Πώς στήθηκε η “χολιγουντιανή” απόδραση από το Μεταγωγών – Άφαντος παραμένει επικίνδυνος δραπέτης

Άγνωστες πτυχές της απόδρασης των τεσσάρων κακοποιών από το Μεταγωγών τα ξημερώματα της 3ης Ιουνίου, τη στιγμή που ο πιο επικίνδυνος από τους δραπέτες εξακολουθεί να παραμένει άφαντος, φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα ”το Έθνος”.

Πρόκειται για τον 30χρονο Αλβανό Asani Astrit, γνωστό ως «Τίτι», ο οποίος το 2012 σκότωσε μαζί µε συνεργούς του νεαρό σεφ στο σπίτι του στην Καισαριανή. Η Αστυνομία έδωσε την περασμένη Παρασκευή στη δηµοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και τη φωτογραφία του «Τίτι», σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα.

Από την έρευνα της Αστυνομίας προκύπτει ότι οι κρατούμενοι ξεδίπλωσαν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, προκειμένου να αποδράσουν µε περιπολικό και όμηρο αστυνομικό. Όταν κατάφεραν να βγουν από το κτίριο στον προαύλιο χώρο της Διεύθυνσης Μεταγωγών, στάθηκαν σε µη εμφανές σημείο και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να αρπάξουν κάποιο από τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που περιπολούσαν εκείνη την ώρα, στις 3.00 τα ξημερώματα.Όπως αποκαλύπτει ”το Έθνος”, από το σημείο όπου βρίσκονταν κρυμμένοι πέρασε περιπολικό µε δύο αστυνομικούς, χωρίς να επιχειρήσουν να τους κρατήσουν ομήρους. Όταν, ωστόσο, μόλις δύο λεπτά αργότερα πέρασε από μπροστά τους το περιπολικό στο οποίο επέβαινε μόνη της µία γυναίκα αστυνομικός, τότε αμέσως πετάχτηκαν μπροστά της και την πήραν όμηρο, υπό την απειλή όπλων που είχαν κλέψει λίγο νωρίτερα από τους σκοπούς των κρατητηρίων. Πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι επειδή επιβιβάστηκαν στο περιπολικό της αστυνομικού τρεις από τους τέσσερις δραπέτες, μαζί µε τη γυναίκα, ο ένας που περίσσευε αναγκάστηκε να ανέβει στο καπό του οχήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Έτσι ο σκοπός της κεντρικής πύλης, ο οποίος δεν γνώριζε ότι είχε γίνει απόδραση από τα κρατητήρια, είδε ξαφνικά μέσα στη νύχτα να έρχεται καταπάνω του ένα περιπολικό, στο καπό του οποίου βρισκόταν κρεμασμένος ένας άγνωστος άντρας. Τότε ήταν που κατάλαβε ότι πρόκειται για δραπέτες. Στη συνέχεια τους είδε να σημαδεύουν τη συνάδελφό του µε όπλο, προκειμένου να τον πείσουν να τους ανοίξει την κεντρική πύλη και να φύγουν µε το περιπολικό και την όμηρο. Η γυναίκα καθόταν στη δεξιά πλευρά του πίσω καθίσματος. Αυτός που ανέλαβε τη «διαπραγμάτευση» µε τον σκοπό για να ανοίξει η πύλη ήταν το άτομο που βρισκόταν στο καπό.«Άνοιξε γιατί θα τη σκοτώσουµε» φέρεται να του είπε. Όταν οι δραπέτες κατάλαβαν ότι ο σκοπός δεν πρόκειται να τους ανοίξει, τότε απελευθέρωσαν τη γυναίκα και έφυγαν πεζοί, αφού πρώτα του πήραν το υπηρεσιακό όπλο. Στον χρόνο της «διαπραγμάτευσης» ανάμεσα στους κακοποιούς και τον σκοπό, ο αστυνομικός που ήταν υπεύθυνος για την παρακολούθηση των καμερών ασφαλείας εντός και εκτός του κτιρίου του Μεταγωγών είχε προλάβει να κατέβει από το γραφείο του και είχε φτάσει προς την πλευρά της κεντρικής πύλης, όπου πήρε θέση κάλυψης, χωρίς ωστόσο τελικά να εμπλακεί. Στην Πέτρου Ράλλη περιπολούσε την ώρα της απόδρασης και ένα συμβατικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ., µε επιβαίνοντα έναν επόπτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η γυναίκα αστυνομικός που κρατήθηκε όμηρος είχε πάρει οδηγίες να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην πλευρά των εγκαταστάσεων της Πέτρου Ράλλη, όπου βρίσκεται η Διεύθυνση Αλλοδαπών, καθώς εκεί βρίσκεται το παράθυρο από το οποίο απέδρασαν στις 11 Ιανουαρίου 2019 µε σχοινί έξι άτομα (δύο Αλγερινοί, τρεις Μαροκινοί και ένας Σύρος). Το παράθυρο είχε καλυφθεί μετά την απόδραση µε σιδηροκατασκευή, η οποία, ωστόσο, θεωρείται µη επαρκής, καθώς δεν πρόκειται για κατασκευή υψίστης ασφαλείας για κρατητήρια, µε αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος για νέα απόδραση από το ίδιο σημείο. Στην Πέτρου Ράλλη έχουν γίνει και άλλες απόπειρες απόδρασης, που δεν έγιναν γνωστές, καθώς δεν πρόλαβαν να εξελιχθούν.

Πριν από περίπου δύο μήνες οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες ότι κρατούμενοι σχεδιάζουν να αποδράσουν από τα κρατητήρια. Ακολούθησε αιφνιδιαστική έρευνα ανδρών της ομάδας ΟΠΚΕ, τα µέλη της οποίας βρήκαν και κατάσχεσαν διαρρηκτικά εργαλεία που επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες και την ανησυχία της ΕΛ.ΑΣ. Έναν μήνα μετά στην πλευρά των εγκαταστάσεων από την οδό Σαλαμινίας, έξι αλλοδαποί που είχαν μεταφερθεί μαζί µε άλλους μετανάστες στην Πέτρου Ράλλη λόγω της παραβατικής συµπεριφοράς που είχαν στο νησί της Σάμου, προσπάθησαν κατά την άφιξή τους να αποδράσουν. Τελικά δεν τα κατάφεραν λόγω της γρήγορης αντίδρασης των αστυνομικών.

Πηγή :ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ