Τι λέει στον Realfm 97,8 ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης για το πρώτο αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα

«Χρειάστηκαν 23 χρόνια για να κάνουμε αποτέφρωση στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα το οποίο θα μπορούσε να νομοθετήσει αγνοώντας τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το γεγονός ότι αποκτήσαμε το νόμο του 2006 που επιτρέπει την αποτέφρωση στην Ελλάδα, το οφείλουμε στην τότε δήμαρχο Αθηναίων, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μεσολάβησε μεταξύ του μακαριστού Χριστόδουλου και του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και πέτυχε για πρώτη φορά να γίνει δεκτή η διακομματικής υποστήριξης τροπολογία που η δεύτερη υπογραφή της ήταν του σημερινού Πρωθυπουργού», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή “Τεντιμπόηδες” με τον Μάνο Νιφλή και τον Άκη Παυλόπουλο το μέλος του Δ. Σ του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης.

«Το προσωπικό από όλα τα κόμματα διαχρονικά μας είχε βοηθήσει και στελεχιακό δυναμικό ήταν κοντά μας, όμως ο αξιακός κώδικας του πολιτικού προσωπικού είναι η επανεκλογή του και των πολιτικών κομμάτων το πολιτικό κόστος. Έτσι, αργήσαμε πάρα πολύ να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο. Ενώ ο νόμος έγινε το 2006, η κοινή υπουργική απόφαση που καθόριζε άλλα θέματα έγινε επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη και επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου το 2010», πρόσθεσε.

«Εκτός του πολιτικού κόστους, υπήρχε ένα τεράστιο πρόβλημα πολεοδομικών και χωροθετικών θεμάτων σε όλα τα κοιμητήρια της Ελλάδας. Όλα έχουν περιέλθει στους δήμους από καταπατήσεις χωρίς να ταυτοποιηθούν πολεοδομικά και χωροθετικά μέχρι σήμερα. Αυτό το φαινόμενο ήταν το δεύτερο που καθυστέρησε ιδιαίτερα να μη μπορεί να υλοποιήσει ούτε ο κ. Μπουτάρης, ούτε ο κ. Καμίνης, ούτε ο κ. Σκοτινιώτης και πολλοί άλλοι δήμαρχοι », τόνισε ο κ. Αλακιώτης.

Αναφερόμενος στο κόστος αποτέφρωσης, ο κ. Αλακιώτης επισήμανε ότι «το κόστος του αποτεφρωτηρίου είναι 570 ευρώ. Στη Ριτσώνα είναι 600 ευρώ. Η διαδικασία αποτέφρωσης περιλαμβάνει και άλλες υπηρεσίες όπως την αμοιβή του γραφείου τελετών, την επιλογή του φέρετρου, το κόστος της τελετής και εάν η οικογένεια θέλει να έχει καφέ ή φαγητό. Μία αποτέφρωση στην Ελλάδα θα κυμανθεί από 1.500 – 2.000 ευρώ».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ