Ο Ζαχίρ του Master Chef μαγειρεύει εθελοντικά σε πρόσφυγες στη Λέσβο – ΦΩΤΟ

Στη Λέσβο βρίσκεται ο Ζαχίρ Γιαβαρί, ο παίκτης του Master Chef 3, που συγκίνησε το πανελλήνιο με την προσωπική του ιστορία. Ο 29χρονος από το Αφγανιστάν βρίσκεται εθελοντικά στο νησί για λογαριασμό της κοινωνικής κουζίνας “Home for All” και μαγειρεύει σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Ζαχίρ κάνει παράλληλα μαθήματα μαγειρικής -Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη- στο Ντίπι, φαγητό, που στη συνέχεια μοιράζεται στο ΚΥΤ της Μόριας με τα βαν της κοινωνικής κουζίνας. Μάλιστα, τόσο χθες όσο και σήμερα επισκέφθηκε όλες τις πτέρυγες και συνάντησε ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες.

Έχοντας ζήσει τις δυσκολίες της προσφυγιάς, όταν σε ηλικία 11 ετών βρέθηκε από το Αφγανιστάν στο Ιράν και μετέπειτα στην Ελλάδα, ο Ζαχίρ εξηγεί στο «Ν»: «Ήθελα πολύ να έρθω στο νησί. Χαίρομαι πραγματικά που είμαι εδώ και έχω τη δυνατότητα να μαγειρέψω μαζί με φίλους για αυτούς τους ανθρώπους. Σίγουρα περνάνε δύσκολα. Δεν είναι ευχάριστες οι συνθήκες που ζουν», σημειώνει. Την ίδια στιγμή όμως που το πρόσωπό του γίνεται μελαγχολικό, τα μεγάλα εκφραστικά του μάτια μεταδίδουν αυτή την ελπίδα, που ενδεχομένως και να αναζητά κάθε συνομιλητής του. Πως όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα, αρκεί να προσπαθούμε για αυτό και να μην τα παρατάμε ποτέ.

«Ήρθα να μαγειρέψω για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά παράλληλα θέλω και προσπαθώ να μιλάω αρκετά μαζί τους. Αυτό που τους λέω είναι πως μέσα στην ατυχία τους είναι και τυχεροί. Γιατί έχουν ένα πιάτο φαγητό και κάπου να μείνουν», συμπλήρωσε.

Ο Ζαχίρ έδωσε μεγάλη μάχη τα πρώτα χρόνια της παραμονής του στη χώρα μας ώστε να ανταπεξέλθει σε τεράστιες δυσκολίες. Δούλευε στην οικοδομή τα πρωινά, μάθαινε ελληνικά σε νυχτερινό σχολείο και τα βράδια ονειρευόταν ένα καλύτερο αύριο, κλείνοντας από κούραση τα μάτια του σε κάποιο παγκάκι…

«Τους ζητώ να είναι δυνατοί, να έχουν υπομονή και επιμονή, να μην το βάζουν κάτω ποτέ. Μόνο έτσι θα καταφέρουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή», καταλήγει ο Ζαχίρ σε αυτή τη σύντομη, αλλά πολύ έντονη συζήτηση μας κάτω από τα γραφεία του «Ν».

Ο Ζαχίρ δείχνει γοητευμένος από τις ομορφιές της Λέσβου και ήδη στο λογαριασμό του στο instagram φιγουράρουν οι πρώτες φωτογραφίες από την παραμονή του στο νησί.

Πηγή/ΦΩΤΟ: stonisi.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ