Έπεσαν 10.500 κεραυνοί από το πρωί της Τρίτης – Καταιγίδες πλήττουν τη Δυτική Ελλάδα – Αναλυτικοί χάρτες

Σε εξέλιξη είναι το κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει τη χώρα από αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ», του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως τις 13:00 καταγράφηκαν πάνω από 10.500 κεραυνοί, εκ των οποίων περίπου 7.000 πάνω από τη θάλασσα και 3.500 πάνω από την ξηρά.

Παράλληλα, πολύ μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σταθμού του Πύργου Ηλείας, όπου καταγράφηκαν 100 χιλιοστά βροχής.

Τα ισχυρά φαινόμενα προκάλεσαν πλήθος προβλημάτων σε Κεφαλονιά, Ηλεία και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα ολικά ύψη βροχής που καταγράφηκαν από τα μεσάνυχτα έως τις 9 το πρωί της Τρίτης 24/09 και φαίνονται τα πολύ μεγάλα ποσά νερού που δέχτηκε κατά τόπους ο νομός Ιωαννίνων.

Τα φαινόμενα αναμένεται να επεκταθούν σταδιακά και8 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, ενώ από το απόγευμα θα εντοπίζονται στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια και στο Αιγαίο.

Από το πρωί της Τετάρτης θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα περιοριστούν στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην Κρήτη και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και έως το απόγευμα θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 μποφόρ, ενώ κατά τις ώρες εκδήλωσης καταιγίδων θα παρουσιάζουν ισχυρές ριπές.

Ιδιαίτερα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχές έως και το βράδυ της Τρίτης, οι οποίες από το μεσημέρι θα ενισχυθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται η αναμενόμενη ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα (κεραυνοί) σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με αλγόριθμο του αναπτύχτηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου ΤΑΛΟΣ.

Πηγή: meteo.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ