Εκκλησία για αποτέφρωση: Τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα

Ένα τετρασέλιδο φυλλάδιο που θα περιλαμβάνει τη θέση της Εκκλησίας για την αποτέφρωση, πρόκειται να διανεμηθεί στους ναούς τις επόμενες ημέρες, με ευθύνη των κατά τόπους Μητροπόλεων.

Στο κείμενο της Ιεράς Συνόδου για την αποτέφρωση και τους “θιασώτες” -όπως χαρακτηρίζει τους υποστηρικτές της- περιγράφονται τα στάδια της αποτέφρωσης και γίνεται λόγος για κονιορτοποίηση του ανθρώπινου σκελετού σε ειδικό μίξερ που μετατρέπει τα οστά σε σκόνη. Το κείμενο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά από τον τρόπο ανακύκλωσης των απορριμάτων.

“Τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα! Δεν είναι άχρηστα αντικείμενα, τα οποία πρέπει να παραδοθούν στη φωτιά και στον θρυμματισμό, δηλαδή σε ένα βίαιο αφανισμό”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο μακροσκελές κείμενο.

Επισημαίνεται, επίσης, πως όποιοι επιλέξουν την αποτέφρωση δεν θα κηδευτούν. “Η Εκκλησία ως κοινότητα, που είναι κατ’εξοχήν χώρος ελευθερίας, δεν καταναγκάζει κανέναν άνθρωπο να τηρεί τις παραδόσεις Της. Εχει όμως το δικαίωμα να θεωρήσει την καύση ως μεταχείριση αντίθετη προς τις αρχές, την παράδοση και τα έθιμά Της”, αναφέρεται στο κείμενο και γι’ αυτό το λόγο “προφανώς όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν την παράδοση της Εκκλησίας, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την αποτέφρωση, οπότε δεν θα τύχουν Εξοδίου Ακολουθίας (Κηδείας) από την Εκκλησία”.

Πηγή: dogma.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ