Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ για υπόθεση Νovartis: Υπέρβαση εξουσίας εκ μέρους της Τουλουπάκη

Ευθύνες στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για τον κακό χειρισμό της υπόθεσης Μανιαδάκη, επέρριψε μέσω του Realfm 97,8 και της εκπομπής του Μάνου Νιφλή ο καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ Γρηγόρης Καλφέλης, κάνοντας λόγο για ”σκοτεινά σημεία στην συγκεκριμένη υπόθεση” και ”κεντρικό κακό ρόλο της κ. Τουλουπάκη θεσμικά και δικαστικά”.

«Υπάρχουν πάρα πολλά σκοτεινά σημεία στην συγκεκριμένη υπόθεση. Έναν κεντρικό κακό ρόλο θεσμικά και δικαστικά τον έχει η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς η κ. Τουλουπάκη. Πρέπει να διερευνηθεί κάτω από ποιες προϋποθέσεις δόθηκε η ιδιότητα του προστατευμένου μάρτυρα. Αυτό προϋποθέτει ότι ο συγκεκριμένος που παίρνει την ιδιότητα του προστατευμένου μάρτυρα δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση και μπορεί να προσφέρει ουσιώδεις πληροφορίες για την αποκάλυψη της αλήθειας στην συγκεκριμένη υπόθεση», δήλωσε ο κ. Καλφέλης , τονίζοντας ότι «άκουσα κατάπληκτος ότι αυτός ήταν ένας τεχνοκράτης, αποκάλυψε τον τρόπο υπερκοστολόγησης των φαρμάκων εντελώς γενικά και αόριστα, χωρίς να έχει πληροφορίες για την συγκεκριμένη υπόθεση. Αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα καταγγέλλει, δεν έπρεπε να δοθεί καθόλου η ιδιότητα του προστατευμένου μάρτυρα. Υπάρχει μία υπέρβαση εξουσίας εκ μέρους της εισαγγελίας διαφθοράς διότι ο νόμος λέει ότι δίνεται με πράξη του εισαγγελέα διαφθοράς και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Επίσης, ο κ. Καλφέλης εκτίμησε ότι«το δεύτερο προβληματικό σημείο είναι ότι αν ισχύουν όλα αυτά που καταγγέλλει ο κ. Μανιαδάκης, είναι ο τρόπος που υποβάλλονται οι ερωτήσεις στον μάρτυρα. Ο μάρτυρας, με βάση των κώδικα ποινικής δικονομίας, δεν μπορεί να ερωτάται για προσωπικές κρίσεις ή αφηρημένα να λέει για αξιολογήσεις, για πολιτικά ή δημόσια πρόσωπα».

«Ο μάρτυρας καταγγέλλει μόνο γεγονότα τα οποία υποκύπτουν προσωπικά στην αντίληψή του, δεν τον ρωτούν για προσωπικές αξιολογήσεις παρά μόνο αν είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με τα πραγματικά γεγονότα. Εάν γίνονται λαθροχειρίες για να παγιδεύσουν τον μάρτυρα, υπάρχει ακυρότητα της μαρτυρικής κατάθεσης. Ο τρόπος που επέβαλε η Εισαγγελία Διαφθοράς τις ερωτήσεις στον κ. Μανιαδάκη, είναι τρόπος πλήρως απαγορευμένος από την δικονομία. Αυτές οι καταθέσεις δεν θα έπρεπε καν να ενταχθούν στο φάκελο της δικογραφίας, είναι δικονομικά ανυπόστατες μαρτυρικές καταθέσεις», υπογράμμισε ο καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ.

Τέλος, ο κ. Καλφέλης υπογράμμισε ότι «είναι παράδοξο έναν μάρτυρα να τον μετατρέπεις σε κατηγορούμενο. Η κ. Τουλουπάκη χειρίστηκε με πάρα πολύ άσχημο τρόπο την υπόθεση αυτή. Αν στη μέση υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες, θέτει ένα άλλο ζήτημα: οι ανιχνεύσιμες τουλάχιστον πειθαρχικές ευθύνες της κ. Τουλουπάκη. Δεν θα με πείραζε τόσο πολύ η διάρκεια όσο ο αντι-δικονομικός τρόπος και οι υποψίες πολιτικών σκοπιμοτήτων που υπάρχουν γύρω από το χειρισμό αυτής της υπόθεσης».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ