Γιατροί του Κόσμου για Μόρια: Μαρτυρίες ότι ενδεχομένως οι νεκροί να είναι τρεις

Δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να “διασφαλίσει άμεσα την προστασία των ευάλωτων προσώπων και να επισπεύσει τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου”, στην ΕΕ “να αναλάβει τις ευθύνες της συνεπικουρώντας τις διαδικασίες ασύλου” και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κέντρα αποφάσεων “να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, κάνουν οι Γιατροί του Κόσμου, με αφορμή τη ναυτική τραγωδία στις Οινούσσες και την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας, στη Λέσβο.

Σε άτυπη ενημέρωση, οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν λόγο για μία “τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Λέσβο, όπου βρίσκονται περισσότερα από 1000 ασυνόδευτα παιδιά” και καταγγέλλουν αφενός ότι οι διακινητές αναζητούν διαρκώς νέα λιμάνια στο Αιγαίο και αφετέρου ότι απουσιάζει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για κρίση υποδοχής, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα απανθρακωμένα σώματα και πνιγμούς.

Ειδικά για τα χθεσινά περιστατικά στη Μόρια, οι Γιατροί του Κόσμου επικαλούνται μαρτυρίες των παρευρισκομένων, σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά “αφαίρεσε μία ενήλικη ζωή και ενδεχομένως δυο ακόμα ζωές ανηλίκων” και κάνουν λόγο για “απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό”. Όπως αναφέρουν, κανένας δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα πόσοι άνθρωποι ζούσαν στοιβαγμένοι μέσα στο κοντέινερ και πόσα είναι τα θύματα της τραγωδίας.

Χαρακτηρίζουν ως ζήτημα ζωής και θανάτου τη μεταφορά των ευάλωτων ανθρώπων σε κανονικές δομές στην ενδοχώρα και κατεπείγουσα την ιατρική τους φροντίδα “έτσι ώστε να μην καταπατάται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια με τον πιο βάναυσο τρόπο στο ευρωπαϊκό έδαφος”.

Οι αριθμοί, είναι αποκαλυπτικοί, όπως επισημαίνουν: Στη Μόρια διαμένουν περίπου 13000 άτομα ενώ η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι μόλις για 3000. Στο σύνολο των νησιών, οι διαμένοντες υπολογίζονται στους 26273 – ενώ η χωρητικότητα των κέντρων φιλοξενίας είναι για 6338 άτομα.

“Οι μετακινήσεις των ανθρώπων σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής δεν θα πάψουν όσο υπάρχουν πόλεμοι, ακραία φτώχεια και φυσικές καταστροφές. Τώρα είναι η ώρα για ρεαλιστικές λύσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή και η αξιοπρέπεια, η πρόσβαση σε απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες για τα θύματα πολέμων και καταστροφών που καταφτάνουν κάθε μέρα στις ακτές μας. Τώρα είναι και πάλι η ώρα για κοινή προσπάθεια και για αλληλεγγύη στο δράμα των αμάχων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Καλούμε όλους τους πολίτες, όλα τα μέλη μας, να συσπειρωθούν στην αναζήτηση βιώσιμων λύσεων”, τονίζουν οι Γιατροί του Κόσμου.

Προειδοποιούν, παράλληλα, ότι η Λέσβος δεν είναι το μοναδικό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου που αντιμετωπίζει την αύξηση μεταναστευτικών ροών, σημειώνοντας ότι αφίξεις προσφύγων σημειώθηκαν στο Καστελόριζο, στην Κάρπαθο, στο Αγαθονήσι και στη Σύμη. Όπως αναφέρουν, ειδικά η Σύμη, δέχεται τη μεγαλύτερη προσφυγική ροή από το 2015 και έχει μόνο ένα γιατρό για περίπου 3.000 κατοίκους, χιλιάδες τουρίστες και πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι οι Γιατροί του Κόσμου, έχουν αναλάβει σημαντικό μέρος της ιατρικής φροντίδας των ανθρώπων στη Σύμη.

“Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος. Δεν υπάρχει δικαιολογία για άλλα απανθρακωμένα σώματα, ούτε για άλλες πνιγμένες ζωές”, υπογραμμίζουν οι Γιατροί του Κόσμου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ