρωματισμού των ταξί της ΔΕ Σπάρτης από κόκκινο σε λευκό.

Σύμφωνα με το σωματείο, «στη συνέλευση αναλύθηκαν τα σημαντικότατα πλεονεκτήματα του λευκού χρωματισμού των αυτοκινήτων ταξί μας, πλεονεκτήματα που υποβοηθούν τη λειτουργία μας και τα κυριότερα αυτών αναφέρονται ως ακολούθως:

– Πληθώρα ετοιμοπαράδοτων καινούργιων (και μεταχειρισμένων) αυτοκινήτων λευκού χρώματος, σε αντίθεση με τα σκούρα χρώματα και ιδιαίτερα το κόκκινο που ελάχιστα και σπανιότατα διατίθεται ετοιμοπαράδοτο, με αποτέλεσμα -και για να αποφεύγεται η πολύμηνη (4 μήνες κατ ελάχιστον) αναμονή για παραγγελία στα εργοστάσια- να επιλέγονται αυτοκίνητα άλλου χρωματισμού (ετοιμοπαράδοτα), όπου καινούργια αυτοκίνητα «αποσυναρμολογούνται για να βαφούν κόκκινα, με κόστος που κυμαίνεται μεταξύ €1500 και €3000 και φυσικά το επιβαρύνονται οι αγοραστές ιδιόκτητες ταξί.

– Φθηνότερη τιμή στα λευκά αυτοκίνητα (από €600 έως και €3000).

– Η σκόνη στο λευκό χρώμα γίνεται πολύ δυσκολότερα αντιληπτή απ’ ότι σε οποιοδήποτε άλλο σκούρο χρώμα και ειδικά στο κόκκινο·

– το ξεθώριασμα και η φυσιολογική φθορά από την χρήση, το χρόνο, τον ήλιο, τα πλυσίματα, αναδεικνύεται στο λευκό χρώμα πολύ βραδύτερα σε σχέση με όλα τα άλλα χρώματα· συνεπώς επιμηκύνεται ο χρόνος επαναβαφής.

– τυχόν ατέλειες στη βαφή (στις ραφές, κουκίδες, μπιμπίκια, «κύματα» κ.λπ.) κρύβονται και γίνονται δυσκολότερα αντιληπτά στα αυτοκίνητα λευκού χρώματος σε σχέση με τα υπόλοιπα σκούρα χρώματα.

– Το λευκό χρώμα αντανακλά-αποδιώχνει στο μέγιστο βαθμό τη θερμοκρασία και τον ήλιο του καλοκαιριού σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο χρώμα, δεδομένου και των πολλών ωρών αναμονής των οχημάτων στους χώρους στάθμευσης (πιάτσες) χωρίς χώρους σκίασης (στέγαστρα).

– Απλό αλλά ταυτόχρονα εξόχως εντυπωσιακό χρώμα, αφού δίνει μεγαλύτερο όγκο και επιβλητικότητα ακόμη και στα αυτοκίνητα μικρών διαστάσεων· είναι ευδιάκριτο μέρα νύχτα».

Η γενική συνέλευση του Σωματείου «Η Απέλλα», μέλη του οποίου είναι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ταξί της Σπάρτης, αποφάσισε –όπως αναφέρει χαρακτηριστικά– «με μια συντριπτική απόφαση, υπέρ της κατάθεσης σχετικής αίτησης, προς τον -έχων την αρμοδιότητα- Δήμο Σπάρτης για την αλλαγή του εξωτερικού χρωματισμού των ταξί μας από κόκκινο σε λευκό, με χρονικό ορίζοντα εναρμόνισης με τη νέα απόφαση την 31/12/2025, δεδομένου ότι μέχρι την 31/12/24 συμπληρώνεται ο μέγιστος χρόνος κυκλοφορίας (20 έτη) για τα 42 από τα 63 ταξί της Σπάρτης».

Όπως ισχυρίζεται η «Απέλλα», «επί της αίτησής μας, η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Χωροταξίας, Υπηρεσία Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης διαβίβασε θετική εγκριτική εισήγηση, τα αρμόδια Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Σπάρτης συνεδρίασαν και γνωμοδότησαν θετικά και η αίτησή μας συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου 2019 από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης. Ο κ. δήμαρχος και οι κκ επικεφαλείς των παρατάξεων, λόγω κυρίως αντιδράσεων ορισμένων συναδέλφων μας στην απόφαση, πρότειναν να γίνει αποδεκτή η πρόταση του αντιδημάρχου κ. Βακαλόπουλου Μιχάλη και του Συμβουλίου της Τ.Κ. Σπαρτιατών, και έτσι αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, με ευθύνη και ενέργειες του σωματείου μας, μυστική ψηφοφορία στην οποία να μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες των ταξί της Δ.Ε. Σπάρτης να εκφράσουν -δια της μυστικής ψήφου τους- την άποψή τους επί του θέματος.

Το Διοικητικό μας Συμβούλιο, από την πρώτη στιγμή που προτάθηκε, έστω και αν αυτό αποτελεί πλεονασμό, λόγω του ότι μια νόμιμη Γενική Συνέλευση με ισχυρή πλειοψηφία αποφάνθηκε επί τούτου, αποδεχτήκαμε μια νέα διαδικασία που θα δώσει το δικαίωμα σε όλους τους ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ της Δ.Ε. Σπάρτης να εκφράσουν τη θέση τους επί του θέματος είτε είναι μέλη του Σωματείου μας είτε όχι, και τούτο μάλιστα σε κάλπη με μυστική ψηφοφορία, καθώς φυσικά θα αποδεχθούμε και το όποιο αποτέλεσμά της».

Ψηφοφορία όλων των ιδιοκτητών ταξί το Σάββατο στο δημαρχείο

Έτσι, στο πλαίσιο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, το Σωματείο «Η Απέλλα» προσκαλεί τους ιδιοκτήτες των συνολικά 63 ταξί της Σπάρτης, να συμμετάσχουν σε διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας για την επιλογή αλλαγής ή μη του χρωματισμού των ταξί της ΔΕ Σπάρτης από κόκκινο σε λευκό. Η διαδικασία θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, από 15:00 έως 19:00, στο δημαρχιακό μέγαρο Σπάρτης στην κεντρική πλατεία (αίθουσα δεξιά της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης).

Αντιδράσεις από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ταξί

Πάντως, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης της Δευτέρας (9/12), οι ιδιοκτήτες ταξί που ανήκουν σε άλλα σωματεία-κοινοπραξία της πόλης αντιδρούν έντονα στην αλλαγή του χρωματισμού της Σπάρτης από κόκκινο σε λευκό, με το οποίο έχουν ταυτιστεί τα οχήματα τα τελευταία περίπου 30 χρόνια. Εκπρόσωποι σωματείων διατράνωσαν την έντονη αντίθεσή τους σε μια τέτοια εξέλιξη, ισχυριζόμενοι ότι θα δημιουργηθεί σύγχυση και αλλοπρόσαλλη εικόνα με ύπαρξη ταξί διαφόρων χρωμάτων (κόκκινο, αποχρώσεις του κόκκινου και λευκό), στο μεσοδιάστημα που θα ακολουθήσει (σσ αναφέρθηκε 6-7 χρόνια) μέχρι όλα τα οχήματα να αποκτήσουν τον ίδιο χρωματισμό, δηλαδή λευκό, εφόσον υπάρξει μια τέτοια τελική απόφαση. Μάλιστα, με αυτή την άποψη ταυτίστηκαν ο δήμαρχος και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι -πέρα από συναισθηματικούς λόγους διατήρησης του κόκκινου- η αλλαγή χρωματισμού δεν αποτελεί το μείζον πρόβλημα το οποίοι καλείται να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή η πόλη. Ωστόσο, η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ δήλωσαν ότι θα σεβαστούν τη συλλογική απόφαση που θα λάβει η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ταξί.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης του θέματος στο ΔΣ, η αντιπαράθεση ήταν έντονη μεταξύ των δύο πλευρών των αυτοκινητιστών, δηλαδή όσων προτιμούν την αλλαγή σε λευκό και εκείνων που επιθυμούν τη διατήρηση σε κόκκινο, ενώ δεν έλειψαν και οι λεκτικές διαμάχες.

Πηγή: lakonikos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ